Ціни на полуницю падають, а на чорницю зростають – огляд цін на ринках та у супермаркетах Житомира

Ціни на полуницю падають, а на чорницю зростають – огляд цін на ринках та у супермаркетах Житомира

Парадокс цін у Житомирі і Україні загалом: замість того, щоб одразу продати товар з невеликою націнкою та отримати прибуток завдяки великому обороту, оператори ринку максимально піднімають ціну, а потім розпродають зіпсований товар.

Не зовсім зрозуміла практика наших операторів роздрібної торгівлі в Україні. Напевно, з інституту всі пам’ятають, що якщо товар не належить до надмалої партії, як, наприклад, космічна техніка, в ціну одиниці якої входить весь комплекс науково-дослідних та виробничих процесів, то найбільший можливий прибуток отримують ті продавці, які встановлюють невеличку націнку та сам прибуток отримують завдяки великому товарообороту. Але економіка та менеджмент в Україні не такий, як у всьому світі, тому ми й маємо зараз у магазинах прив`ялі лимони, жовті огірки та імбир по 200 грн за кілограм. Те, що у всьому світі викидають, в Україні намагаються продати.

Неприємне враження залишилося після інспектування магазинів, ринків та торговельних майданчиків останніми вихідними. Якщо на ринку і відкритих майданчиках товар більш-менш якісний, але дорогий, то у магазинах навіть великих мереж – багато жовтих огірків, які вже давно час викинути, прострочених бананів, які згнили, та іншого жаху. Гнилі банани в магазинах – це взагалі нонсенс, адже їх транспортують і привозять зеленими. А щоб вони дійшли до торгової кондиції, їх потрібно обробити спеціальним газом. Саме тому перед роздрібним продажем привезені здалеку зелені банани піддаються газації сумішшю азоту і етилену. Отже, гнилі банані – це ознака непрофесійного персоналу та порушень у технології зберігання цих плодів. 

Відео дня

Цікавинки

До речі, плід банана – це взагалі ягода, а сам банан – це трава. Майже всі вирощені зараз банани (як десертні сорти, які споживаються без обробки, так і платано, які потребують додаткової термічної обробки) є варіаціями (або сортами) одного культигену (штучного виду, створеного людиною) Musa × paradisiaca, який є гібридом банана загостреного (Musa acuminata), банана Бальбіса (Musa balbisiana ) і значно рідше банана Маклая (Musa maclayi).

На кенійському референдумі про прийняття конституції 2005 року прихильники проєкту використовували як свій символ банан, а противники – апельсин. Ну у нас у 2004 році була Помаранчева революція, тож бананово-помаранчевими розбірками нас не здивуєш.

У 1930-і роки у нацистській Німеччині банани були оголошені «непатріотичним» фруктом (необхідна для їхньої закупівлі валюта використовувалася для інших цілей). У межах цієї кампанії німецькі лікарі виступали з попередженнями про шкідливість банана, вживання якого нібито призводить до завороту кишок. Розпорядники фруктових магазинів повинні були вивішувати плакати з написом: «Справжній патріот їсть німецькі яблука». Щодо України це взагалі дурниця – в нас українські яблука коштують набагато дорожче, ніж банани з Еквадору. 

У багатьох країнах недостиглі плоди бананів використовуються як овочі, а зрілі, солодші – як фрукти. Можна погодитися, що це дуже розумно і смачно!

У Китаї заборонені онлайн-відеотрансляції «спокусливого поїдання бананів». Можна констатувати, що збочення в кожного свої. Важко уявити українського чолов’ягу, який буде отримувати оргазм від спостерігання за банановою трапезою. Нашим чоловікам потрібно, щоб була чарка і  до чарки. А ось банан – це якось не по-нашому. Одним словом, дуже дивне збочення.

Стосовно цін на м’ясні та рибні продукти, то повторювати сенсу немає. Все тримається майже на попередньому рівні.

А ось ціни на ягоди кардинально змінилися. З’явилися нові партії української картоплі, яка традиційно дорожча за ізраїльську або єгипетську, десь на рівні 25-30 гривень за кілограм.  

Всі помітили, що нарешті почався ягідний сезон! 

Полуниця після стрімкого злету поступово втрачає ціну. Так, вже якісну полуницю можна придбати за 40-55 гривень за кілограм. Трохи з піском з місцевих грядок продають за 35 гривень кіло.

Настала пора чорниці! Тут вже знову продавці відриваються: у неділю та понеділок кілограм чорниці коштував на ринку до 120 гривень. 

Також з’явилася малина за 200 гривень за кілограм. А ось лохина втратила ціну до 50-60 гривень за кіло проти 300 гривень одразу після Нового року.

Черешня продається за ціною 90-100 гривень за кіло. Менш солодша – навіть за 70 гривень. 

Дуже багато ранніх персиків та абрикосів. Ціна десь 100-120 грн за кіло. В таку ж ціну є сливи різних сортів. Кавуни по 30-50 грн та дині по 30-40 грн за кілограм. Але щось говорить, що краще обійтися без цих ранніх пташок. Таємниця ранньої стиглості цих плодів не тільки в добривах, яких не шкодують, а й ще в особливих ін’єкціях. Наприклад, нам доводилося спостерігати, як на плантаціях для прискорення дозрівання кавунів в плоди робили спеціальні ін’єкції, наприклад, розчином ацетилсаліцилової кислоти або простого аспірину. Тож обережніше з ранніми плодами!

Вже традиційно огірки продаються від 20 гривень за кіло. Помідори трохи дорожчі – від 40 до 65 гривень залежно від якості та сорту.

Знову можемо констатувати, що як й минулого тижня, на Житньому ринку майже не було продавців. Ще менше було покупців.

Крім падіння цін на полуницю та зростання на чорницю, цього тижня держава вирішила підкласти нам всім свиню. І причому в буквальному сенсі цього слова. Як заявила експертка зі свинарства Асоціації тваринників України Ольга Махно одному із центральних ЗМІ, Україні загрожує дефіцит сала та свинини. Причина – вирощувати свиней стало невигідно. З початку 2019 вартість кормів зросла на 20–40% і продовжує рости. А ось роздрібна ціна не може зростати постійно. Через тривалий карантин купівельна спроможність населення прагне впасти до нуля. І наявність дарів лісу та власних городів – це тільки тимчасова затримка на шляху до подальшого стрімкого падіння купівельної спроможності. Ми вже повідомляли про те, що продавчині часто говорили, починаючи з початку весни, що все менше здають тварин на м'ясо. Ось і підтвердження їхніх слів.

Ще раз дуже радимо ретельно дивитися на те, що вам намагаються продати на ринках міста, та не піддаватися на неякісну рекламу продавців. Приємних вам покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up