Списки боржників – неетична мотивація

Списки боржників – неетична мотивація

Списки боржників – метод, яким і досі стимулюють мешканців будинків оплачувати комунальні рахунки вчасно. Сьогодні постало питання етичності та доцільності такого «стимулу». 

Уявімо, людина не встигла оплатити певну суму коштів через ті чи інші життєві обставини, а за декілька днів - оголошення про те, що вона не сплатила ту чи іншу суму, прикрашає двері під’їзду. І ось, усі сусіди та просто ті, хто проходив повз оголошення, знають про ваші борги. 

Такий спосіб представникам ЖЕКу здається дієвим, проте, наскільки він етичний і чи варто в такий спосіб вирішувати проблему – розбираємося далі. 

Відео дня

Заборгованість буває у кожного. Затримали заробітну плату, непередбачувані життєві обставини, від’їзд та багато інших причин, за яких інколи немає можливості вчасно оплатити рахунки. Проте навряд чи це цікавить авторів списку боржників. 

Однозначно, якщо заборгованість складає велику суму – необхідно про це поінформувати мешканців квартири та вирішити це питання з ними, а ось спосіб присоромити перед сусідами – ідея сумнівна. 

Списки боржників бувають різними, десь вказують особисті дані мешканця, що затримав оплату, а десь – лише номер квартири. Як пояснює депутат Житомирської міської ради Ігор Скоропад, вказувати особисті данні мешканців квартири в списку боржників – неприпустимо:

«Якщо у списку є ПІБ – то це неприпустимо. Якщо в оголошенні прописано, для прикладу: “Квартира №58 – борг 300 гривень”, то це – нормально. Коли вказані навіть ініціали з прізвищем – це теж неприпустимо, бо можлива ідентифікація, стає зрозуміло, хто саме є власником квартири, а це більш-менш конфіденційна інформація».

Багатьох цікавить, чи дійсно доцільно заносити у список боржників людину, яка не оплатила 100, 200, 300 гривень в рахунках. Якщо сума боргу велика – від 1000 гривень, тоді можна пояснити, чому людину віднесли у такий список, адже якщо вона не сплачує рахунки довгий час. З невеликими сумами стає зрозуміло, що людина не сплатила поточні суми.

«Сума боргу може бути будь-яка. Але якщо це поточні платежі, які зазвичай формують 25 числа, і людина за минулий місяць не змогла заплатити 100-200 гривень, то вивішувати список боржників 28 числа і вказувати про несплату – неетично, але це не заборонено», - пояснює Ігор Скоропад. 

Отож, як довго ще використовуватимуть списки боржників для мотивації до сплати рахунків – невідомо, проте сподіватимемося, що такі списки формуватимуть ретельно, без особистої інформації мешканців будинку і лише у випадках великої суми заборгованості. 

Лера Наумова

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up