Спеціальні майнові права тепер можна зареєструвати онлайн

Спеціальні майнові права тепер можна зареєструвати онлайн

У Державному реєстрі речових прав (ДРРП) вперше зареєстровано спеціальне майнове право на майбутні обʼєкти нерухомості.

Таке право допоможе замовникам будівництва (забудовникам) вести бізнес прозоро, а покупцям – захистити свої інвестиції в житло від недобросовісних забудовників. Раніше такої реєстрації не існувало.

Спеціальне майнове право – різновид майнового права, яке полягає у володінні і розпорядженні об’єктом незавершеного будівництва, майбутнім об’єктом нерухомості.

Тепер, перед тим, як зареєструвати таке право забудовник має створити низку визначених документів у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ), серед яких — заява про державну реєстрацію спеціального майнового права. Заява отримується державним реєстратором в електронній формі шляхом взаємодії між ЄДЕССБ та ДРРП. Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про об'єкт будівництва та дані про себе.

Відео дня

Реєстрація спеціального майнового права є обов’язковою для тих, хто має намір продавати майбутні квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщення або паркомісця. Наразі вже зареєстровано такі права на 3 об'єкти будівництва.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України в червні 2023 року ухвалив постанову, якою запровадив порядок поширення дії закону "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Імплементація цього закону дасть змогу захистити майбутніх інвесторів від неблагонадійних забудовників.

8 вересня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", покликаний захистити права інвесторів у нове житло. Відповідний законопроєкт №5091 Верховна Рада ухвалила 15 серпня 2022 року.

Функціонал реєстрації спеціального майнового права розроблений у тісній співпраці з Міністерство юстиції України.

Цифровізація будівельних послуг реалізовується у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації України за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up