Шокуючі реалії цін житомирського ринку

Шокуючі реалії цін житомирського ринку

Вже закінчується вересень, але житомиряни ще не зробили достатньо запасів на зиму. Ми відправились на базар, щоб з’ясувати, наскільки заготівля продуктів вдарить по гаманцю.

Соняшникова олія

За офіційними даними Держстату, ціни на соняшникову олію і цукор в Україні у червні цього року порівняно з червнем 2020 року підвищилися на 80,3% і 70,1% відповідно. Експерти прогнозують, що за кілька місяців вартість соняшникової олії може значно збільшитися, за деяких обставин навіть до 100 грн за літр.

Через те, що Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії, рівень світових цін має вплив на формування цін всередині країни. Як наслідок, підвищення вартості на олію і на ринках Житомира. Поштовхом до зростання цін став торішній неврожай соняшникової культури через несприятливі погодні умови. 

Відео дня

Сьогодні на ринку можна купити 0,85 л олії за ціну в межах 50-60 грн, 2-2,5 л коштують 85-90 грн. В супермаркетах ціни за 0,85-0,87 л рафінованої олії становлять 57-63 грн. На базарі за літр від 65 грн. 

Як бачимо, на ринку олію купляти все ж трохи дешевше. Втім, зважаючи на те, що олією ми користуємось круглий рік і вона – досить популярний продукт серед українців, то, наприклад, для середньостатистичного пенсіонера з розміром пенсії 2000-3000 така ціна буде відносно великою.

Картопля

На початку вересня картоплю продавали у межах 5 грн за кілограм. Зараз картоплю на Довженка мішками продають по 6,50 грн за кілограм. Отже, мішок коштуватиме 120-130 грн. 

На розкладках картопля – 10-13 грн/кілограм. Закупівлі картоплі у фермерів по районах – 3-4 грн/кілограм. 

На базарі вартість кілограму картоплі становить в середньому 8 грн. У супермаркетах можна знайти по 6–7 грн. Однак навіть різниця в 1 гривню здатна зекономити частину ваших грошей. 

Овочівники прогнозують підвищення ціни на картоплю. Через погодні умови (тривала спека влітку) врожайність культури нижча, ніж торік. 

Сіль, цукор

У супермаркетах ціна за кілограм цукру вже становить до 34 грн. Нагадаємо, що на початку вересня цукор у магазинах можна було придбати за ціною 26-29 грн. Всього за місяць ціна на цей продукт зросла в середньому на 6 грн. На базарі цукор можна знайти за ціною 22-25 грн за кілограм, якщо добре пошукати. 

Сіль у супермаркетах коштує 6,50-9 грн за кілограм. На ринку ціна вже становить близько 10 грн. 

Овочі, зелень

У 2021 році врожайність овочів зменшилася за 20% порівняно з 2020 роком. 

Нині кілограм тепличних огірків на базарі коштує близько 25 гривень, домашні – до 30 гривень. У супермаркетах тепличні огірки можна придбати за 19 грн за кілограм.

Ціна помідорів на ринку балансує від 18 до 25 грн за кілограм, а на початку місяця їх ще можна було придбати по 15 грн. У магазинах вартість помідорів, на відміну від огірків, навпаки, йде з націнкою. Кілограм тепличних помідорів коштує до 35 грн. 

Що стосується популярного у вересні продукту – болгарського перцю, то його ціна на базарі досить різноманітна залежно від сорту. Загалом болгарський перчик можна придбати за ціною від 20 до 35 гривень. А ось в супермаркетах вартість доходить до 47 грн за кілограм. 

Цибуля на ринку коштує 12-14 грн, в супермаркетах можна знайти по 9 грн за кілограм. Вартість капусти на ринку доходить до 8 грн, в магазинах кілограм молодої капусти коштує 18-20 грн. Ціна на моркву на базарі в межах 12 грн. В одному із супермаркетів цей овоч можна було купити за 8 грн до 29 вересня, оскільки продукт був акційним. Рекомендуємо вам слідкувати за акціями в магазинах, адже це гарна нагода купити продукти оптом. Вони не відрізняються якістю, але ціна нижча. 

Експерти прогнозують підвищення цін на овочі ближче до зими. 

Зелень на ринку зараз можна купити за ціною 10-15 грн. Кріп, петрушка – 10 грн, зелена цибуля, кінза – 15 грн. Ціна йде за пучок 100 г.

Яйця

Ціна курячих яєць на базарі та в супермаркетах відносно однакова, тримається близько 30 грн за десяток. 

Український клуб аграрного бізнесу у серпні висловив припущення про підвищення цін на цей продукт у вересні до 40 грн. В деяких точках ми це явище можемо вже спостерігати. 

Причиною подорожчання яєць є зниження їхнього експорту. На це впливає зростання цін зернових культур. Як наслідок – зменшення кількості птиці, відповідно, і яєць. 

Мед

Мед – корисний та актуальний восени продукт, який особливо набирає популярності у період застуд. Але наскільки він є доступним?

Баночка ємкістю 0,5 л коштує 65 грн на базарі. Загалом на ринку можна знайти липовий, майський мед, а також різнотрав’я. Ці види меду користуються найбільшою популярністю серед покупців. Баночки по 250 г коштують 32-35 грн. 

Як бачимо, ціни на базарі та в магазинах інколи суттєво відрізняються. Трапляються продукти, які дешевше буде закупити у супермаркетах, і так само з точністю навпаки: деякі продукти краще купляти на ринку. Слідкуйте за цінами, акціями та своїм бюджетом, який після банального походу за продуктами може скоротитись удвічі, а то й утричі.

Іванна Барановська

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Тамара Коваль

    не ходите туда там продавцы хуже собак на людей кидаются
  • Тамара Коваль

    и продавцы злые как волочи

keyboard_arrow_up