Що почому: огляд цін на житомирських ринках і прогноз

Що почому: огляд цін на житомирських ринках і прогноз

Тільки почалася друга половина жовтня, але цінові новини традиційно невтішні.

За повідомленням сайту агроновин Agroportal.ua, Україна вперше за роки незалежності у липні-серпні 2021 року імпортувала харчові яйця з Білорусі. Про це заявив виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко – йдеться у повідомленні асоціації.

Він нагадав, що галузь птахівництва збиткова вже два роки і наслідки цього для ринку кричущі.

«Закрилося більше 30 підприємств з виробництва яєць, більше 9 підприємств з виробництва м'яса птиці. За два роки поголів'я скоротилося на 11 млн голів, – зазначив він. – Виробництво м'яса птиці скоротилося на 40 тис. тонн з початку року. Виробництво яєць – на 3 млрд штук, що становить чверть від обсягу виробництва у 2020 році».

Відео дня

За його словами, сьогодні вже зрозуміло, що зниження цін на корми, навіть з рекордним урожаєм, не відбудеться.

«Ми бачимо ціни на електроенергію, газ. Є у держави підстави підвищувати рівень оподаткування в таких умовах? Зрозуміло, що ні – це лише поглибить кризу», – підкреслив він щодо виключення птахівників з переліку платників єдиного податку IV групи, передбаченого законопроєктом № 5600. Можливості щодо підвищення цін на внутрішньому і зовнішньому ринках у виробників досить обмежені. Але, за прогнозом Сергія Карпенка, продукція птахівництва буде дорожчати.

Водночас голова профільної асоціації сподівається, що здоровий глузд народних депутатів переможе і вони не підтримають норму про птахівників у проєкті закону № 5600.

Ми вже розповідали про прогнози стосовно очікуваного зростання цін на свинину. Згадували й про те, що кількість свиней, яких здавали на м'ясо, різко зменшилася. Селяни не бачать сенсу тримати худобу, адже закупівельні ціни дуже низькі. Дефіцит свинини прогнозує і Асоціація тваринників України. Досить туманні прогнози стосовно споживчих цін до кінця року на цукор, олію та деякі крупи. Водночас офіційні спостерігачі стверджують, що по Україні ціни на свинину найдешевші у Житомирській області. Відвідавши цими вихідними Житній та Сінній ринки, ми не можемо підтвердити висновки експертів, адже чотири вихідних поспіль спричинили майже повну відсутність покупців і продавців на ринках Житомира. Більш точні висновки можна буде зробити тільки наступного тижня, коли життя у місті повернеться до звичайного темпу. Але ціна 130-140 грн за кіло якісної свинини, на нашу думку, не дуже доступна. Експерти Держстату раніше знаходили м'ясо за ціною 104 грн. Де саме проводилася вказана закупівля, не повідомляється. Ми також цього не побачили.

Вже до кінця року очікується зростання цін на хліб. При цьому цінник у деяких регіонах може підвищитися на 20%. Це пов'язано безпосередньо з ростом цін на енергетичні ресурси, відповідно до чого подорожчає хліб і хлібобулочні вироби. Втім, більше на кінцеву вартість продукту вплине ціна на борошно. За словами експертів, у собівартості продукту борошно займає близько 40%. Але оскільки у Зерновому меморандумі не розподілений обсяг продовольчої і фуражної пшениці (для переробки і вигодовування худоби), українці і зовсім можуть втратити якісний хліб. Так, з 10 млн тонн експортованої на сьогодні пшениці близько 9 млн тонн – продовольча.

До центральних ЗМІ надходять повідомлення про знищення українськими виробниками власної продукції. Так, минулого тижня у Дніпрі фермери не змогли реалізувати кавуни та роздавали їх кожному, хто забажає. Навіть дитячі заклади продукцію українських фермерів відмовилися приймати – дуже багато бюрократії. 

А ось у селі Михайлівка Херсонської області фермери вже знищили непродані кавуни і продовжують зараз викидати урожай. Якщо у вересні вони викидали кавуни, то сьогодні історія повторилася з помідорами. Очевидці зняли ціле поле, засіяне горами помідор, і розповсюджують це відео у соціальних мережах. 

Держстат цього тижня оприлюднив дані щодо інфляції – у вересні ціни на продукти харчування сягнули трирічного максимуму. Вони не дуже оптимістичні – інфляція у вересні є найвищою з 2017 року і становить 11% у річному вимірі. Так, споживчі ціни за місяць зросли на 1,2%, а від початку року – на 7,5%. Базова інфляція за місяць зросла на 1,3%, з початку року – на 5,5%. Зазначається, що серед усіх продуктів у вересні найбільше подорожчали яйця – на 13,6%. Подешевшали олія, цукор та фрукти. 

Згідно з даними Держстату, у липні витрати на виробництво агропродукції виросли на 2,7% щодо показника попереднього місяця, в т.ч. рослинницької – на 3,5%, тваринницької – на 0,5%. 

Як стало відомо, уряд планує підвищити мінімальні ціни на алкоголь. Про це повідомляється у проєкті постанови Кабміну, яку для громадського обговорення оприлюднили на сайті відомства. Зокрема, роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби хочуть підняти на 8,3%, на віскі, ром та джин – на 8,4%, на коньяк (бренді) –  на 4,8-8,3%.

Сайт AgroPolit.com повідомляє, що в Україні рекордно зросли ціни на гречку.

В Україні зросли ціни на крупи, а вартість гречки б’є рекорди. Виробники зазначають, що вирощувати її стає все складніше і невигідно. З цієї причини Україні доводиться експортувати додаткові обсяги гречки, щоб покрити попит населення. Після тривалої перерви в Україну почали знову ввозити великі партії гречки з Росії.

«При споживанні середнього українця близько 3 кг гречаної крупи нам потрібно десь 100 000 тонн крупи. В перерахунку на зерно це складе десь 150 000 тонн зерна», – розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Як зазначають експерти, ціни на гречку в Україні ростуть швидше, ніж на інші крупи. Навіть хороші врожаї не зможуть зупинити збільшення вартості. За моніторингом, у торговельних мережах ціна на крупу гречану коливається від 33 до 50 грн/кг.

Ціни на житомирських ринках

На жаль, майже зникли ягідні пропозиції. Зрозуміло, що залишилися тільки ягоди, які вирощують у теплицях. Але зараз не сезон. Наступний врожай очікується тільки у грудні до новорічних свят. 

Сьогодні з ягід тільки дуже багато винограду, ціни на який впали до 35-45 грн, порівняно з 80-120 грн два місяці тому. Але він також закінчується. Цікаво, що ціни на українські яблука майже стабільні цілий рік та складають 20-30 грн за більш якісну продукцію. Ціна на яблука традиційно вища за ціну на банани з Еквадору – ті коштують від 23 до 30 грн залежно від якості.

Дуже багато персиків, кавунів. Ціни також різні, але у більшості значно привабливіші, ніж місяць тому. Кавуни в супермаркетах коштують 4,50-5 грн за кіло. На розкладках ціни більші на 1,50-2 грн. Сливи знизили свою вартість до 10-15 грн за кіло.

Дари лісів також хоч і користуються попитом, але дуже вартісні – пропонують 3-літрове відеречко білих грибів за 200 грн або літрову баночку лисичок за 70-100 грн. Але гриби також вже майже закінчилися. Звідки привозять залишки, встановити не вдалося.

Ростуть поступово ціни на помідори та огірки – до 50-60 грн та 30-40 грн за кілограм відповідно. Картоплю, яку продавали ще місяць тому у сітках по 30 кілограмів, майже не побачити. Ціна в супермаркетах на картоплю зросла в середньому на 5 грн за кіло.

Цікаво, що протягом літа ціна на імбир різко падала. Варто згадати, що минулого року після оголошення локдауну та паніки від короновірусу ціна стрибнула за кілька днів від 60 до 450 грн за кілограм. Сьогодні можна побачити імбир за ціною 200 грн за кіло. На жаль, ціни на лимони, які споживаються разом з імбиром, поки що тримаються на високому рівні. До того ж останні врожаї лимонів тільки почали збирати, тому ціни можуть ще піднятися.

Стосовно цін на рибні продукти можемо констатувати, що вони тримаються поки що на попередньому рівні. Збільшення цін очікується у листопаді-грудні, коли закінчаться місцеві запаси та почнуться підготовчі процеси до різдвяних свят. 

Бажаємо приємних покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up