Що не так у Житомирі з цінами на харчові продукти?

Що не так у Житомирі з цінами на харчові продукти?

Основна дивина цього тижня: ціна на херсонську картоплю вдвічі більша, ніж на ізраїльську!

А тим часом в Україні хочуть знизити ціни на соціально значущі продукти. Так, до Верховної Ради внесено законопроєкт № 5425-2, яким хочуть знизити ставку податку на додану вартість (ПДВ) для зазначеної групи товарів. Автором пропонується зменшити ставку ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на митну територію України харчових продуктів, що мають важливе соціальне значення, зокрема на такі: крупа гречана; цукор-пісок; мука пшенична вищого ґатунку; макаронні вироби вітчизняного виробництва; молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці); хліб житньо-пшеничний; яйця курячі категорії С1; птиця (тушка куряча); вода мінеральна негазована; масло вершкове жирністю 72,5%.

Ну а поки що ціни на певний перелік продуктів харчування в Україні ще у 2020 році наблизилися до європейського рівня, а на деякі – навіть перевищили його.

Поки житомиряни приходять до тями після недільної зливи, ціни на продукти продовжують лякати. І це при тому, що майже все є у кожному куточку Житомира! Цими вихідними ми пройшлися по ринках і торговельних майданчиках та переконалися, що продуктів з’явилося дуже багато та на будь-який смак. А ось ціни трохи кусаються.

Відео дня

Проблема, мабуть тільки, зі свининою. За словами однієї з продавчинь, люди перестали здавати худобу на забій, адже сподіваються її вигодувати до осені. Але і це певною мірою відносно. М'ясо на ринку є, тільки ціни зросли приблизно на 10-15 грн. У невеличких магазинах не в самому центрі міста м'ясо без обмежень можна купити від 115 до 150 гривень залежно від якості та найменування продукту. Так, лопатка коштує трохи дешевше, ніж шинка – десь 119 грн проти 145 грн за кілограм. 

Достатньо багато на ринках зелені. Її продають майже на кожному кроці. До того ж багато власників наметів на вулицях та ринках міста забезпечили продавчинь терміналами, що дозволяє без перешкод розрахуватися на вулицях міста банківською карткою. 

Так вже трапилося, що зараз пора овочевих та ягідних товарів. На ринках з’явилися навіть кавуни за ціною 75 гривень за кіло. Один кавун може потягнути на 2-4 кілограми. Тільки залишається сподіватися, що нітратів в них не дуже багато. Адже навесні перше місце з харчових отруєнь тримають добрива, якими буквально «нафаршировують» плоди. 

Одразу варто зазначити, що зараз виводити середню ціну певної групи товарів – все одно, що визначати середню температуру по лікарні. Так, у супермаркетах почалися акції зі зниження цін на товари, що швидко псуються, а на ринках на цей час пропонують значно дорожчі, але більш свіжі продукти. 

Якщо у супермаркетах помідори можуть коштувати від 23 гривень, кабачки від 15, морква від 16, огірки від 24, рання картопля від 11 грн за кілограм, то на торговельних майданчиках на вулиці поряд всі ці ціни можуть бути у півтора-два рази більші. Редиска вже закінчує свій сезон, тому ціна на неї впала до 12-15 гривень. Але також впала і якість. 

Разом із дешевими товарами продають і більш дорогі. Так, рожевий помідор коштує до 100 гривень за кілограм, помідори сорту Ляна з Херсону – до 70 грн. Огірки на ринках в середньому по 35-40 гривень. 

З’явилися навіть такі екзотичні товари, як свіжа спаржа за 200 грн кілограм, черешня за 350, гранат за 160, абрикос за 150, персик за 180 грн. З’явилися справжні маленькі банани за ціною 100 грн за кіло. Манго частіше продають поштучно за 50-65 грн. Ананаси також залежно від розмірів коштують від 65 до 200 грн за штуку.

А ось деякі товари навіть подешевшали: полуниця вже коштує 100-110 грн, лохина – 60 грн, виноград – 150-190 грн. 

Останнім часом стало модним порівнювати ціни у різних країнах світу. Наприклад, із сусідньою Польщею. Але знову порівняння буде дуже відносним. Адже, незважаючи на податки, українська молочна продукція виявилася дорожчою, ніж польська. У Польщі літр молока коштуватиме майже вдвічі менше. Також дорожчими в Україні є вершкове масло і сир. Але на інші види товарів ціни в гривнях майже однакові. Так, у Польщі рис білий коштує 25-27 грн за кілограм проти 30 грн в Україні, цукор десь однаково – 19-20 грн.

Але кількість товарів, які собі можуть дозволити українці, суттєво нижча. У той час, як середня зарплата у Польщі – понад 1000 євро, в Україні цей показник складає 400 євро, і то не завжди. Тож українцям, і житомирянам зокрема, залишається тільки сподіватися на добрий урожай цього літа і на не дуже холодну і дощову погоду, щоб цей урожай зміг добре дозріти і не згнити на полях.

До речі, зазвичай цієї пори починався сезон полуниці. Але через холодну весну ягода ще не дозріла. Тож знову ціни та якість цьогорічного врожаю під питанням. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (34)
  • Юрій Ядута

    Бариги реально в сосну  бабахнулись
  • Сергій Рилов

    Народ - судячи с цен, то украину  уже по десятому колу єбут, ета пиздец, походу єй нравиться, все пропало🥺, нету украине🥺
  • Наталия Шульжик Куликовская

    Черешня 350((Вчора в Мелітополь по 50 покупців.А Майка вообще по 15 грн

    Yury Dood reply Наталия Шульжик Куликовская

    Наталия Шульжик Куликовская Хорошая цена.
    Одесситы требуют 100 грн
  • Алена Казарина

    Це бізнес по Українськи ,свої своїх обдирають
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up