Про ціни на ринках і у супермаркетах Житомира, або Як сплатити за комуналку і не покласти зуби на полицю

Про ціни на ринках і у супермаркетах Житомира, або Як сплатити за комуналку і не покласти зуби на полицю

Ми пройшлися вихідними по ринках та супермаркетах Житомира. Враження, можна сказати, не дуже приємні. 

Підняття цін на майже всі групи товарів, яке відбулося ще напередодні свят, стало перманентним, і цінники не збираються повертатися до минулорічних значень. Навпаки! Наприклад, курячі яйця сьогодні важко знайти дешевше ніж за 37–40 грн за десяток. Знову додала у ціні молочна продукція. 900-грамовий пакет молока нормальної якості коштує зараз до 26 грн. Чому саме нормальної якості? Сьогодні багато торгових марок, крім того, що поставляють так зване нормалізоване молоко, можуть не вказувати, як саме це молоко нормалізували. 

Варто знати, що цільне молоко – це абсолютно натуральний продукт, який не піддавався жодній обробці. Таке коров'яче молоко, склад якого не змінювався через будь-який вплив, можна придбати хіба що у жителів сільськогосподарських районів, у яких в господарстві є корови, або безпосередньо на молочнотоварних фермах відразу після доїння. Тож у магазинах його немає. А те, що нам продають: нормалізоване, пастеризоване, відновлене та інші варіації – це зовсім інше. Не варто вірити рекламі, як релігії: жоден виробник не скаже всю правду про технологічні пригоди молока при його виробництві.

Відео дня

Стосовно овочів і фруктів, то це взагалі на сьогодні жах. Те, що не було викинуто на смітник ще до першого Різдва, чомусь зараз опинилося на прилавках за тією ж самою ціною. Майже у всіх магазинах та супермаркетах Житомира ми на власні очі бачили повністю гнилі мандарини, апельсини, пожухлі лимони та іншу екзотику, яку замість смітника відправляють на продаж. Тож радимо ретельно перевіряти якість овочів та фруктів. Ціни на них не дуже маленькі. Так, мандарини популярного сорту «Клементин» коштують у магазинах близько 45 грн за кілограм, а на розкладках на ринку – 60–70. Але з магазину половину доведеться викинути, на ринку якість плодів більш-менш нормальна. 

До речі клементин, який часто перетворюють на клементину, – це взагалі гібрид мандарина та апельсина, дуже схожий на мандарин. Під своєю назвою у наших магазинах клементин майже не продається, проте близько 70% мандаринів, завезених до України, – це гібриди клементини. Рослину клементин (Citrus clementina) вперше було виведено у 1902 р. французьким священником та селекціонером братом Клементом (Клеманом) Родьє. Плоди формою нагадують мандарин, але солодші. 

Зелень традиційно коштує в цю пору року близько 200–280 грн за кіло. Поступово піднімаються ціни на картоплю, капусту, цибулю та інші овочі з так званого борщового набору. За приблизними підрахунками, зварити борщ стало десь на 30% дорожче, ніж наприкінці вересня минулого року.

Перед новорічними святами в магазинах з’явилося дуже багато лосося. Якщо ви бачите цілу рибину, важко помилитися, до якого виду вона належить. Але в магазинах часто продаються упаковані у плівку філейні частини риби, на якій може бути зазначено «форель» або «лосось», а насправді це зовсім інша, більш дешева і фарбована, риба.

Стосовно м’яса, то після передноворічного подорожчання ціни на якісну свинину тримаються на відмітках у 120 грн і вище. В середньому якісне свиняче м'ясо для запікання обійдеться у 150–160 грн за кілограм. Навіть супові ребра коштують зараз близько 65 грн за кіло. М’ясні свинячі хребти – десь 34-36 грн за кіло. 

Сьогодні у більшості магазинів встановлюють шафи для приготування курки-гриль. Ми наполегливо радимо купувати гриль тільки у великих магазинах, де їх виготовляють щодня і майже нічого до вечора не залишається. У маленьких магазинах дуже часто на гриль пускають вже прострочку, яку викинути шкода, а ось обробити оцтом та спеціями і продати у вигляді курки-гриль – будь ласка!

Бажаємо приємних покупок із найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up