Повністю скасувати державне регулювання на товари уряд може вже влітку

Народні депутати знову заговорили про повернення регулювання цін на соціально важливі продукти харчування, яке було скасовано Кабміном 1 жовтня 2016 р.

 

Повністю скасувати державне регулювання на товари уряд може вже влітку

З 1 жовтня в Україні почав діяти проект скасування державного регулювання цін на деякі харчові продукти. За мету поставили практичне дослідження дієвості цінового регулювання.

На кінець жовтня на Житомирщині ціни на їжу та безалкогольні напої зросли загалом на 0,3%. Найбільший приріст цін спостерігався на молоко, сир та яйця – у цілому на 5%.

У перший місяць скасування овочі подорожчали у середньому на 4,2%. Цукор та солодощі стали дорожчими на 3,8% через зростання цін на власне цукор – на 8,8%, шоколад – на 2,9%, кондитерські вироби з цукру – на 1%. У середньому на 0,5% зросли ціни на хліб і хлібопродукти. Слід зазначити, що попит на деякі овочі «борщового набору» був ажіотажним, тому оптові компанії були переконані в дефіциті якісної продукції в господарствах і намагалися скуповувати будь-які обсяги, що пропонувалися на ринку, за будь-яку ціну. Це змушувало виробників, що навіть не мають необхідних сховищ, шукати можливості для зберігання продукції самостійно в очікуванні ще більш істотного зростання цін у зимово-весняний період.

Відтоді найбільше подорожчала гречана крупа (на 5,8%). Дещо здорожчали кондитерські вироби з борошна (на 1,1%) та хліб (на 0,6%). Водночас, у межах 0,4–4,3% знизилися ціни на рис, манну крупу, борошно пшеничне, макаронні вироби, пшоно. Серед товарів групи жирів подорожчали: спреди – на 5,7%, масло вершкове – на 3,8%, сало – на 1%. Разом з тим, на 2,4% подешевшала соняшникова олія.

Яловичина та м’ясо птиці стали дорожчими на 3,2 та 1% відповідно. Риба та рибопродукти подешевшали на 3,6%. Зокрема, оселедці стали дешевшими на 4,9%, риба жива, охолоджена – на 4,7%, риба морожена – на 3,9%, кілька солона – на 2,4%, філе мороженої риби – на 1,5%.

На 5,2% знизилися ціни на фрукти. Найбільше подешевшали лимони (на 28,2%), ківі (на 25,2%), яблука (на 9,1%). У межах 1,6-5% здешевіли сухофрукти, апельсини, мандарини. Разом з тим, подорожчав виноград (на 8,8%) та банани (на 7,3%). На 3,5% подорожчала сіль, на 1,6% – кава. Мінеральні та джерельні води подешевшали на 6,7%.

Ще перед початком проекту Міністерство економічного розвитку підтримало ідею повної відмови від держрегулювання цін. У відомстві зазначили, що всупереч ідеї державного регулювання, з 2003 року зростання цін на соціально значущі продукти значно випереджає середнє зростання цін усіх харчових продуктах загалом. Тоді говорилося, що це лише урядовий експеримент, який триватиме до кінця поточного року. А потім, лише після аналізу наслідків експерименту з відмовою від державного регулювання, мали прийняти рішення щодо остаточного скасування, обмеження чи поновлення такого регулювання.

Проте, 1 січня 2017 р. уряд знов скасував регулювання цін (і знову на невизначений термін), що додатково різко підвищило ціни на продукти. З початку року яйця подорожчали на 39,9%, або в середньому на 5,97 грн/дес., вершкове масло – на 21,7%, або на 23,91 грн/кг, молоко – на 18,4%, або на 2,38 грн/л. Нині стає зрозуміло, що скасування держконтролю ще у жовтні 2016 року призвело до різкого зростання цін на яйця, м’ясо, ковбаси, молочні продукти, хліб.

Експеримент щодо скасування держрегулювання цін на соціальні продукти харчування добігає кінця. Влада результатами таких діянь цілком задоволена, чого не скажеш про звичайних українців. В уряді говорять, що є намір відпустити у «вільне плавання» ціни й на інші товари.

Марина Михальчук

 
Коментарі (0)

Ви не авторизовані