Політичні та бізнесові інтриги намагаються «потопити» ПАТ «Продцентр»

Політичні та бізнесові інтриги намагаються «потопити» ПАТ «Продцентр»

У попередньому номері ми писали про те, як єдине в Житомирській області підприємство з державною часткою «Продцентр» опинилося на межі банкрутства через орендаря, який свідомо заганяє установу в борги.

Як розповів голова Наглядової ради ПАТ «Продцентр» Анатолій Фомюк, масштабних обертів конфлікт між підприємством і орендарем набрав у квітні цього року, коли дирекція ПАТ «Продцентр» організувала чергові збори для подання звіту за 2014-2015 роки.

«Збори мали відбутися 22 квітня, тож з дотриманням усіх норм чинного законодавства ми завчасно повідомили акціонерів про подію і розіслали запрошення», – розповідає Анатолій Фомюк.

Однак провести повноцінне засідання так і не вдалося, оскільки з усіх присутніх акціонерів зареєструвалися лише сам Анатолій Фомюк (0,2% акцій) і представник акціонера Оксани Дехтяренко (34%). Що ж стосується решти, то ані акціонер Володимир Кропивницький, який володіє 31%, ані представник держави, який володіє часткою акцій, не з’явилися. Присутні ж акціонери Микола Кропивницький (0,9%) і подружжя Наконечних, в руках яких 4,95 %, прийшли, але не зареєструвалися.

Відео дня

«Кворум для проведення засідання – 50 % зареєстрованих, тому зрозуміло, що збори не відбулися. Але я вирішив все одно донести до відома присутніх фінансову ситуацію, що склалася на підприємстві, та причини», – пояснює голова Наглядової ради.

Протягом останніх двох років ПАТ «Продцентр» працював збитково. Так, у 2015 році грошові втрати сягнули 61 тис. грн. Серед причин – неприбуткова робота стоянки (11 тис. грн) та недоотримання коштів від оренди приміщень у розмірі 26 тис. грн у місяць.

«У результаті Наглядова рада дійшла висновку, що збиткова робота товариства зумовлена недоотриманням прибутку через низьку вартість орендної плати товариства з обмеженою відповідальністю “Люцина”, – розповідає Анатолій Фомюк. – Протягом 2014-2015 років це підприємство орендує близько 70% площі (це 2 364 кв. м) за середньою ціною 15,6 грн за метр. Варто відзначити, що інші орендарі підприємства в середньому сплачують від 25 грн за 1 кв. м».Лист до ТОВ «Люцина», відправлений після засідання Наглядової радиВиявилося, що ТОВ «Люцина» тільки у 2015 році недоплатило за оренду приміщень 328,7 тис. грн і 327,5 тис. грн у 2014 році. Крім того, ТОВ «Люцина» використовує територію «Продцентру» для стоянки 46 вантажних автомобілів, не доплачуючи відповідно 265 тис. грн безпосередньо за стоянку та 18,3 тис. грн податку за землю. Наслідком цього є розбита вщент вантажними автомобілями територія в центрі Житомира. Плюс до всього – тут же практично цілодобово розвантажуються 20-тонні фури, які привозять товар для ТОВ «Люцина». У власності ж самого ПАТ «Продцентр» перебувають лише 3 автомобілі.Територія ПАТ «Продцентр» вщент розбита вантажівками орендарів«Разом сума недоотриманого прибутку від “Люцини” за 2015 рік становить 612 тис. грн і 602,4 тис. грн у 2014 році. У разі сплати товариством “Люцина” всіх перерахованих платежів, ПАТ “Продцентр” отримав би лише за 2015 рік 370,7 тисяч прибутку, держава –180,3 тис. грн податків, а обласна рада дивідендів – на 27,9 тис. грн», – наводить цифри голова Наглядової ради.

Заслухавши це, одна з акціонерів – Тетяна Наконечна – висловила пропозицію, що ТОВ «Люцина» повинно сплачувати за оренду приміщень і офісів таку ж вартість, як і решта орендарів.

У результаті засідання було прийнято рішення переглянути ціни на оренду офісів і складів для ТОВ «Люцина» відповідно до діючих законодавчих норм і надіслати його директору відповідний лист, проект додаткової угоди до договору оренди нежитлових приміщень та договір на платну стоянку легкових і вантажних автомобілів.Лист, який керівництво ТОВ «Люцина» надіслало у відповідь на пропозицію підняти орендну платуОднак керівництво «Люцини» не лише не погодилося на угоду, а й звинуватило Наглядову раду ПАТ «Продцентр» у нелегітимності, повідомивши про це у листі-відповіді. Варто відзначити, що в ньому зауважено, що «питання невідкладно буде розглянуто з керівництвом переобраної Наглядової ради та правлінням ПАТ  “Продцентр”», тобто вже тоді акціонер Володимир Кропивницький планував організувати зміну керівництва підприємства.

Саме з цією метою у вересні Кропивницький сам ініціював позачергові збори акціонерів. Однак ані представники облради, ані сам ініціатор на збори не з’явилися.

«Можна припустити, що Володимир Кропивницький перебував у домовленості з екс-головою Житомирської обласної ради Анжелікою Лабунською, з якою вони є однопартійцями, щоб змінити наглядову раду, спільно проголосувавши за потрібне їм рішення, – підсумовує Анатолій Фомюк. – Однак напередодні зборів з’ясувалося, що держава не бере участі в голосуванні, а значить, що і лобіювати вигідне для Кропивницького рішення не вдасться».

Після чергових зірваних зборів наглядова рада ПАТ «Продцентр» 14 вересня провела ще одне засідання, під час якого був розглянутий експертний висновок Житомирської торгово-промислової палати й прийнято рішення щодо підняття середнього рівня вартості орендної плати для ТОВ  «Люцина» з 15.09.2016 року в розмірі 36,75 грн за кв. м на складські приміщення та 130 грн за кв. м на офісні й направити керівництву ТОВ «Люцина» додаткову угоду до договору оренди.

Однак відповідь від керівництва ТОВ «Люцина» так і не надійшла, а питання лишилося відкритим. Натомість, до обласної ради продовжують надходити скарги на керівництво ПАТ «Продцентр».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up