Погрози від фірми екснардепа: як боролися за підряд з ремонту казарми у Новоград-Волинському

Погрози від фірми екснардепа: як боролися за підряд з ремонту казарми у Новоград-Волинському

Мільйонні тендери для потреб військових роками проводяться під інтереси певних фірм, повністю ігноруючи дешевші пропозиції та результати моніторингів аудиторів

Минулоріч до Новоград-Волинську перевірити готовність казарм для військовослужбовців приїжджав навіть Міністр оборони України. У військовому містечку 30-ї окремої механізованої бригади планували збудувати п’ять гуртожитків покращеного планування.
У травні 2018 року Північне територіальне квартирно-експлуатаційне управління уклало чотири договори. За 54,5 млн грн. підрядник мав збудувати казарми поліпшеного проживання №1 у військовому містечку №1 та казарм поліпшеного проживання №3,4,5 у військовому містечку №2.
На банківські рахунки компанії «Перша будівельно-монтажна група» перерахували аванс близько 15 млн грн, за які упродовж трьох місяців з моменту отримання підрядник мав закупити необхідні для будівництва матеріали, конструкції та вироби.
«Однак, в порушення умов вказаного договору, виконавцем роботи у встановлений строк не виконані, а попередня оплата, яка йому була перерахована, не повернута, - зазначено на сайті військової прокуратури, яка порушила кримінальне провадження.

У ході розслідування з’ясувалося, що бюджетні кошти попросту привласнили. За них зловмисники придбали нерухомість, люксові автомобілі, дорогі телефони та різні предмети розкоші. Державі, за висновком експертизи, завдали збитків на більш ніж 14,4 млн грн. За результатом розслідування трьом особам, а саме засновнику, директору та головному бухгалтеру фірми-підрядника, оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.
Попри намагання накласти арешт на майно фігурантів розслідування, довести до кінця справу за 2 роки слідчим досі не вдалося та на лаву підсудних обвинувачені так і не потрапили. В цей же час військові провели нові торги, прозвітувавши про завершення робіт лише по двом з п’яти будинків.

Замість новобудов - капремонт
В 2020 році нове будівництво відсунули до кращих часів. Його замінили на капітальний ремонт наявних військових казарм, значно збільшивши при цьому  витрати під дані цілі.
До прикладу за оголошеним тендером на «Капітальний ремонт будівлі №2/18(казарма) 30 омбр, ОК "Північ" м.Новоград-Волинський» запланували витратити 45 млн 670 тис 478,4 грн. На проведений 3 жовтня аукціон заявився лиш один учасник – місцева приватне підприємство "Інтерра Буд". Через відсутність достатньої кількості пропозицій торги відмінили.
За тиждень, 10 жовтня, Новоград-Волинська квартирно-експлуатаційна частина (КЕЧ) розмістила вдруге оголосила торги з ремонту приміщення казарми. Замовник вимагав для усіх учасників в обов’язковому порядку надати банківську гарантію. Сума гарантії встановлена в розмірі 228 тис 352,39 грн
Цього разу конкуренція виявилася запеклою. Окрім вищезгаданого ПП "Інтерра Буд", участь в тендері взяли ще 4 учасника.

Реєстр пропозицій на тендер з капітального ремонту казарми. Фото з порталу закупівель "Прозорро"

Найнижчу ціну в 35 млн 555,4 тис грн запропонувало рівненське ТОВ «Прогрес Девелопмент Компані". На 52 тис вищою була пропозиція житомирського ДП "Фаворит ОПТ" АТзТ "Фаворит". Однак КЕЧ відхилив обидві з них, обравши переможцем торгів ПП "Інтерра Буд" з вартістю робіт у 35,8 млн грн.

Переможцем визнали фірму ПП "Інтерра Буд", яка запропонувала вищу ціну.

Причиною такого рішення тендерний комітет обґрунтовував ненаданням повного переліку документів. Для рівненської фірми це відсутність антикорупційної програми, ненадання гарантійного листа про захист довкілля, неповне надання сторінок договору суборенди приміщення та лист-відгук, отриманий до початку оголошення торгів. У відповідь на відхилення пропозиції ТОВ «Прогрес Девелопмент Компані" подала пояснення, де зазначила, що документи, які вимагає замовник торгів або не передбачені для надання, або ж моли бути надані у визначений для усунення порушень час.
Проте Новоград-Волинський КЕЧ не змінив свого рішення через те, що учасник не надав антикорупційну програму як це вимагалося тендерною документацією (хоча законодавством обов’язок її подавати є лише у переможця торгів).
Далі оскаржувати незаконність відхилення пропозиції взявся ДП "Фаворит ОПТ". У відповідь замовник погодився, що, як він вказав, «допустив помилку», коли вказував про відсутність антикорупційної програми та не чинність договору оренди складу. Новоград-Волинський КЕЧ підтвердив надання усіх необхідних документів. Єдиним зауваженням залишилося те, що кошторис робіт завантажено не у «JPEG» або « PDF», а у форматі «Word»!
Хоча в наказі Мінекономіки визначено таке порушення є несуттєвою помилкою, допущення якої учасником не призведе до відхилення пропозиції.
«12. Подання документа (документів) учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції в форматі, що відрізняється від формату, який вимагається замовником у тендерній документації, при цьому такий формат документа забезпечує можливість його перегляду».
Звичайно ж текстовий формат «Word» дає можливість вільного перегляду документу. А накладений електронний підпис на документ підтверджує його достовірність. Проте у Новоград-Волинського КЕЧ не змінив свого рішення не зважаючи на повну безглуздість власного рішення.
До того ж військові відкрито звинували ДП «Фаворит ОПТ» у тиску та погрози на свою адресу під час телефонних дзвінків. Зі своєї сторони пригрозивши, «якщо й надалі від вас (ДП «Фаворит ОПТ») будуть надходити подібні дзвінки Тендерний комітет Новоград-Волинської квартирно-експлуатаційної частини району буде змушений звернутись до правоохоронних органів.
На завершення додали, що «особиста неприязнь до ПП «Інтера Буд» та інших учасників закупівлі ніяким чином не вплине на прийняття рішення тендерного комітету … звинувачення про (лобіювання інтересів) які є безпідставні».
Натомість у ДП «Фаворит ОПТ», співвласником якого є екс-нардеп Борислав Розенблат, заперечують про тиск на тендерний комітет, запевнюючи навпаки у погрозах у свою адресу.
У підсумку Новоград-Волинський КЕЧ, проігнорувавши озвучені учасникам законні вимоги, таки підписав договір з ПП "Інтерра Буд", яке стало для нього улюбленим підрядником.

Друзям – усе, ворогам – закон

Відео дня

Згідно з даними аналітичної системи «Прозорро», Новоград-Волинське квартирно-експлуатаційне управління з ПП «Інтерра Буд» підписало угод на 81 млн 29 тис грн. Майже на 30 млн довірило управління ПП «Звягель Буд» та ще 16,8 ПП «Моноліт Індустрія». Саме ці три підприємства і є «улюбленими» підрядниками новоград-волинських військових.

Переможці проведених у 2020 році закупівель Новоград-Волинським КЕЧ

До прикладу, тендер на «Капітальний ремонт будівлі №2/17 (казарма),30 омбр, ОК «Північ» на суму 31 млн 120 тис 180 грн. В торгах перемагає знову ж таки ПП «Інтерра Буд». При цьому Новоград-Волинський КЕЧ з п’яти пропозицій на торги допустив лише дві: згадане підприємство та ТОВ «Компанія Барбакан».
При цьому Держаудитслужба підтрердила численні порушення під час закупівлі. Зокрема  в частині оприлюднення інформації про закупівлі, невідповідності до вимог закону складення тендерної документації. Також ПП «Інтерра Буд» не надав серед документів одну з довідок, через що замовник мав би відхилити його пропозицію. Та цього так і не зробив.
Аудитори зобов’язали Новоград-Волинський КЕЧ відмінити закупівлі. Дану вимогу замовник в черговий раз проігнорував, підписавши з улюбленим підпрядником угоду.
Варто вернутися до згаданого вище тендеру на ремонт казарми №2/18. У складі своєї тендерної пропозиції ПП «Інтерра Буд» надав копію договору на суму 1 млн 372 тис 404 грн. Однак формами КБ-2 та КБ-3 підтверджено виконання на суму 1 млн грн. Відповідно з підприємством підписаний договір у порушення п. 5.3 розділу ІІІ тендерної документації, де зазначено необхідність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору.
Для підтвердження матеріально-механічної бази слід було надати копію право власності або нотаріально завірену копію договору/договорів оренди матеріально-технічної бази.
Серед поданих переможцем документів знаходимо договір оренди 19,5 кв. м. офісу в Новоград-Волинську за адресою 1-й пров. Глухова, 3. Орендується приміщення у Яни Усенко – дружини депутата Новоград-Волинської міськради Сергія Усенка.
 

Однак приміщення не належить дружині депутата: вона його взяла у позичку… Позичальником виявилася Ірина Устинова, у якої Яна Усенко взяла 1 березня 2019 року офіс у тимчасове володіння й користування, та в цей самий день здала в оренду ПП «Інтерра Буд». Оскільки оформлене приміщення за договором позички, платити дружині депутата за нього нічого не потрібно, водночас отримуючи плату за здачу цього ж приміщення в оренду. Таким чином лише за 2019 рік дохід підприємниці склав більш ніж пів мільйона гривень.
При цьому формально тендерна вимога виконана: договір оренди приміщення нотаріально посвідчений. Але серед долучених документів відсутня копія угода позички, за якою Яні Усенко передали приміщення. В електронній декларації чоловіка, Сергія Усенка також нічого про позичені дружиною приміщення не зазначено. Хто в цій ситуації подає недостовірні дані – депутат чи учасник торгів –перевірити мають відповідні контролюючі органи.
На цьому зв’язки переможця тендеру з місцевим політикумом не припиняються. За цією ж адресою у Новоград-Волинську 28 листопада 2019 року зареєстрували ПП "Моноліт індустрія".

Микола Боровець заснував підприємство 28 листопада 2019 року

Директором та єдиним власником підприємства був Микола Боровець, чинний на сьогодні мер Новоград-Волинська.

Миколу Боровця обрали міським головою Новоград-Волинського .Фото: сайт Новоград.city

Через тиждень після реєстрації, Новоград-Волинський КЕЧ дізнається про високі можливості новоствореної та нікому невідомої фірми.

Через тиждень з нікому невідомою фірмою КЕЧ підписує угоди, хизуючись європейцською якістю ремонтів туалетів

Оскільки угоди менше 1,5 млн грн, відкриті торги не проводять, і 5 грудня 2019 року укладають відразу ж дві угоди на ремонт санвузлів. За 1 млн 397 тис 297 грн фірма капітально відремонтовує туалети в казармі №5/26 і за 732 тис 317 грн в казармі №1/177. Розібрати три десятки туалетів, вивезти сміття, поштукатурити, покласти плитки і знову поставити туалети – все це, якщо вірити актам, 5 працівників фірми у зимовий період змогли зробити за 7 робочих днів, отримавши більш ніж 2 млн грн. Просто блискавична швидкість з освоєння новоствореною фірмою бюджетних коштів!
Наразі директором ПП «Моноліт індустрія» є Анатолій Долнер, який раніше керував ТОВ «Фірма «АЛАТИР». З даною фірмою Новоград-Волинський КЕЧ регулярно укладав угоди, де зазначалася електронна адреса … ПП «Інтерра Буд» ([email protected]).
Тобто роками тендери у квартирно-експлуатаційній частині виграють пов’язані між собою фірми, близькі до верхівки місцевого політикуму.
Зателефонувавши до тендерного комітету Новоград-Волинського КЕЧ ми поцікавилися причину таких довірливих відносин.
 

Директор Новоград-Волинського КЕЧ Роман Прищепа. Джерело фото: сайт міськради

- Ви надішліть нам офіційний запит і ми гарненько на нього відповімо, - пояснює відповідальна за проведення торгів Юлія Мікац.
На запитання про причини відхилення більш дешевих пропозицій і надання переваги певним пов’язаним між собою учасникам, представниця КЕЧ надати відповідь не змогла.
 

Корупція, розтрата, розкрадання

Новоград-Волинська КЕЧ регулярно потрапляє в складали, пов’язані з розкраданням бюджетних коштів. Окрім свіжого пограбування на будівництві казарм, історія системного грабунку військової частини починається щонайменше з 2009 року.

Тодішній начальник КЕЧ «діючи умисно з корисливих мотивів в інтересах третіх осіб та в особистих інтересах, з метою незаконно перерахувати бюджетні кошти … шляхом уникнення проведення процедури закупівлі та підроблення офіційних документів». Щоб уникнути процедури закупівлі уклали два договори купівлі-продажу деревини на суми 99998,51 грн. та 99999,55 грн. Далі майор дав вказівку бухгалтеру оплатити на рахунок підприємця за їх поставку 200 тис. грн.
Суд визнав винним військового і призначив для нього 2 роки позбавляння волі.

Рішення суду по начальнику Новоград-Волинському КЕЧ

У 2013 році Держфінінспекція (ДФІ, реформована у Держаудитслужбу) Житомирської області під час ревізії Новоград - Волинської КЕЧ виявила, що ТОВ «Укрпродакорд» роками не платить за комунальні послуги. За два роки товариство заборгувало КЕЧ 482,3 тис грн але військові за електроенергію та тепло навіть не виставляли рахунки. Тому ДФІ звернулася до суду з вимогою стягнути з приватної структури або винних осіб.

Проте судді в першій інстанції та Житомирського апеляційного адміністративного суду вирішили, що підстав для стягнення у перевіряючи немає. На думку суддів виявляти порушення вони право мають, зобов’язувати відшкодовувати збитки також. А от примусово стягнути з винуватців збитки – тільки у добровільному порядку.

За інформацією від видання «Наші гроші» прокурори знаходили факти зникнення армійського майна, переданого «Укпродакорд». Зі своєї сторони товариство методично стягувало з армії борги за надані послуги харчування. І судитись у приватної фірми куди більш успішніше. Можливо, тому що комерсанти судяться за освоєння коштів, а чиновники – просто отримують за контрольно-позовну роботу не надто високу зарплатню.
Втім, розкрити тему закупівель для військових допомагають інші судові ухвали. Виявляється, «Укпродакордівцю» цілком можливо влаштуватись на армійську кухню без проходження аналізів на стафілокок та дизентерію. Ціна питання – блок сигарет та банка кави.
Коли ж мова йде про підписані протягом року на 100 мільйонів гривень угоди ставки безперечно будуть куди вищі …

P.S. Держаудитслужба звернула увагу на закупівлю та 31 грудня 2020 року розпочала на основі отриманого звернення моніторинг. В ході його проведення аудитори підтвердили факт зловживань зі сторони тендерного комітету та наразі очікують на детальні пояснення від замовника про причини відхилення більш дешевої пропозиції та «закриття очей» на допущені ПП «Інтерра Буд» порушення.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • love yourself

    Нічого, на кожну людину свій подарунок... Хто може, той подарую автомобіль за 500000 а хто візьме і на подарунок зробить теплу ковдру https://optzakupka.com.ua/catalog/domashniy_tekstil/odeyala/ і таке щось інше. Хто просто подарує шоколад чи коробку печива... все індивідуально... А ви щоб таке подарували на свята?

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up