Перегріта закупівля: на які порушення йде поліція Житомирщини заради купівлі котла

Перегріта закупівля: на які порушення йде поліція Житомирщини
заради купівлі котла

Оголосивши в листопаді закупівлю, правоохоронці 10 грудня скасовують торги і в цей же день укладають договір з фірмою, по якій півроку тому порушили карну справу.

Згідно опублікованого 16 листопада оголошення, Головне управління поліції (ГУНП) в Житомирській області планувало закупити теплове устаткування. За повний комплект, включно з котлом та допоміжним обладнанням, планувалося витратити 170 тис. грн.

За день до запланованого аукціону один з постачальників через сайт поцікавився про затребувані технічні характеристики. Однак замість надати відповідь, в поліції прийняли рішення про скасування торгів, аргументувавши свій різкий вибір терміновою необхідністю в котлі.

Відео дня

- Якщо дотриматися всіх правил, договір з постачальником ми укладемо близько 26-27 грудня. Але в казначействі закривають бюджетний рік і провести оплату за товар вони вже не встигнуть. Тому ми й скасували тендер та провели пряму закупівлю, - пояснює секретар тендерного комітету Лілія Михайлівна Мясна.

Зазирнувши в історію закупівель, знаходимо за 2018 рік одразу декілька однойменних закупівель. Першу угоду ГУНП підписало у вересні. За нею у товариства «Торговий дім «Коростенський завод теплопостачання» без проведення відкритих торгів придбали котельні радіатори на суму 70 тис грн. Через 9 днів у цього постачальника замовляють ще обладнання на 16,3 тис грн.  Згодом, 16 листопада, публікуються одразу два договори про закупівлю. За одним у підприємства «Еко-2» на 170 тис грн купують котельне обладнання. За іншим - 43625 грн витрачають на придбання у все тієї ж коростенської фірми. Загалом за рік по одній статті витрат правоохоронці витратили 459925 грн.

- Сума закупівель більша (за встановлені обмеження для прямих договорів, - ред.) але вона закладена різними програмами фінансування. і тому порушень в цій частині немає. В разі перевищення казначейство навіть такі платежі не змогло б пропустити, - стверджує пані Лілія.

В грудні останню угоду на 160 тис. грн обласне управління поліції знову укладає з товариством «Торговий дім «Коростенський завод теплопостачання» без проведення відкритих торгів. Відповідно до поданих документів директором і власником товариства є Микола Богдан. Фірма зі статутним капіталом у 2 тис. грн зареєстрована в приватному помешканні директора. За цією ж адресою знаходимо приватне підприємство «Коростенського заводу теплотехнічного обладнання».

На офіційній сторінці підприємства розміщено відео, де власником підприємства «Коростенського заводу теплотехнічного обладнання» зазначений Олег Головійчук, колишній міський депутат Коростеня від «Партії Регіонів». Наразі власником підприємства вказано дружину Головійчука Наталію, у якої переможець торгів орендує майно.

За словами міського голови Коростеня підприємство є одним з провідних в місті. Можливо тому рік тому саме Коростенський завод теплопостачання став переможцем тендеру на ремонт центрального міського стадіону «Спартак».

Однак буквально через два місяці виявилося, що бюджетні кошти підрядник отримував за невиконані роботи. Загалом документів про начебто завершені роботи підписали на 400 тисяч гривень. Це стало причиною для відкриття Коростенським відділом поліції у травні 2018 року кримінального провадження за фактом привласнення коштів в особливо великих розмірах.

- Поки їх не буде внесено в реєстр порушників тендерного законодавства або ж немає вироку суду, для нас немає підстав не укладати угоду з постачальником. В першу чергу ми дивимось на ціновий критерій і пропозиція найближчого конкуренту з Черкас була на 12 тис. грн дорожча, - коментує секретар тендерного комітету.

Слід відзначити, що закупівля скасовувалась, коли голова тендерного комітету перебував у відрядженні. Однак в цей же день цей же посадовець підписує з постачальником прямий договір. В ГУПН пояснюють такий збіг швидким поверненням керівника з відрядження.

- Такого плану котли багато хто в Україні випускає. Він (котел, - ред.) один з самих поширених конструкцій. Але у тендерній документації прописані спеціальні вимоги по представленню сертифікатів і екологічним викидам, які мало хто з виробників буде дотримуватися. Коли такі технічні вимоги прописані, інші виробники не приймають участь, бо немає сенсу витрачати час і кошти для участі коли результат торгів відомий, - пояснює один з учасників теплотехнічного ринку.

Мирослава Примак, юрист громадської ініціативи «За чесний тендер»:

- Закон про публічні закупівлі застосовується, якщо очікувана вартість предмета закупівлі для товарів становить більше 200 тисяч гривень, і не передбачає жодної прив’язки до програм фінансування. Тобто, якщо потреба у котлах поліції на рік становить більше 200 тисяч гривень, то придбати їх можна лише через електронну систему Prozorro на конкурсній основі. Якщо ж укласти різні договори з різними (чи тими самими) продавцями, то це не дає підстав уникати Prozorro, а навпаки – може свідчити про умисел та поділ предмету таким чином, щоб не підпадати під Закон про публічні закупівлі.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адмінвідповідальність за такі уникнення відкритих торгів шляхом поділу предмету закупівлі у вигляді штрафу від 11900,00 гривень на кожного винного члена тендерного комітету.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні, що реалізовується ГО «РЦСП», за фінансової підтримки NED.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up