Настала осінь, і ціни очікувано поповзли вгору

Настала осінь, і ціни очікувано поповзли вгору

Минув тільки тиждень з початку осені, але ціни на більшість продуктів вже поповзли вгору.

Звісно, багато хто з експертів попереджав про це, але все ж подорожчання викликало очікуване незадоволення в містян. До того ж зараз продовжується заготівля картоплі, капусти та інших дарів полів і городів на зиму, тому підвищення автоматично торкнеться і цих видів продуктів. Крім того, картоплі, капусти та інших важливих овочів і фруктів цього року було вирощено менше порівняно з минулим роком, що також позначиться на ціні.

Велика кількість фермерських господарств не змогла реалізувати минулого року вирощену продукцію і цього року взагалі не висаджувала певні культури. Справа в тому, що великі мережі супермаркетів віддають перевагу закупівлям з-за кордону. Саме тому в магазинах у нас взимку картопля – з Єгипту, цибуля – з Ізраїлю, огірки взагалі незрозуміло звідки, тільки не з України. А якість подібної продукції не дуже висока через великий вміст хімічних речовин – стимуляторів, але торговий вигляд вони зберігають довго, і оптова ціна також низька внаслідок дешевої робочої сили в цих країнах. Тож українська продукція не користується попитом у супермаркетах, і її можна зустріти тільки після збору врожаю на сільських ринках. 

За даними сайту новин агросектору AgroPolit.com, кількість фермерських господарств в Україні на 1 липня 2021 року становила 48,4 тис. У 2013 році зареєстрували рекордну кількість фермерів – 49,1 тис. Однак до 2015 року їхня кількість зменшилася на 11%, тобто на 5467. З 2015 року та до 2021 року спостерігається лише позитивна тенденція зростання фермерських господарств, майже на 11%, або на 4714. Але при цьому більшість вітчизняних представників малого фермерства не змогли повністю реалізувати продукцію власного виробництва. Цього літа багато ЗМІ повідомляли, що велику кількість огірків нового врожаю фермери знищували показово перед державними установами через відмови великих супермаркетів закуповувати їхню продукцію.

Відео дня

Згідно з даними того ж сайту AgroPolit.com, світові ціни на тростинний та рафінований (білий) цукор перебувають на найвищому за останні 4 роки рівні. Причому ціна цукру в Україні прив’язується до врожаю в Бразилії, який зменшився через тривалу посуху та морози у липні – серпні.

Світова організація по цукру (ISO) прогнозує на 2021/22 роки глобальний дефіцит цукру у 3,8 млн т, що на 46% перевищить травневий прогноз, де дефіцит оцінили у 2,6 млн т. Очікується, що у новому сезоні, який розпочнеться з жовтня, світове виробництво цукру збільшиться на 0,2% до 170,6 млн т, тоді як споживання – на 1,6% до 174,5 млн т.

У 2020/21 рр. внаслідок несприятливих погодних умов в Україні було вироблено 1,1 млн т цукру, що на 25% поступається показнику 2019/20 років.

В асоціації «Укрцукор» вважають, що ціни на цукор, які складають 25-27 грн/кг (770-830 $/т без ПДВ) та на 80% перевищують торішній рівень, можуть знизитися на початку осені під тиском гарного врожаю цукрових буряків та слідом за падінням світових цін. Тож знову внутрішні ціни на цукор в Україні будуть напряму залежати від світових. І це при власному врожаї цукрових буряків!

На сьогодні у магазинах цукор можна придбати по 26-29 грн за кілограм. Мішок у 10 кілограмів на ринку продають за 250 грн.

Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні у січні–липні 2021 року виросли на 34,7% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Про це свідчать дані Державної служби статистики. При цьому витрати на виробництво продукції рослинного походження за звітний період виросли на 31,5%, тваринного – на 41,3%.

Водночас витрати на матеріально-технічні ресурси промислового походження, що використовуються в сільськогосподарському виробництві, за перші 7 місяців поточного року збільшилися на 35,8%.

Згідно з даними Держстату, у липні витрати на виробництво агропродукції виросли на 2,7% щодо показника попереднього місяця, в т.ч. рослинницької – на 3,5%, тваринницької – на 0,5%. 

Нагадаємо, у 2021 році сільгоспвиробництво в Україні скоротилося на 8,2%.

За підсумками першого півріччя п. р., обсяги виробництва сільгосппродукції у господарствах усіх категорій України скоротилися на 8,2% порівняно з показником аналогічного періоду роком раніше. Про це повідомила пресслужба Державної служби статистики України. При цьому виробництво рослинницької продукції за перші 6 місяців п.р. знизилося на 26,4%, тваринницької – на 4,7%. Як уточнюється, скорочення агровиробництва у січні–червні 2021 року зафіксовано як у сільгосппідприємствах (на 9,6%), так і в господарствах населення (на 6,8%).

Отже, з сумом можна констатувати той факт, що ціни не тільки не впадуть, а у подальшому будуть тільки зростати. І це на фоні зростання тарифів на комунальні послуги та спостерігання у більшості областей України затримки заробітної плати. 

Плодово-ягідне різноманіття минає, але ціни занадто високі

На ринках Житомира також продовжують продавати літрову баночку чорниці в середньому за 70-80 грн. Стакан об’ємом 0,45 літра з малиною коштує 25 грн. 

Дари лісів також хоч і користуються попитом, але не кожен може придбати 3-літрове відеречко білих грибів за 200 грн або літрову баночку лисичок за 70-100 грн.

За п’ятилітрове відро огірків для консервації в неділю просили 90 грн, а за восьмилітрове ціна складала вже 120-150 грн. Тож заготовки на зиму будуть дуже дорогі. 

Пора ягід закінчується, тому знову почали продавати товари з теплиць. Але 160-190 грн за кілограм лохини хоч й дешевше, ніж взимку, але також дорого.

Єдине, що можна зараз нормально закупити, є помідори та польові огірки, які привозять з південних областей України. Вони закінчуються, тому ціна трохи менша, адже їх нема де зберігати.  

У продажу помідори за ціною від 10 до 35 грн/кіло, огірки від 20 до 25 грн за кіло, перець, капуста, картопля за літніми цінами. Зелень на розкладках тримає позиції в межах 15-20 грн за 100 грамів. 

Дуже багато персиків, кавунів, винограду. Ціни також різні, але в більшості значно привабливіші, ніж місяць тому.

Тримаються на попередньому рівні ціни на м'ясо та рибні продукти. До речі, ми згадували про те, що кількість свиней, яких здавали на м'ясо, різко зменшилася. Селяни не бачать сенсу тримати худобу, адже закупівельні ціни дуже низькі. Дефіцит свинини прогнозує й Асоціація тваринників України. В суботу та неділю на ринку було досить м’яса, щоб вибрати найкращий шматочок, але поряд у магазинах ціни на те ж саме м'ясо та курку потроху зростають. Тенденція знову дивна й незрозуміла. До того ж самі продавчині в магазинах звертають увагу, що ціни щоразу збільшуються на невеличку суму, але це відбувається постійно після отримання нової партії товару.

Навіть корм для домашніх тварин у деяких магазинах зріс спочатку на 25 копійок, а потім – ще на 50, тобто майже на 8-10% одночасно. 

Не падають ціни на курячі яйця – від 25 до 34 грн за десяток залежно від виробника. 

У минулих випусках ми звертали увагу на дивні маніпуляції з цінами у деяких супермаркетах, коли ціни на овочі та фрукти, виставлені у залі, були менші, ніж при покупці товару. Цього разу ми вирішили перевірити відповідність ваги хлібобулочних виробів зазначеним цифрам у різних магазинах та від різних виробників. Результати неприємні. Приблизно 15-20% виробників зазначили значно більшу вагу, ніж виявилося при перевірці. Так, батон «Житомирський» при зазначених 450 г важив в основному не більше 435-440 грамів, «Український столичний» хліб при 950 грамах, зазначених на упаковці, важив менше 900 грамів, буханка білого хлібу із зазначеними 600 грамами «схудла» майже на 50 грамів.

До того ж більшість виробників застосовують такий собі сумнівний маркетинговий хід, коли об’єм або вага продукції дорівнює не 1 кг, а, наприклад, 900 грамам або 850… Об’єми ємкостей при цьому також вже не один літр, а 900 мл, або взагалі товар переводять на іншу систему мір, що спричиняє плутанину і споживач в підсумку взагалі втрачає можливість адекватно оцінювати об’єм або вартість придбаних товарів.

Бажаємо приємних вам покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up