Нафтогаз підвищив ціну на газ для населення у вересні на 45%

Нафтогаз підвищив ціну на газ для населення у вересні на 45%

На ринку електроенергії такі ж справи.

В Україні продовжують зростати тарифи. Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановила ціну на газ для населення у вересні на рівні 4,7 грн за куб. м, що на 45,2% вище, ніж місяцем раніше. Як сказано у повідомленні пресслужби компанії, ціна вказана з ПДВ, але без урахування вартості розподілу (доставки) газу в межах тарифу «місячний».

Нагадуємо, що тариф на серпень 2020 року для клієнтів складає 3,24 грн за м/куб.

Саме повідомлення пресслужби газопостачальної компанії «Нафтогаз України» у соціальній мережі Facebook просто сяє щастям. Це варто того, щоб його навести майже без змін та скорочень:

Відео дня

«Ми публікуємо ціни на вересень. Так-так, тепер ми робитимемо це не у кінці місяця, а перед початком періоду постачання. Ті, хто купує газ за тарифом "Місячний", тепер знатимуть вартість 1 куб. м блакитного палива до того, як почнуть його споживати. У вересні він складатиме 4,7 грн/куб. м з ПДВ (без вартості розподілу).

Щодо тарифу "Річний". Ми бачимо, що наші наявні та потенційни клієнти все активніше цікавляться цією пропозицією. Тому вирішили переглянути її у два етапи. У перші два тижні вересня річну ціну можна зафіксувати на рівні 4,73 грн/куб. м з ПДВ (без вартості розподілу). З 16 по 30 вересня ціна тарифу буде 5,24 грн/куб. м. 

Нагадуємо, цей тариф передбачає, що клієнт впродовж 12 місяців сплачуватиме за газ рівними частинами. При підключенні цього тарифу не потрібно робити ніяких передплат, і є можливість точно знати, скільки потрібно буде платити за газ у місяць».

Компанія офіційно повідомляє, що з 1 вересня 2020 року прейскуранти на природний газ із ресурсів акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», постачання якого не підпадає під дію спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, покладених на НАК «Нафтогаз України» відповідно до статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», не будуть публікуватися на сайті компанії.

В Групі Нафтогаз постачання природного газу споживачам і продаж природного газу комерційним підприємствам здійснюється через дочірні підприємства – ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» та ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

Всі ці зміни викликали досить бурхливу реакцію у всіх верствах населення.

Так під час ток-шоу у прямому ефірі телеканалу NewsOne «слуга народу» Олена Мошенець порадила не користуватися газом всім тим, хто не хоче купувати його за завищеною ціною.

Зі свого боку Олена Лукаш, юрист, міністр юстиції України з 4 липня 2013 по 27 лютого 2014 року, прокоментувала таку заяву досить різко: 

«Ось найкращий рецепт вирішення проблем у розумінні "слуг" народу: не хочете платити за газ на 45% більше – не користуйтеся і не платіть! Саме таким чином бачить вирішення проблеми народний депутат від провладної фракції. Просто потрібно перестати користуватися газом, просто потрібно пообіцяти інвесторам, що все буде добре, і вони прийдуть. Немає грошей на дорогі ліки? Тоді не лікуйтеся!»

До речі, те ж саме в Україні стосується ринку електроенергії. Єврокомісія підготувала звіт, в якому йдеться про те, що у 1-му кварталі 2020 року ціна на електроенергію в Україні була вищою, ніж в Європі. Згідно зі звітом, у 1-му кварталі ціна на електроенергію в Україні (46,9 євро / МВт-год) була на 12,6% вище, ніж у Румунії (41 євро / МВт-год), на 13,4% вище, ніж у Польщі (40,6 євро / МВт-год) і на 12,8% вище, ніж в Угорщині (40,9 євро /МВт-год).

Також ціна на електроенергію в Україні була в 3,1 раза вище, ніж у Норвегії (15,1 євро / МВт-год), у 2,8 раза вище, ніж у Швеції (16,7 євро / МВт-год), на 37,3% вище, ніж у Франції (29,4 євро / МВт-год), на 43,5% вище, ніж у Німеччині (26,5 євро/МВт-год) і на 32,8% вище, ніж в Австрії.

Народний депутат України ІХ скликання від фракції «Слуга народу» від 96 виборчого округу Ольга Василевська на телеграм-каналі коментує: «За даними Єврокомісії з питань енергоринку, ціни на електроенергію в Україні за перший квартал 2020 року найдорожчі в Європі. Середня ціна енергетики від Бурштинського енергоострова 52,9 євро за МВт/год. Наразі це найвища ціна в ЄС. Від ОЕС ціна дешевша на 6 євро, відповідно третя по дорожнечі. У той час європейці платять за світло наполовину менше – у середньому 33 євро за МВт/год. Найменше платять Норвегія та Швеція, близько 16 євро за МВт/год.

Попри те, що ми платимо більше за всіх, енергетична галузь у глибокому блекауті. Збитки «Енергоатому» та «Укргідроенерго» близько 10 млрд гривень, «Центренерго» – 2 млрд втрат. У «шоколаді» залишається тільки Рінат Ахметов, його «ДТЕК Енерго» стабільно приносить 3-5 млрд гривень прибутку».

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Виктория Лаговская

    Козляры
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up