На Житомирщини з’являться відкриті дані про комунальне майно

На Житомирщини з’являться відкриті дані про комунальне майно

Створення цілісних реєстрів комунального майна в Івано-Франківській, Житомирській та Київській областях, на які пошириться проектна діяльність, стане основою для формування Єдиного всеукраїнського реєстру комунального майна.

Розміщені на офіційних сайтах міських рад, реєстри дозволяють суттєво поліпшити обізнаність громади про ситуацію з використанням комунального майна, підняти рівень свідомості громади та залучити їх до контролю за розпорядженням спільною власністю громади.

Починаючи з листопада 2017 до червня 2018 року у м. Калуші Івано-Франківської області вже створена карта міського комунального майна. Успішна реалізація ініціативи дозволила відкрити «білі скриньки» у сфері комунального майна, виявити зловживання та проблеми у його використанні та оприлюднити єдиний реєстр комунального майна, на основі якого з’явилася карта комунального майна з постійним розміщенням на офіційному сайті Калуської міської ради.

Відео дня

- Наразі кожен може продовжити  дослідження у сфері, використовуючи цю базу даних. Місцевий бізнес та інвестори за допомогою даної карти віднайти потенційно привабливі для себе пропозиції.  Проведене фотографування всіх об’єктів, дозволило кожному мешканцю візуально оцінити стан майна. І саме ця активність дала найбільше розуміння проблем у сфері комунального майна, - розповідає ініціатор проекту Оксана Пилянська.

- Калуш отримав потужний поштовх до руху у напрямку створення баз відкритих даних і на офіційному сайті навіть з’явився розділ smart-city. Крім того, міська влада підписала декларацію про співпрацю із платформою Прозоро.Продажі та вже навіть провела перші аукціони з використанням цього майданчика. Що не менш важливо, активізувалася увага громадськості до сфери комунального майна. Вдалося розвіяти міфи про зловживання та виявити актуальні кейси про порушення у сфері комунального майна.

Позитивний результат, отриманий в ході реалізації проекту в Калуші, дає можливість масштабувати його на інші міста. Згідно Закону №7066 "Про приватизацію державного і комунального майна", усе комунальне майно вартістю до 250 млн гривень має продаватися через платформу Прозоро.Продажі. Крім продажу, платформу Прозоро.Продажі місцева влада може використовувати для передачі в оренду комунального майна і приміщень. Нині у планах представників платформи Прозоро.Продажі – створення єдиного реєстру комунального майна.

Збільшення прозорості тієї чи іншої сфери зменшує корупційні ризики. Крім додаткових надходжень до місцевих бюджетів це означає ще й іміджеві надбання для органів місцевого самоврядування. Привернення уваги громадськості до ситуації у сфері залучає також громаду до моніторингу за діями місцевої влади. Відслідковування ефективності управління через розуміння того, що недоотримання коштів від неефективного управління чи корупційних схем означає відсутність належних послуг та благ для кожного з мешканців громад.

Більшість місцевих громад не оприлюднюють повну інформацію про комунальне майно та часто не розуміють необхідності в цьому. На початку діяльності проекту буде  привернуто окрему увагу до переваг для місцевих рад від прозорості та публічності інформації про комунальне майно.

- Місцеві громади можуть не мати реєстрів комунального майна або ж – деякі об’єкти можуть бути не внесені до цих реєстрів через відсутність технічної документації, адрес тощо. У такому випадку запитуватиметься увесь перелік комунального майна, з подальшим внесенням його в реєстр із зазначенням усіх проблем та особливостей. Будемо рекомендувати органам місцевого самоврядування навести лад у сфері майна та акцентувати на проблемах, - додає пані Оксана.

У реалізації проекту братимуть участь три партнерські організації: ГО “Прикарпатська агенція журналістських розслідувань “Точка.інфо” в Івано-Франківській області, ГО "Центр Експертизи Політики" в Київській області; ГО “Об’єднання “Юнітек” в Житомирській області.

Стимулювання руху місцевих рад у напрямку розвитку наборів відкритих даних стане дієвим інструментом для прозорої та партнерської організації роботи із громадою. В Житомирській області запити з оприлюднення реєстрів комунального майна заплановано направити до 10 рад. Окрім Житомирської міської ради це міськради: Бердичіва,  Коростеня,  Малина, Новоград-Волинського, Овруча, Олевська,  Коростишева,  Чуднова та  Радомишля.

Редакція "20 хвилин" є інформаційним партнером проекту в Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 135 таких викликів щодо домашнього насильства опрацювали бердичівські поліцейські з початку року 12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up