Медична допомога в стаціонарі: пацієнти продовжують платити із кишені та до останнього намагаються уникнути госпіталізації

Медична допомога в стаціонарі: пацієнти продовжують платити із кишені та до останнього намагаються уникнути госпіталізації

Результати щорічного дослідження «Індекс здоров’я» свідчать, що кількість пацієнтів, яких на госпіталізацію направив лікар, зменшилася з 46,8% у 2018 р. до 37,0% — у 2019 р. 

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що збільшилася частка тих, хто був направлений на госпіталізацію бригадою швидкої допомоги — із 24,4% у 2018 р. до 30,6% — у 2019 р.

Українці до останнього намагаються уникнути госпіталізації

Це свідчить про те, що українці до останнього намагаються уникнути госпіталізації у зв’язку з острахом потрапити у фінансову скруту. Адже стаціонарна медична допомога порівняно з амбулаторною передбачає цілодобове перебування пацієнта в лікарні під постійним наглядом медичних працівників і зазвичай є більш високовартісною.

Поширеність витрат із кишені

Дані опитування «Індекс здоров’я» свідчать про поширеність витрат із кишені під час отримання стаціонарної допомоги. 63,2% тих, хто проходив стаціонарне лікування, платили за товари медичного призначення, 36,1% — на рахунок благодійного фонду, 31,3% — офіційно у касу і 25,5% платили «у конверті» з рук у руки. При цьому в багатьох випадках плата за стаціонарну допомогу не є добровільною: майже 70% робили це на вимогу. Але медична допомога, яку отримує пацієнт, не повинна призводити до катастрофічних фінансових витрат його родини. Саме для цього працює Програма медичних гарантій. У межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт має право на низку безоплатних послуг.

Відео дня

Госпіталізація без хірургічного втручання

Згідно з даними НСЗУ, більшість госпіталізацій, які відбуваються в Україні, не передбачають хірургічних втручань. Медична допомога надається у межах пакета «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій». Цей пакет ще називається «Терапевтичні госпіталізації». Така госпіталізація включає профілактику, діагностику, лікування (зокрема медикаментозне), медичну допомогу вагітним з ускладненим перебігом вагітності, медичну реабілітацію в гострий період.

У межах госпіталізації заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів. А також ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі. Ці ліки не включені до тарифу, але їх закуповує для українців держава. Інформація про наявність відповідних ліків у конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці, на офіційному веб-сайті медичного закладу, а також на сайті місцевої влади.

Лабораторні та інструментальні дослідження також включені до цього пакета. Таким чином, має забезпечуватися доступність до ліків, до діагностичних і лабораторних обстежень.

Хірургічні операції у стаціонарі

Якщо людині потрібна планова чи ургентна операція, для цього передбачено пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах». Сюди входить усе те, що передбачено у пакеті «Терапевтичні госпіталізації», а також: проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії, інструментальні та лабораторні обстеження, включно з гістологією та біопсією при потребі, післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія.

Пацієнт може отримати безоплатно послуги за пакетами стаціонарної допомоги за направленням лікаря, з яким укладена декларація; за направленням лікуючого лікаря; за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги; за направленням з іншого клінічного підрозділу або закладу в разі, якщо людина вже лікується у стаціонарі; за самозверненням у невідкладному стані.

Протягом квітня–вересня 2020 року вже понад 47 тис. пацієнтів отримали лікування у стаціонарі в межах цих двох пакетів медичних послуг.

Фінансування від НСЗУ

НСЗУ уклала договори із 1086 закладами на надання медичної допомоги пацієнтам у стаціонарних умовах та виплатила їм понад 17,3 млрд грн. 

У зв’язку з пандемією оплати медзакладам, що законтрактовані за пакетами з терапії та хірургії, здійснюються на 100% за глобальним бюджетом. Тобто лікарня отримує кошти незалежно від того, скільки госпіталізацій відбулось, або скільки операційних втручань проведено.

Пресслужба «Українського медичного часопису»

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up