Майже 37 млн грн з бюджету Житомира витратили на боротьбу з COVID-19

Майже 37 млн грн з бюджету Житомира витратили на боротьбу з COVID-19

З початку першого випадку коронавірусної інфекції на Житомирщині пройшло трохи більше семи місяців. На даний час активно витрачаються кошти з міського та обласного бюджетів для запобігання розповсюдженню хвороби. Так скільки ж було витрачено?

Перший випадок COVID-2019 було виявлено на території Житомирщини 12 березня 2020 року. Це сталося у районному центрі Радомишль, де у жінки пенсійного віку було виявлено коронавірусну хворобу, тоді ж у місті було запроваджено надзвичайний стан.

19 березня 2020 року у місті Житомирі зафіксували перший підтверджений випадок коронавірусу. Пройшло більш як пів року. У Житомирі та області впроваджували надзвичайний стан, скасовували його, транспорт їздив у звичному режимі, а після возив виключно громадян із посвідченнями, в обмеженій кількості і в масках. В магазини пускали в порядку черги, обмежену кількість людей в масках та попередньо вимірявши температуру. Більшість одягали маску, виходячи з будинку, і знімали її, лише коли повертались назад додому, та й зайвий раз вийти з будинку було трохи лячно. З усіх сторін закликали мити ретельно руки, мінімізувати контакти з людьми та не піддаватися паніці. 

Відео дня

Зараз важко зустріти людину, що буде йти містом у масці, не вийшовши з магазину чи транспорту. Просто йти в масці. У транспорті навіть не всі їх одягають, а у більшість магазинів можна зайти й без маски і щось придбати, незважаючи на те, що скрізь висять таблички: «Без маски вхід суворо заборонено!». Що ж, на це можна сказати – люди втомились. Лише коронавірус продовжує набирає оберти, згадайте, як часто протягом тижня ви чуєте (бачите) фразу по телебаченню, радіо чи переглядаючи новинні сайти – «новий антирекорд COVID-19».

Ще на початку світової пандемії коронавірусу лунали прогнози вчених, що сотні тисяч хворих і загиблих – це лише початок. Восени COVID-19 повернеться знову, і друга хвиля стане більш масштабною, а значить – страшнішою.

Світові лідери та вчені пояснюють поширення хвороби насамперед скасуванням карантину. Саме після зняття значних обмежень розпочалося більш стрімке поширення COVID-19.

Через місяць після запровадження в Україні карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу, 13 квітня, Верховна Рада внесла зміни до держбюджету і заснувала Фонд боротьби з COVID-19. Сума, закладена туди, складала 66 млрд гривень. За ці гроші планувалося забезпечити лікарні всім необхідним і компенсувати економічні втрати від карантину.

Скільки ж коштів було витрачено на боротьбу з коронавірусом у Житомирі?

Щоб дізнатися цю цифру у нашому місті, ми відправили інформаційний запит у Житомирську міську раду, і ось що нам відповіли: «Станом на 18.09.2020 р. з бюджету Житомирської міської об'єднаної територіальної громади на проведення заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 виділено 36,9 млн грн».

Також у міській раді уточнили, що із зазначеного обсягу видатків 33,4 млн грн спрямовано на галузь «охорона здоров'я». Кошти було розподілено наступним чином:

Цифра витрачених коштів вражає, а скільки ж Житомирська ОДА витратила з власного бюджету на боротьбу з COVID-19?

Знову ж таки відправили інформаційний запит і через день вже маємо відповідь від начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Миколи Суслика. Дані надали лише по обласних закладах, що за кошт обласного бюджету з резервного фонду виділили кошти.

«Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28.02.2020 No 165 «Про виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету» (зі змінами від 13.03.2020 No 185) кошти в сумі:

Якщо підрахувати, виходить – 6 925 600 грн. 

Для того, щоб дізнатися точні суми, що були витрачені по районах Житомирської області, ми зв’язались з головним бухгалтером управління охорони здоров’я Житомирської ОДА. Нам відповіли, що даною інформацією не володіють, і підказали звернутися у департамент фінансів Житомирської облдержадміністрації, начебто вони раніше систематизували дані про витрачені кошти на боротьбу з COVID-2019 по районах нашої області. 

Ми зателефонували у департамент фінансів: спочатку перервався зв'язок, потім просто поклали слухавку на тому кінці лінії. Відправляємо інформаційний запит і чекаємо 5 робочих днів (саме в такий термін відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» має надійти відповідь). 

Відповідь все ж прийшла, але й департамент фінансів не зміг відповісти на наші запитання: виявляється, це не в межах їхньої компетенції. І надали ту ж інформацію, що й Міністерство охорони здоров’я.

У листі вказано: «Окрема форма казначейської звітності з порушеного Вами у зверненні питання виділення та спрямування таких коштів належить виключно до компетенції розпорядників та одержувачів коштів обласного бюджету».

Дивно, що департамент фінансів Житомирської ОДА не в курсі, куди витрачаються кошти, які він виділяє на райони. Складається враження, ніби про звітність тут і не чули. Хоча чому ж тут дивуватися? Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА відсилає у департамент фінансів і навпаки. 

«Також зазначаємо, що управління охорони здоров’я є структурним підрозділом Житомирської ОДА, який забезпечує реалізацію державної політики у галузі охорони здоров’я на території області. Тому питання стану фінансового забезпечення медичних закладів належить до вищезгаданого управління», – йдеться у тому ж повідомленні від департаменту фінансів.

Марія Кравчук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up