Найбільше додали у вартості овочі борщового набору.
Порахуємо, що відбулось із цінами на продукти за 10 місяців поточного року за даними офіційної статистики, пише на своїй сторінці у Фейсбук генераьний диреток Української аасоціації постачальників торговеьних мереж Олексій Дорошенко.
За ними із початку 2018 року всі види білого та чорного хліба подорожчали на 16%. Значно зросла в ціні бакалія. Беззаперечним лідером у цьому сегменті продуктів є пшонна крупа, яка додала 50%. Пшеничне борошно та ячна крупа зросли з січня по листопад на 18%, макаронні вироби – на 15%, манка – на 14%, рис – на 4%. І тільки ціна гречки та цукру із початку року знизилась відповідно на 25% і 8%.
У м’ясному кошику найбільше зросли в ціні свинина – на 17% і філе курятини – на 16%, варена ковбаса та яловичина додали 11%, куряча тушка – 9%, морожена риба – 8% і сало – 7%.
Серед молочних продуктів найбільше подорожчала сметана – на 7%, молоко і вершкове масло – на 5%, а кисломолочні сири – на 3%.
Група-лідер зі зростання вартості – це овочі борщового набору. Так цибуля додала 90%, морква – 80%, капуста – 65% і картопля – 9%.
Тобто, за даними Держстату, переможцями антирейтингу ТОП-5 продуктів, які найбільше зросли в ціні в Україні, є:
1 місце – Цибуля ріпчаста +90%
2 місце – Морква +80%
3 місце – Білокачанна капуста +65%
4 місце – Пшона крупа +50%
5 місце – Пшеничне борошно і Ячна крупа +18%.
Альтернативне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показує, що з 28 лютого по 1 листопада 2018 року:
- хлібобулочні вироби, а саме хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку подорожчав на 13%, батон – на 16%, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку – на 20%, а житній хліб – на 21%;
- бакалія: пшоно подорожчало на 44%, макарони – на 34%, ячка – на 21%, рис – на 17%, манка і борошно – на 15% і олія – на 5%, а подешевшали гречка – на 13% і цукор – на 3%;
- молочні продукти: молоко зросло в ціні на 18%, вершкове масло +16%, сметана +7%, сир +3%;
- м’ясний кошик: філе курятини +19%, ковбаси +18%, свинина +15, яловичина +11%, сало +7
- овочі борщового набору: цибуля подорожчала на 48%, морква – на 47%, капуста – на 14%, картопля – на 8%.
Відповідно, за даними Асоціації постачальників торговельних мереж ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали з 28 лютого по 1 листопада 2018 року, виглядає наступним чином:
1 місце – Цибуля +48%
2 місце – Морква +47%
3 місце – Пшоно +44%
4 місце – Макарони +34%
5 місце – Житній хліб і Ячна крупа +21%.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер
Тамара Сергеевна Коваль