«Копійчана справа»: чи зростуть ціни після відмови від дрібних монет?

«Копійчана справа»: чи зростуть ціни після відмови від дрібних монет?

Нацбанк планує припинити поповнювати готівковий обіг дрібними копійками. А для того, щоб спростити розрахунки – використовувати правила заокруглення.

 

Що робити з наявним «дріб’язком», якщо ініціатива запрацює, пояснив директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Нацбанк припинить карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, однак бігти здавати копійки не потрібно – ними можна буде розрахуватися.

«Минулого тижня ми запропонували припинити поповнювати готівковий обіг дрібними копійками монет гривні. А для того, щоб спростити розрахунки – використовувати правила заокруглення. Поки що це тільки ініціатива, до обговорення якої НБУ запросив громадян, учасників ринку, профільні асоціації та усіх небайдужих, оскільки подібне рішення є суспільно-важливим», – наголосив Віктор Зайвенко.

Відео дня

Що саме пропонує НБУ?

По-перше, припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок. Також планується припинити карбування монет номіналом 25 копійок, оскільки вони стають нерозмінними.

«Рішення про вилучення їх з обігу НБУ наразі не планує приймати, але припинить їх карбувати та поповнювати новими монетами зазначених номіналів грошовий обіг. Бігти здавати копійки не потрібно: за будь-яких умов дрібні копійки залишаються дійсним платіжним засобом. Їх і далі будуть приймати у магазинах, підприємствах та банках», – пояснив директор департаменту грошового обігу НБУ.

По-друге, на випадок якщо «дріб’язку» для розрахунку немає, використовувати правила математичного заокруглення, до 10 копійок.

Якщо ж розрахунок безготівковий, тобто карткою, правила заокруглення не застосовуються. Це ще один «плюс» на користь безготівкових розрахунків.

Чи подорожчають продукти?

За офіційними даними, нині в обігу перебуває 12,9 мільярдів монет (штук). Чи вплине обмеження обігу дрібних монет на інфляцію, розповів керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

«Обмеження обігу дрібних монет не вплине на інфляцію. При середньому чеку в офіційних продуктових точках на 50-70 грн, і частці безготівкових розрахунків близько 40% – на які вилучення дрібних монет не впливатиме – округлення до 10 копійок збільшить такий продуктовий чек десь на півсотих відсотка.», – пояснив Олександр Паращій.

За словами керівника аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital, в непродуктовій роздрібній торгівлі ефект буде ще меншим.

«У багатьох офіційних точках продажу дрібні монети вже давно не користуються популярністю – їх або просто ігнорують, або списують ”решту” на різні бонусні рахунки. У той же час у неофіційних точках продажу (на ринках) округлення до монет великих номіналів давно вже стало нормою», – зазначив Олександр Паращій.

Фахівці переконані, для державного бюджету таке рішення є позитивним – воно дозволить економити понад 90 млн гривень на рік. Саме такими є витрати на карбування та забезпечення грошового обігу. Торгові мережі та банки також зможуть не витрачати кошти на транспортування та обробку монет дрібних номіналів.

Безумовно, часи змінюються, а разом із ними і економіка

Від грошової реформи 1996 року, коли була впроваджена гривня, вже минуло понад 20 років.

«Ми активно працюємо не тільки над оптимізацією обігу копійок дрібних номіналів, але і над оновленням банкнотного ряду: протягом 2014-2017 років введено в обіг банкноти нового зразка номіналом 100 та 500 грн. Подібні процеси з оптимізації обігу монет дрібних номіналів – не власний винахід НБУ. Багато країн світу, наприклад Швеція та Швейцарія, Чехія та Нідерланди вже пройшли через вилучення з обігу та припинення карбування монет», – розповів Віктор Зайвенко.

Пропозиції до проекту постанови НБУ, що закріпить цю ініціативу, збиратимуть до 18 грудня. Потім буде прийнято рішення, про яке НБУ обов’язково повідомить громадян.

Алла Гетьман

Матеріал підготований у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up