Конфлікт інтересів: у системі управління освіти викрили родинну аферу

Конфлікт інтересів: у системі управління освіти викрили родинну аферу

За рік слідства фірма доньки чиновниці Світлани Ковтуненко під час проведення публічних освітніх закупівель отримала 800 тис. грн за фіктивні юрконсультації.

Ще взимку батьків житомирських дітлахів обурила інформація про нашпиговане хімікатами м'ясо, яким два роки годували їх дітей. У ході однієї зі службових перевірок до правоохоронних органів надійшла інформація про виявлені порушення щодо співробітництва управління освіти з приватною фірмою «Тендер-гра», яка займається освітніми закупівлями.

Справа в тому, що фірмою «Тендер-гра» володіє Оксана Романенко, донька заступниці начальника управління освіти Світлани Ковтуненко. Пані Оксана також є членом тендерного комітету і тому в курсі всіх освітніх закупівель у місті. До того ж вищезгадана фірма консультує всі школи і садочки міста, враховуючи свої фінансові інтереси.

«Комісія чітко вказала, що спостерігається потенціальний конфлікт інтересів і що на закупівлях через ProZorro, там, де були закупівлі м’яса та інше, ціна, яка піднімалася, не була проведена змінами до договору. Всі ці порушення ми визначили і передали в правоохоронні органи та уповноваженому по боротьбі з корупцією, який дає свої рекомендації. Платежі всі були на той момент припинені по цій компанії, зараз я маю інформацію, що в приказному порядку школам і дитсадкам заборонили працювати з цією компанією і робота вже з нею не ведеться», – зазначає мер Сергій Сухомлин.

Відео дня

У ході розслідування поліція встановила, що дитсадки та школи перерахували фірмі 81 тис. грн за юридичний супровід і надання консультації при проведенні публічних закупівель. Загалом на рахунок фірми було здійснено 54 транзакції по 1,5 тис. грн.

Житомирські чиновники переконані, що насправді «Тендер-Гра» жодних консультацій освітнім закладам не надавала, за неї це робили юридичні експерти, які працюють в управлінні освіти Житомирської міськради, а також працівники навчальних і дошкільних закладів, які власноруч оприлюднювали фіктивну інформацію в системі «Прозорро».

Міський голова на брифінгу журналістам розповів, що має сумніви щодо того, що правоохоронні органи доведуть склад злочину відносно фірми доньки заступниці начальника управління освіти Світлани Ковтуненко.

«Тут більше питання у моральній площині, в етичній, ніж в юридичній. Так, можна займатися бізнесом, і ніхто не має права обмежувати свободу підприємця, але не в даному випадку, коли родичі мають опосередкований вплив на школи та дитсадки. Кримінальне провадження було відкрите ще на початку минулого року, і за цей час спочатку робота припинилася, а потім знову пішли проплати на рахунки фірми. Провадження відкрите більше року тому і ще досі не доведене до суду», – пояснив Сергій Сухомлин.

Міський голова додав, що за результатами роботи комісії, яка перевіряла діяльність закладів освіти в тому числі й щодо співпраці з «Тендер-Гра», вже підготовлений проект рішення про реорганізацію міського управління освіти.

Анастасія Ліберман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up