І знову про ціни на ринках Житомира – є майже все, але покупців не дуже багато

І знову про ціни на ринках Житомира – є майже все, але покупців не дуже багато

Середина серпня – час, коли всі домогосподарства активно заготовляють на зиму припаси. 

Кожного року в цю пору зазвичай ціни трохи нижчі, але цьогоріч через карантин ми кожного тижня констатуємо як факт, що ціни або залишаються на тому ж рівні, або взагалі товари зникають з прилавків.

Ми вже писали, що проводити дослідження цін на ринках - дуже невдячна робота. Продавці лякаються, що саме ти записуєш на папірці та чого час від часу робиш якісь фото. Пояснити не можна, та й не треба. Люди зараз дуже знервовані. Хто знає, на яку реакцію можна очікувати. А ще через те, що велика частина товарів практично недоступна пересічному громадянину, а продавці пильно слідкують за кожним, хто наблизився на певну відстань до прилавку, зробити фото стає майже небезпечним для життя або здоров’я. Продавці - також люди, і ці люди дуже нервові. Адже їх, тобто продавців, на ринку набагато більше, ніж покупців. Не в кожного пересічного житомирянина вистачить зарплати закупитися зараз на ринку. 

Відео дня

Більшість продавців також давно окупувала вулицю Московську та Хлібну, де не потрібно сплачувати ринковий збір. Який, до речі, не дуже великий, але все ж суттєво б’є по кишені бабці з села, яка приїхала до Житомира продати врожай зі свого городу.

До того ж, на жодному вході-виході вже не побачити, як раніше, якогось чолов’ягу або жіночку з пірометром, які обов’язково міряють температуру кожному відвідувачу та нагадують про обов’язкові маски на обличчі. В спекотну погоду про це всі забули. Але якщо в самому Житомирі переважно в одному місці збираються люди, які регулярно пересікаються по роботі або з іншого приводу, то на ринку зустрічаються люди, які можуть більше один одного і не побачити в житті, але інфекцію встигнути передати.

Рятує в цьому сенсі нас від житомирської локальної пандемії як раз кризова ситуація з грошима. Тобто відсутність достатньої кількості грошей в населення після карантину. Так, цими вихідними на ринку була рекордно мінімальна кількість покупців і продавців. На фото можна побачити, що в м’ясному павільйоні навіть є вільні місця. На відкритих торгових майданчиках також продавці переважають. Покупці в значній меншості. До речі, фото були зроблені біля 12-ї години дня, коли самий розпал торгівлі.

Але такий стан речей не дуже впливає на ціноутворення. Хоч деякі товари і подешевшали, все ж треба визнати, що харчування – це основна стаття витрат будь-якої середньостатистичної сім’ї в Житомирі. 

Трохи впала ціна на картоплю. Вона коштує від 9 до 15 гривень проти 20-30 гривень тиждень тому. Якість картоплі також різна. Але й за 10 гривень за кіло дуже нормально виглядає. Помідори є різної якості. Також коштують від 10 гривень до 45 за кілограм залежно від сорту. Найдешевші помідори – сливки коштують приблизно від 14 гривень. Трохи дорожче сорт "Ляна" – 25- 35 гривень, а зовсім маленькі можна купити за 10-12 гривень. 

Огірки корнішони також мають різну вартість, переважно біля 35 гривень за кіло. Але якщо вам заманеться придбати відро якісних корнішонів для консервації, то за приблизно 5-літрове відеречко ви віддасте від 150 до 180 гривень, що як би трохи дорого.

Причому якщо ви аналогічний товар будете вибирати на вулиці Хлібній, то він вам обійдеться десь на 20-30 відсотків дешевше, ніж всередині ринку. Це також треба враховувати. 

Дині поки що також коштують по 15 гривень, кавуни переважно по 8. Адже якість ні тих, ні інших поки що сумнівна. Дуже багато скарг на великій зміст нітратів в продукції.

Зелень можна придбати по 10 гривень за 100 грам, що майже на рівні зимових цін, коли вона коштувала приблизно по 12 гривень за 100 грам. Капуста білокачанна по 5 гривень, перець - від 20 гривень, баклажани по 10-20 гривень залежно від якості. 

Яйця курячі по сортах коштують наступним чином:

С0 – 18.50 гривень за десяток; С1 – 17.50 за десяток; відбірні яйця по 25 гривень в пачці. 

Мед польовий в півлітровій баночці вартує десь 55 гривень. Літрову баночку можна побачити за 120-130 гривень. Треба зауважити, що меду чогось не дуже багато. Пасічники розповідають, що протягом кількох років бджіл переотруїли майже по всієї Житомирської області. Фермери використовують авіацію для обробки полів від шкідників і традиційно «забувають» попередити бджолярів, щоб ті не випускали бджіл з вуликів в ці дні. Тому мор бджіл дуже великий, і кількість вуликів значно скоротилася. Тому на ринку требу бути уважними та дивитися ще за якість меду. Почали зустрічатися все частіше випадки, коли мед продають з цукровою патокою. Розрізнити, де саме якісний мед, а де «коктейль» з цукром, не завжди можна без спеціального дослідження. Але в досвідчених шанувальників справжнього меду, є власні таємниці, які краще за будь-яку лабораторію визначать якісний мед, чи ні. 

Зменшилася пропозиція щодо цукру. Вартість тримається на рівні 13-14 гривень за кілограм, але зараз все ж сезон заготовлень, тому частіше пропонують за ту ж ціну цукор в мішках по 5-10 кілограм.  

З’явилися сливи по 15-25 гривень за кіло. Персики також тримаються по 40 - 65 гривень. В таку ж ціну абрикоси. Відро абрикос в п’ять літрів намагалися продати за 70 гривень, але не дуже вдало. Полуниця також трималася до останнього і зараз на ринку вона коштує по 100 гривень за кіло. Але її дуже мало. Сезон давно закінчився. Продовжує бити рекорди лохина при ціні в 150 гривень за кіло. Якщо згадати, що навесні вона коштувала по 300 гривень за кіло, то ще «просто даром». Але бажаючих щось не багато. Вже ми зазначали, що ягоди цього року доступні не всім верстам населення, всі вони дуже дорогі. 

Навіть почали продавати ягоди в одноразових пластикових півлітрових стаканчиках. Ціни також «кусаються». Маленький стаканчик чорниці коштує 20 гривень, півлітровий – 40 – 50 гривень.

Кукурудза подешевшала, але й ціна дуже різна. В більшості вона залежить від розмірів початку. Можна придбати від 3 до 8 гривень на ринку та від 13 до 16 гривень в супермаркетах. Причому в супермаркетах якість кукурудзи дуже сумнівна. 

Як й було раніше, в супермаркетах можна придбати будь-які овочі та фрукти, але більшості населення вони за такими цінами недоступні. 

Що стосується м’яса та м’ясних продуктів на ринку, в м’ясному павільйоні навіть були вільні місця. М'ясо яловичини – шинка, коштує біля 140 гривень, свинина - ошийок в ту ж саму ціну. Телятина трохи дорожче. Цікаво, але в приватних м’ясних павільйонах на периферії ціни на м'ясо навіть дешевше, ніж на ринку. За два свинячих копита просили 20 гривень, за одне рильце – 8 гривень. Тобто ціна середня по місту. За звичайну рульку поросили 40 гривень за кіло. Якщо одна рулька важить біля 1,8 - 2 кг, то ціна в 70 грн досить пристойна. Навіть намагалися віддати її за 60 гривень. На жаль, ми не змогли знайти кролів або нутрії, щоб порівняти ціни.

Також середні ціни на рибні товари. Інколи, ми вже зазначали про це, що на периферії міста інколи дешевше, ніж на Житньому ринку. Так, хек коштує 78-79 гривень, скумбрія морожена - 82 гривень, минтай - 76, оселедець – 52, оселедець норвезький – 72 гривні за кілограм. Філе лосося обійдеться в 300 гривень, мідії - в 140 гривень, горбуша – 160 гривень. Тільки трохи розуміючись на морської живності, в нас виникли певні сумніви, що це саме горбуша. На нашу думку, ця риба виглядає трохи по-іншому. Такої ж думки ми притримуємось щодо товарних назв інших риб. Просто назви риб на прилавках ринків мають торгову, а не наукову назву. Тому вони дуже часто просто відсутні в довідниках з іхтіології або промислової добичі риб. Наприклад, добре реалізуємого взимку «блакитного хека» в наукової літературі не знайдеш. Навіть, якщо риба вирішила змінити свою орієнтацію.  

Так що радимо не піддаватися на неякісну рекламу продавців. До того ж, у зв’язку з пандемією, гроші треба економити. Тому все частіше на ринках і в магазинах можна побачити покупців зі заздалегідь підготовленими списками необхідного. При такому підході до покупок значно легше не піддатися на спокусу купити щось непотрібне або дороге та не забути придбати при цьому дуже необхідне.

Приємних вам покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця! 

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up