Хто розділить пів мільярда на ремонті дороги Ставище-Попільня

Хто розділить пів мільярда на ремонті дороги Ставище-Попільня

Змінені Укравтодором вимоги до тендерних вимог значно звузили перелік потенційних учасників торгів. У найбільшій закупівлі на ремонт державної дороги Ставище-Брусилів-Попільня пропозиції змогли подати виключно учасники «картелю».

Нещодавно уряд затвердив фінансування на будівництво та ремонт державних доріг зі спеціального фонду держбюджету. Перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту доріг державного значення на 2021 рік та обсяг бюджетних коштів для їх фінансування визначено бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення». На Житомирщину передбачили загалом 603 мільйони 623,9 тисяч гривень.

Сюди включили реконструкцію декількох ділянок траси М-21 Виступовичі- Могилів-Подільський, траси Житомир-Чернівці та Київ-Чоп. Капітально відремонтувати мають мости через р. Случ, Норин та Ірпінь (поблизу смт Корнин). На решта ділянок доріг грошей вже не вистачило і на них залишили заклали умовні 100 тис грн.

Разом з тим проектно-кошторисну документацію встигли виготовити ще у минулому році і почали оголошувати публічні тендери.
Одним з найбільших серед них є поточний середній ремонт автомобільної дороги Т-06-11 Ставище – Брусилів – Попільня вартістю майже в пів мільярда гривень.

 

«Запекла» боротьба

Окремо слід звернути уваги, що зі збільшенням кількості відремонтованих доріг за минулий значно зросла й вартість робіт. Середня ціна 1 кілометра поточного середнього ремонту доріг у 2020 році зросла до 11,194 млн грн - це на 91,6% більше, ніж у 2019 році. Такими є результати дослідження, оприлюдненого виконавчим директором ініціативи з прозорості CoST Ukraine Святославом Абрамовим.

Однак вартість основних матеріалів для дорожних робіт за рік практично не змінилася. Зокрема, ціна бітуму 60/90 (станом на жовтень 2020 року) навіть впала на 12% і становила 13,9 тис грн; емульсії бітумної - впала на 8% і становила 14,7 тис грн; емульсії бітумної модифікованої - впала на 2% і становила 17 тис грн; щебенево-піщаної суміші С5 - підвищилася на 6% і становила 584 грн; щебенево-піщаної суміші С7 - підвищилася на 1% і становила 604 грн; асфальтобетонної суміші - впала на 1% і становила 2,6 тис грн; щебенево-мастичної асфальтобетонної суміші - не змінилася і становила 3,4 тис грн.

- Важливо розуміти, що застосування середнього поточного ремонту - це був вимушений захід. Впроваджується воно з 2012 року. Його впроваджують, оскільки це найпростіший спосіб реалізувати проєкт в рамках будівельного сезону. Важко сказати, наскільки це ефективно зараз. Реальний результат побачимо через кілька років, - додав Абрамов.

Виконавчий директор ініціативи з прозорості CoST Ukraine Святослав Абрамов

Та попри не доведену ефективність саме такий вид ремонту набув великої популярності. Не оминув цей тренд й нашу область.
Замовником з ремонту та реконструкції доріг державного значення на теренах Житомирщини є Служба автомобільних доріг (надалі САД) в Житомирській області. Вони й оголосила під самий Новий рік, 29 грудня тендер на «Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-06-11 Ставище – Брусилів – Попільня на ділянках км 16+700 – км 36+420, км 43+500 – км 47+600, Житомирська область».
Згідно з умовами тендеру роботи мають бути завершені до 31 грудня 2022 року. Середній ремонт 25 кілометрів дороги оцінили в 485 млн 131 тис 633,4 грн. Бажаючі взяти участь в закупівлі повинні надати банківську гарантію у розмірі 2% очікуваної вартості закупівлі або 9 млн 702 тис 632,67 грн. Кінцевою датою подачі пропозицій визначили 10 лютого 2021 року.

Взяти участь в тендері виявили бажання три учасника: ТОВ "Ростдорстрой", ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ "ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ". Усі вони входять у так звану велику шістку – найбільших підрядників з дорожнього будівництва та є учасниками Національної асоціація дорожників України.

Власником одеського ТОВ «Ростдорстрой» є угорське товариство «Оттема», власниками якого є одесити Євген Коновалов і Юрій Шумахер, який є депутатом Одеської міськради з фракції «Довіряй ділам». Співголовою партії «Довіряй справам» є міський голови Одеси Геннадій Труханов, який є також засновником благодійного «Фонду Геннадія Труханова «Довіряй справам».
 

«Автомагістраль-Південь» зі статутним капіталом 40 тис грн записана на одеситів Олега Наливанного і Валерія Короткова. Однак у публічному просторі фірму представляє Микола Тимофеєв, член правління Національної асоціації дорожників України. Тимофеєв спростовує, що «Автомагістраль-Південь» може контролюватись оточенням мера Одеси Геннадія Труханова, говорячи про «групу бізнесменів, які стояли біля витоків її створення 15 років тому». За інформацією сайту «Наші гроші», реальним власником «Автомагістралі-Південь» може бути широковідомий у вузьких колах авторитетний бізнесмен Олександр Жуков. Це колишній тесть Романа Абрамовича та один з найвпливовіших представників угруповання, що контролює Одесу через мера Геннадія Труханова.
Засновниками компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон – це двоюрідний брат дружини Емре Караахметоглу, що є топ-менеджером «Онуру». Фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» безпосередньо із нею пов’язана. Керівником «Онур Конструкціон Інтернешнл» з 2007 року є Їлдиз Бірол.
 

Попри величезну кількість підрядів компанії або взагалі не конкурують між собою на тендерах, або знижують вартість під час аукціону на мізерні 1-5%. Таким є результат дослідження, проведеного співзасновницею «Ліга антитрасту», учасницею тендерної колегії АМКУ в 2015-2019 рр Агією Загребельською.
У опублікованому матеріалі йдеться й про те, що між компаніями існують постійні господарські відносини, вони наймають один одного на субпідряд. Іноді навіть можемо спостерігати відгук однією компанією своєї пропозиції на користь іншої або ознаки, які можуть свідчити про спільну підготовку пропозицій на тендер. Під час розмов з представниками галузі відсутність конкуренції між лідерами позиціонується як необхідна складова виконання планів по будівництву значної кількості кілометрів за короткий термін.

синє – підряди “Автомагістралі-Південь”, грн; сіре – всі підряди в Укравтодорі, грн;
червоне – частка “Автогмагістралі-Південь”, %; 2020 old – з урахування тендерів, оголошених по старим правилам 2019 р; 2020 new – тільки по тендерам, оголошеним по новим правилам 2020 р. Дані: Наші гроші

Паралельно з цим "Укравтодор" почав застосовувати так звану типову тендерну документацію, що не дозволяє іншим компаніям пробитися на тендери і змагатися з лідерами.
Підтвердженням цьому стало те, що жодна інша компанія не змогла прийняти участь в закупівлі, оголошеній САД Житомирської області.

 

«Заморожений» тендер

Вивчивши подані учасниками документи, тендерний комітет допустив до торгів усіх учасників окрім … ТОВ «Автомагістраль-Південь». Першим зауваження стосувалося наданих у підтвердження наявного в учасника досвіду договорів, термін дії одного з яких ще не сплинув. Відповідно досі не виконаний, що є порушенням. Однак тендерний комітет не надав передбачені законодавством 2 дні для усунення порушення, що, в свою чергу, позбавило можливість учасника надати інший договір.
Інше зауваження стосувалося банківської гарантії. За вимогами тендерної документації в тексті гарантії обов’язково повинно бути зазначено:

- зобов’язання Банку-гаранта сплатити Замовнику гарантійну суму єдиним платежем протягом 5-ти банківських днів з дня отримання вимог Замовника без подання будь-яких інших документів або виконання будь-яких інших умов;

- умови гарантії не можуть бути змінені і вона не може бути припинена Банком-гарантом, в тому числі згідно із заявою Учасника, без згоди та погодження з Замовником, після її передавання / надсилання Замовнику.

У складі пропозиції ТОВ «Автомагістраль-Південь» міститься банківська гарантія від 09 лютого.2021 № 21-68GR0030, видана АТ "Укрексімбанк", в якій зазначено, що умови гарантії не можуть бути змінені і вона не може бути припинена. Зміни до цієї гарантії можуть бути внесені у порядку, передбаченому чинним законодавством України та нормативно-правовими актами Національного банку України, після чого вони стають невід’ємною частиною цієї гарантії.

Враховуючи наведене, пропозиція ТОВ «Автомагістраль-Південь» була неправомірно відхилена з підстав, наведених у протоколі розгляду тендерних пропозицій від 02 березня 2021 р. Таким чином САД Житомирської області порушив вимоги ст. 31 Закону України "Про публічні закупівлі".

Намагаючись скасувати складений тендерним комітетом протокол товариство подало скаргу до  Антимонопольного комітету України. В результаті розгляду САД у Житомирській області зобов'язали скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ "Автомагістраль-Південь".

Аукціон відбудеться 6 квітня 2021 року за участі всіх трьох учасників. То ж незабаром зможемо переконатися чи справді фірми конкуруватимуть між собою чи торги будуть звичайною фікцією.

 

Тарас Боросовський

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up