До 1 жовтня жителі області можуть звернутись для оформлення субсидії на опалювальний сезон

До 1 жовтня жителі області можуть звернутись для оформлення субсидії на опалювальний сезон

Упродовж опалювального періоду 2019-2020 року домогосподарства Житомирщини можуть скористатись житловою субсидією. Це – адресна соціальна допомога родинам, які не можуть в повному обсязі сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Хто може отримати субсидію та як її оформити на цей опалювальний період – роз’яснюють фахівці департаменту праці, соціальної та сімейної політики облдержадміністрації.

За інформацією департаменту, цьогоріч житлова субсидія в опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно – на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення.

Субсидію на опалювальний сезон розраховують на основі доходів громадян, отриманих у1-2 кварталах 2019 року.

Відео дня

Зауважимо, що із жовтня 2019 року нарахування та виплату «живих» грошей у вигляді субсидій на Житомирщині здійснюватимуть місцеві органи соціального захисту населення.

Чи потрібно повторно у жовтні звертатися за житловою субсидією тим громадянам, яким автоматично вона перепризначалася у травні цього року?

 Ні, не потрібно. Орган соціального захисту населення здійснить автоматично розрахунок житлової субсидії на опалювальний сезон після отримання інформації про доходи за 1 півріччя 2019 року.

Хто має повторно звернутися за призначенням житлової субсидії?

 До 1 жовтня до місцевих органів соцзахисту мають звернутись родини:

 Якщо у травні 2019 року домогосподарству відмовили у призначенні житлової субсидії з певних причин (відсутній дохід, який дає право на призначення субсидії, немає сплати єдиного соціального внеску, наявність транспортного засобу, якому менше 5 років, придбання товарів та послуг на суму, що перевищує 50 тис.грн), то ви маєте право звернутися за призначенням житлової субсидії на загальних підставах або за рішенням комісії.

  1. Якщо родина ніколи не зверталися за призначенням житлової субсидії і вважає, що має право на державну підтримку при оплаті житлово-комунальних послуг, потрібно звернутись до органів соцзахисту за місцем реєстрації (орендарі та внутрішньо переміщені особи звертаються за місцем проживання) із заповненими бланками заяви та декларації.

У разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому будинку осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання подаються нові заява та декларація.

Що робити громадянам, які проживають у великих квартирах та не мають можливості самостійно оплатити надлишок площі?

Оскільки житлова субсидія призначається з урахуванням соціальної норми, існує можливість звернутися за призначенням житлової субсидії на понаднормову площу житла. Тобто за рішенням комісії, утворених при РДА та міськвиконкомах, житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла.

Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

Доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії:

  • заробітна плата після сплати податку на доходи фізичних осіб;
  • пенсія;
  • стипендія;
  • соціальні виплати, які призначаються структурним підрозділом з питань соціального захисту населення;
  • допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;
  • грошові перекази, отримані із-за кордону;
  • інші доходи.

Соціальні виплати, які не включаються до сукупного доходу домогосподарства:

  • частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
  • частина допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
  • одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»;
  • державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • аліменти, отримані на дітей;
  • сплачені аліменти (за умови документального підтвердження фактичної сплати);
  • спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб;
  • доходи від розміщення депозитів;
  • оплата праці членів виборчих комісій, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів;
  • допомога громадських та благодійних організацій;
  • допомога на поховання;
  • одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності;
  • вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, технічних та інших засобів реабілітації, в тому числі грошова компенсація вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації;
  • суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

До середньомісячного доходу осіб, які беруть (брали) безпосередню участь у проведенніантитерористичної операції/операції об’єднаних сил, та/або до середньомісячного доходу членів їх сімей не враховуються:

  • отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні АТО/ООС грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, що здійснюються працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям та працівникам ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, МВС, Нацполіції, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, іншим працівникам утворених відповідно до закону військових формувань;
  • отримана ними у період та/або після безпосередньої участі у проведенні АТО/ООС благодійна допомога незалежно від розміру та джерела походження.

У разі виникнення додаткових запитань радимо телефонувати на «гарячу» лінію за номером: (0412) 47-47-84. Телефони «гарячих ліній» з питань надання житлових субсидій структурних підрозділів з питань соціального захисту населення Житомирської області ТУТ.

Довідково. Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. №807), зі змінами, передбачено, що житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up