Для 17 громад Житомирщини затверджено розподіл додаткової дотації для місцевих бюджетів

Для 17 громад Житомирщини затверджено розподіл додаткової дотації для місцевих бюджетів

23 лютого Уряд затвердив перший з двох етапів розподілу додаткових дотацій з державного бюджету. Ці кошти, у розмірі 6,2 мільярда гривень, будуть спрямовані місцевим бюджетам.

Вони підуть на підтримку органів місцевого самоврядування в деокупованих, тимчасово окупованих та інших регіонах України, постраждалих від російської агресії. Зокрема, на виплату заробітних плат працівників бюджетної та комунальної сфер місцевих громад.

Кошти розподілено між 6 обласними бюджетами та 430 бюджетами територіальних громад за механізмом, встановленим рішенням Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1477.

Зокрема 17 територіальних громад Житомирської області отримають 25 млн грн.

Відео дня

Понад 3,9 мільярда гривень виділяється місцевим бюджетам (крім бюджету міста Києва) за умови, що їхні території знаходяться у переліку деокупованих або тих, де велися бойові дії. Враховуються фактичні надходження в 2023 році земельного податку, податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, та єдиного податку, порівняно з 2021 роком.

Понад 1,8 мільярда гривень отримають місцеві бюджети (за винятком тих, що на тимчасово окупованих територіях рф), для яких держбюджетом передбачена додаткова дотація, скоригована на зростання мінімальної зарплати.

Понад 458 мільйонів гривень спрямовується до місцевих бюджетів (окрім бюджету міста Києва), які у 2023 році не отримали податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з виплат військовослужбовцям, але у яких відбулось зменшення надходжень до бюджету. Враховуватимуться фактичні надходження ПДФО у 2023 році порівняно з 2021 роком.

В цілому у 2024 році Уряд планує збільшити підтримку місцевих громад шляхом додаткових дотацій на 33,4 млрд грн. Загальна сума, що вже була перерозподілена на користь громад, складає 19,3 мільярда гривень. Це включає 13,1 мільярда гривень, затверджених  у державному бюджеті на цей рік, а також 6,2 мільярда гривень, перерозподілених сьогодні.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up