Депутати планують повернути держрегулювання цін на соціальні продукти

Експерти неодностайні в думці щодо регулювання цін на соцпродукти. 

Депутати планують повернути держрегулювання цін на соціальні продукти

Депутати заговорили про повернення регулювання цін на соціально важливі продукти харчування, яке було скасовано Кабміном 1 жовтня 2016 р. У поданому в Раду законопроекті зазначено, що скасування держконтролю у жовтні 2016 року призвело до різкого зростання цін на яйця, недороге м'ясо, ковбаси, молочні продукти, хліб. Думки експертів з приводу того, чи треба повертати контроль над цінами, розділилися.

Навіщо повертати

На думку одного з авторів законопроекту Юрія Солода, експеримент Кабміну щодо скасування регулювання цін на соцпродукти на 3 місяці і продовження скасування з 1 січня 2017 р. на невизначений термін призвели до різкого підвищення цін. З початку року яйця подорожчали на 39,9%, або в середньому на 5,97 грн/дес., вершкове масло — на 21,7%, або на 23,91 грн/кг, молоко — на 18,4%, або на 2,38 грн/л. "Це набагато вище, ніж середній рівень інфляції в країні (в 2016 р. — 14%. — Авт.), — каже Солод. — Держрегулювання багато років захищало населення від зубожіння. Тепер цього немає, а уряд навіть не пропонує компенсацію, наприклад, у вигляді адресних продовольчих програм, що діють за кордоном". Але торговці проти повернення регулювання. "Це поверне бюрократію і нічого толком не дасть. У нас великий вибір товарів усіх категорій за низькими цінами. Наприклад, макарони по 7 грн/кг, молоко жирністю 2,5% по 11,5 грн/л, м'ясо-кісткові і супові набори 2 сорту, регулярно проходять акції, розпродажі", — говорить топ-менеджер відомої торгової мережі Володимир Молчанов.

Думка експертів

 Серед фахівців продринку немає одностайності в питанні, чи треба знову робити підконтрольними ціни на соцпродукти. Так економіст Іван Нікітченко проти: "Є ринок, який сам регулює ціни. За цією логікою треба регулювати ціни і на інші соціально важливі речі, наприклад, на житло, адже не всі можуть його купити. Якщо є підозри про цінову змову трейдерів, цим повинен зайнятися Антимонопольний комітет, як у західних країнах. Але і раніше механізм надбавок працював недостатньо: щоб підняти вартість того або іншого продукту, торгові мережі писали обґрунтування в місцеві органи влади, і якийсь чиновник вирішував: дати добро на підвищення чи ні, тобто була присутня корупція. Були і способи обійти регулювання, наприклад, виробник випускав сметану не 20% жирності, а 21%, або молоко не 2,5%, а 2,6%, ціни на які не регулювалися. Це не заборонено законом".

А директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, навпаки, вважає, що повернення держрегулювання стримає необґрунтоване зростання цін на соцпродукти: "Як компроміс, треба встановити торгнадбавку не 15%, а 20% на їжу не вищого сорту, наприклад, м'ясо з кістками, недорогу варену ковбасу, і зробити націнку вільною для продуктів преміум – сегменту — це м'ясна вирізка, сирокопчені ковбаси і так далі. Нехай багаті платять за бідних".

Нарешті, президент Украналітцентру Олександр Охріменко уточнює, що держрегулювання цін можливо відновити і без нового закону, оскільки це належить до повноважень уряду. "Якщо соцгрупа товарів продовжить дорожчати, а неформальні переговори з бізнесом не дадуть результату, то Кабмін може знову закрутити гайки, повернувши регулювання вартості ряду соцтоварів. Хоча це і не ринковий спосіб, однак він може бути використаний, як показова турбота про найбідніші верстви населення", — сказав Охріменко.

Що регулювали

Згідно з постановами Кабміну №1548 від 1996 р. і №656 від 2007 р. заборонялася торгова надбавка вище 15% на соціально значущі види продтоварів. До них належали: борошно, хліб простої рецептури, макаронні вироби вітчизняного виробництва з нетвердих сортів пшениці, крупи, цукор, яловичина, свинина з кістками, м'ясо птиці в тушках, ковбаси варені 1 сорту (вищого), молоко жирністю 2,5%, сметана жирністю 20%, масло вершкове жирністю 72%, сир жирністю 9%, яйця курячі, олію. Якщо повернути соцрегулювання, можливо здешевлення соцпродуктів на 5-10%. Найбільше подешевшає м'ясо: свинина з кістками — на 8-10 грн/кг, або до 68-70 грн/кг, курятина в тушках — на 4-5 грн/кг, або до 45-47 грн/кг.

За матеріалами Сегодня

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up