Чи спадкуються борги під час прийняття спадщини?

Чи спадкуються борги під час прийняття спадщини?

Згідно зі ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Який розмір боргів спадкується?

Відповідно до частини 1 статті 1282 ЦК спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного в спадщину. Тобто якщо спадкоємцем було прийнято у спадщину 10 000 грн., вимоги кредиторів можуть бути задоволені в межах цієї суми.

Хто має повідомляти кредитора про смерть боржника?

Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб (ч. 1 ст. 1281 ЦК).

В який термін можуть звернутись кредитори до спадкоємця з вимогою про сплату боргу?

Кредиторові спадкодавця належить пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги (ч. 2 ст. 1281 ЦК).

Відео дня

Що буде, якщо невідомо про наявність кредиторів?

Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. У цьому випадку кредитор спадкодавця зможе звернутися в 6-місячний термін з моменту, коли він дізнався про отримання свідоцтва про прийняття спадщини.

Які дії можна зробити, якщо вам відомо про наявність кредиторів?

Якщо вам відомо про наявність кредиторів спадкодавця, ви можете звернутись із заявою, в якій повідомити про смерть спадкодавця та про прийняття вами спадщини, долучивши до такої заяви свідоцтво про прийняття спадщини. Таку заяву необхідно зареєструвати у кредитора або надіслати цінним листом з описом та з повідомленням за допомогою пошти.

У цьому випадку розпочинається 6-місячний термін, протягом якого кредитор може звернутись до вас із вимогою. Відсутність такої вимоги протягом 6 місяців з моменту, коли кредитор дізнався про прийняття спадщини, є підставою для відмови в погашенні кредиту та узгоджується з судовою практикою.

Що робити, якщо я не хочу прийняти спадщину із боргами?

Згідно з частиною 1 статті 1268 ЦК спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Для цього йому необхідно протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутись із заявою про відмову в прийнятті спадщини.

Закон не допускає, щоб спадкоємець відмовився від частини спадщини – не можна прийняти в спадщину, наприклад, квартиру і відмовитися від зобов'язань по виплаті кредиту.

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В.  «Адвокат Права»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up