Чи можливо стягнути аліменти з біологічного батька дитини, який не вписаний у свідоцтві про народження дитини як її батько?

Чи можливо стягнути аліменти з біологічного батька дитини, який не вписаний у свідоцтві про народження дитини як її батько?

Ні, не можна! Та вихід є.

Відповідно до статті 181 Сімейного кодексу України саме батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. А згідно зі статтею 121 Сімейного кодексу України права та обов’язки батька ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану.

Юридичний статус матері чи батька особа набуває лише в разі, якщо у актовому записі про народження дитини будуть вказані відповідні відомості саме про цю особу, за результатами чого видається свідоцтво про народження дитини.

Проте, непоодинокими є випадки народження дитини у матері, яка НЕ перебуває у шлюбі з біологічним батьком дитини.

Відео дня

У такому разі походження дитини від батька визначається відповідно до статті 125 Сімейного кодексу України:

1. за заявою матері та батька дитини;

2. за рішенням суду.

Якщо ж біологічний батько відмовляється визнати своє батьківство щодо дитини та не бажає звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦСу) із відповідною заявою, тобто коли СПІЛЬНА ЗАЯВА БАТЬКІВ відсутня, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (частина перша статті 135 Сімейного кодексу України).

Отже, якщо у свідоцтві про народження дитини запис про її батька було зроблено згідно зі статтею 135 Сімейного кодексу України за вказівкою матері, то й права на звернення до суду про стягнення аліментів з біологічного батька дитини не виникає.

Та вихід з цієї ситуації є!

Батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду відповідно до вимог статті 128 Сімейного кодексу України. Для цього матері дитини слід ЗВЕРНУТИСЯ ДО СУДУ з позовною заявою про визнання батьківства.

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up