Чи будуть банки щотижня звітувати про перекази своїх клієнтів — в НБУ розʼяснили

Чи будуть банки щотижня звітувати про перекази своїх клієнтів — в НБУ розʼяснили

У мережі зʼявилась інформація про те, що відтепер банки щотижня надсилатимуть до Національного банку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів. В НБУ пояснили, чи так це насправді.

Про таке рішення написали, зокрема, видання «Мінфін» та проросійське «Страна.ua» із посиланням на лист НБУ (№25-0005/38228 від 1 червня 2023 року), який є у їхньому розпорядженні.

Там вказано, що з 5 червня банки щопонеділка до 16:10 мають надсилати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в інтернеті за попередній тиждень.

Видання вказують, що такі дані нібито мають бути подані із зазначенням імені клієнта або назви суб'єкта господарювання, який здійснював відповідні платежі.

Відео дня

Як зазначається в документі, від банків регулятор чекає на інформацію з таких видів операцій:

  • P2P-переклади (переведення коштів між фізособами);
  • оплати в інтернеті;
  • переказ коштів із картки на розрахунковий рахунок компанії або виплати на картки клієнтів із рахунку компанії.

До звіту нібито потраплятимуть операції на будь-які суми, оскільки в листі окремо не вказується поріг, із якого транзакція має відстежуватися.

Зазначимо, що за чинними правилами дані щодо всіх великих операцій (від 400 тисяч гривень) автоматично потрапляють до Державної служби фінансового моніторингу.

Що про все це кажуть в НБУ?

Там зазначили, що інформація про те, що Національний банк збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності. Мовляв, у листі НБУ не йдеться про фізичних осіб. Запитувані дані, як наголосили там, не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб.

«НБУ з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів винятково щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг — юридичних осіб, які користуються послугами банків із електронної комерції», — наголосили там.

У Нацбанку стверджують, що надіслали банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, мета якого — звернути увагу на необхідність своєчасного та коректного надання інформації, згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах.

«Національний банк використовує зазначену інформацію винятково в наглядових цілях із метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України», — зауважили там.

А навіщо Нацбанку такі дані?

В НБУ кажуть, що аналіз такої узагальненої інформації дав змогу Національному банку виявити проблематику використання послуг банків, зокрема, електронної комерції, для обслуговування тіньового ринку. Зокрема, йдеться про обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу.

Нині НБУ, як стверджується, продовжує перевіряти низку банків і небанківських фінансових установ, діяльність яких може містити ознаки порушення законодавства України в галузі протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Такі дії, за оцінками Міністерства фінансів України, сприяли значному збільшенню податкових надходжень до бюджету. Мовляв, за перші п’ять місяців 2023 року до бюджету перерахували за організацію азартних ігор 2 млрд 378 млн грн, водночас за весь 2022 рік — 731 млн грн, а за 2021 рік — лише 205 млн грн.

Джерело: Громадське

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up