Бюджет-2023: маємо програму мінімум!

Бюджет-2023: маємо програму мінімум!

Завершується вересень 2022-го року, і на порядку денному життя кожної громади постає питання про підготовку і формування показників місцевого бюджету на 2023-й  рік.

 

Головна особливість цього процесу полягає у тому, що він проходить в умовах воєнного стану, а це зумовлює, окрім інших факторів, ще й значну невизначеність щодо ключових припущень макроекономічного розвитку країни.

Бюджетний процес у громадах розпочато, і сьогодні він готується силами відповідних служб, управлінь та фахівців у місцевих громадах. У Романівській селищній раді ми звернулися до керівника управління фінансів Наталії Горобець, аби дізнатись, як проходить етап підготовки бюджету-2023. 

Робота над формуванням показників бюджету 2023-го року, як завжди, – у повному розпалі. Попри військовий стан ми розуміємо і можемо прогнозувати певні цифри, – говорить Н. А. Горобець. – Вже зараз нами сформовані 80% показників доходної частини бюджету Романівської селищної ради на 2023-й рік. Особливої уваги потребує розрахунок видаткової частини, яка має врахувати усі (в тому числі й ті, що відбуваються зараз або ж передбачені до кінця поточного року) зміни у мережі бюджетних установ, організацій, їхні штатні розписи, кількість працівників і т. п., – продовжує розповідь Наталія Аркадіївна. – Звісно ж, бюджет 2023-го року має бути бездефіцитним, і ми не можемо собі дозволити запланувати більші витрати, аніж передбачені наші доходи із різних джерел. Ще одна норма, яка є обов‘язковою: бюджет наступного року має бути прийнятий до 25 грудня 2022-го року. Враховуючи те, що 25 грудня припадає на неділю, то крайнім (найпізнішим) терміном проведення бюджетної сесії може бути п’ятниця, 23 грудня 2022-го року.

Відео дня

–  А як стосовно обов’язкової норми законодавства щодо громадського обговорення основних бюджетних показників?

– Так, громадське обговорення є важливим, основоположним пунктом і категоричною вимогою у процесі підготовки річного бюджету на новий рік. Однак в умовах воєнного стану провести такі заходи важко через усім зрозумілі причини та обставини. Головну увагу у процесі комунікації із громадою стосовно пропозицій до показників бюджету 2023-го року ми звернемо на роботу із головами старостинських округів, які мають провести відповідні заходи у селах та селищах Романівської селищної ради.

– Про які конкретні цифрові показники бюджету-2023 можна говорити вже сьогодні?

– Зрозуміло, що норми та особливості життя в умовах воєнного стану диктують своє, однак хочу зауважити, що певного оптимізму нам додає той факт, що на 2023-й рік збережено (продовжено) дію тимчасової норми щодо підвищення (+4%) нормативу зарахування податків на доходи фізичних осіб (ПДФО) до місцевих бюджетів. Таким чином, до місцевих бюджетів у новому році й надалі буде потрапляти 64% ПДФО. Можу зауважити, що на 2023-й рік збережено норму зарахування ПДФО військовослужбовців тих військових частин, що базуються (постійна дислокація) на території певних територіальних громад. Втім, у наших умовах Романівської селищної ради найважливішим фактором стабільності функціонування місцевого бюджету у 2023-му році є діяльність підприємства, яке сплачує найбільшу кількість податкових надходжень Романівської селищної ради. Це, звісно ж, ТОВ «Вівад 09», яке, на щастя, сьогодні успішно працює, і ми сподіваємося, що так само успішно працюватиме у наступному році. Отже, власні доходи бюджету Романівської селищної ради на 2023-й рік заплановані на рівні 80-ти мільйонів гривень (у поточному році цей показник становив 64 мільйони гривень). Базова дотація, яка також відчутно впливає на ситуацію із формуванням місцевого бюджету-2023, сягатиме 20-ти мільйонів гривень (у поточному році – 14 млн грн).

Секретар Романівської селищної ради Юрій Чумаченко, який нині виконує обов‘язки Романівського селищного голови, зазначає, що головна мета і так звана програма мінімум бюджету Романівської селищної ради на 2023-й рік полягає у тому, щоб забезпечити виплату зарплатні усім працівникам бюджетної сфери, зберегти у нинішніх, дуже складних умовах штатну чисельність і людей у штаті бюджетних установ та організацій. До завдань програми максимум Юрій Миколайович відносить низку заходів із благоустрою селища  Романова, які мають бути реалізовані упродовж 2023-го року. «Благоустрій адміністративного центру Романівської селищної ради – завдання першочергової ваги, над яким ми будемо наполегливо і системно працювати у 2023-му році. При цьому жодним чином не забуватимемо про дотримання чистоти та порядку на вулицях інших сіл та селищ Романівської громади», – зазначає Юрій Чумаченко.

Звісно, аби забезпечити виконання вищезазначених цифрових показників бюджету 2023-го року, місцева влада має докласти максимум зусиль, аби спонукати до розширення діяльності та активізації малого і середнього бізнесу, збереження мережі суб‘єктів господарювання у аграрній галузі. Також місцева влада має продовжувати (краще – активізувати) пошуки інвестицій та інвесторів, які забажали б працювати на території Романівської селищної ради. В умовах продовження активних військових дій на сході та півдні України така робота не втрачає, а навпаки – лише  набуває все більшої актуальності.

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up