Будівлю Нацполіції області утеплюватиме причетний до грального бізнесу вінницький підрядник, сфальшувавши на тендері документи

Будівлю Нацполіції області утеплюватиме причетний до грального бізнесу вінницький підрядник, сфальшувавши на тендері документи

За утеплення фасаду головної корпусу ГУНП області заплатить СТ «Кооператор» близько 1,5 млн грн. Заради перемоги у тендері підрядник подав фіктивний договір, а кілька років назад у його офісі сама ж поліція провела обшуки через причетність до незаконного грального бізнесу.

 

Вартість обігріву приміщень з кожним роком зростає і енергоощадність в бюджетних установах набуває все більшого значення. Виділення значних коштів на дані цілі перетворюють дану сферу в одну з найбільш корумпованих.

Тепло для поліціянтів
На «Капітальний ремонт (утеплення фасаду, цоколю та горища) будівлі, корпусу № 1, літ. «А» Головного управління Національної поліції в Житомирській області» вирішили витратити 2 млн 425 тис 957 грн, оголосивши 26 лютого 2021 року відповідну закупівлю. Утеплюватиме поліція головний фасад 4-поверхової будівлі, яка виходить на Старий Бульвар в самісінькому центрі Житомира. Паспорт пофарбування споруди чи бодай обрані кольори до тендерної документації не додали. То ж дізнатися як виглядатиме одна з найбільших споруд серед міського парку ім. Гагаріна і наскільки вона контрастуватиме з іншим будівлями та рештою будинків поліції не відомо.
 


У тендері взяли участь аж 7 учасників: СТ «Кооператор», ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект", Приватне підприємство «Модена», ТОВ "ФПК-Портал-Буд", ТОВ "УК "Комфорт-Буд», ТОВ "ЖК - Гарант" та ПП «Слм-Пласт». Така конкуренція спровокувала доволі бурхливі торги.
Поліція в тендерній документації також не вимагала наявність відповідної ліцензії на будівельні роботи. Хоча й за класом наслідків такі роботи віднесені до 2 класу (СС2), що передбачає наявність ліцензії, у 2018 році утеплення фасадів виключили з переліку робіт, де вона необхідна.
Це, в свою чергу, й дозволило взяти участь в тендері Споживче товариство «Кооператор» з м. Липовець Вінницької області. З самого початку ціна її пропозицію була найнижчою у порівнянні з іншими учасниками – лише 1 млн 598 тис грн. Намагаючи виграти в торгах, Приватне підприємство «Модена» знизило вартість робіт до 1,55 млн грн. ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект» встановила ще меншу ціну – 1 млн 489 тис грн. Після цього з різницею у одну гривню остаточну пропозицію подало Споживче товариство «Кооператор», здобувши в підсумку бажану перемогу в тендері.


При розгляді поданих документах тендерний комітет ГУНП в Житомирській області виявив, що учасник не виконав одну з умов, не надавши лист пояснення довільної форми стосовно використання чи не використання у своїй діяльності печатки. За вимогами законодавства ненадання навіть одного документу є порушення вимог тендеру. Але члени комісії вирішили, що оскільки «на усі документи подані в складі тендерної пропозиції накладено печатку підприємства у Замовника відсутні підстави вважати» це невідповідністю. Постає питання навіщо обласна поліція включила дану вимогу з подання листа пояснення - невже щоб з’ясувати, що в такому листі немає потреби?!
Певно такі дії правоохоронців щонайменше є нелогічними. Але це не стало перешкодою для підписання 11 квітня начальником ГУНП в Житомирській області Юрієм Олійником угоди зі Споживчим товариством «Кооператор».
За графіком утеплення фасаду мають розпочати вже у квітні та за 4 місяці до липня все завершити. Однак до вибору виконавця робіт залишається багато запитань…
 

Дебошир з протекцією
Споживче товариство «Кооператор» створено у 2002 році та належить родині Ірині Мількевич та родині Турбовець. Юрій Тубовець, який володіє 40% підприємства, одночасно є й директором товариством. Його матері Тамарі Турбовець належить ще 50% у споживчому товаристві. На залишках розвиненої споживчої кооперації їй по мінімальній вартості вдалося викупити частину нерухомості Липовецької районної спілки споживчих товариств (РСТ), що й стало основою для майбутнього сімейного бізнесу. Головним видом діяльності СТ «Кооператор» завжди була роздрібна торгівля, що провадилася у власних та орендованих у Липовецькій РСТ приміщеннях. Юридична адреса для обох підприємств однакова – по вулиці Липківського, 57 в м. Липовець.
(фото з договору де вказані однакові адреси)
Починаючи з 2016 року СТ «Кооператор» бере активну участь у закупівлях за бюджетні кошти. Проте не за основним видом діяльності як продавець харчових продуктів, а надаючи будівельні послуги та продаючи металопластикові вікна та двері. Лише менш ніж у 5% конкурентних закупівлях товариство здобувало перемогу. Як свідчить аналітичний портал Youcontrol це може свідчити про те, що учасник є прикриттям для іншого учасника (бере участь для імітації конкуренції). Подібне партнерство з недобросовісним контрагентом може мати негативні фінансові наслідки і потребує належної обачності.


Тому підтвердити достатній досвід у проведені ремонтних робіт для СТ «Кооператор» виявилося завданням не з легким. Однією з таких угод був підписаний у вересні 2019 року договір на «Капітальний ремонт Голопристанського навчально-виховного комплексу «Гімназія – спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням предметів художнього профілю» Голопристанської міської ради Херсонської області».
Однак для перемоги в тендері, організованому ГУНП житомирської області слід було надати не одну, а дві таких угоди. І щоб надати таке підтвердження СТ «Кооператор» 7 травня 2020 року підписує угоду зі знайомою нам Липовецькій РСТ. За її умовами товариство мало відремонтувати фасад адміністративної будівлі РСТ, розташованої по вул. 40-річчя Перемоги, 1 в м. Липовець. Вартість ремонтних робіт одного фасаду невеличкої одноповерхової будівлі оцінили у 1 млн 792 тис 482 грн!!! Та за згідно з наданими документами СТ «Кооператор» повністю завершило ремонт до жовтня 2020 року.
Витративши колосальну суму на ремонт невеличкої будівлі Липовецька РСТ передає її повністю в оренду за … 3 тис грн. І хто б міг стати тим щасливчиком, коли РСТ передала 372 кв. м. відремонтованої будівлі по 8 грн за кв. м.?  Це знову ж таки СТ «Кооператор». Тобто орендодавець платить близько 1,8 млн грн фірмі, якій потім за безцінь здає це ж приміщення в оренду, щоб повернути витрачені гроші через 50 років. Невже таке можливо!
Щоб розвіяти сумніви ми вирішили провести певну перевірку. У відкритому доступі на сайті ДАБІ починаючи з червня 2020 року публікують видані дозволи на початок робіт та декларації про завершення робіт. Оскільки в листі, наданого Липовецькою РСТ, клас наслідків зазначений СС2 вони обов’язково повинні оформлюватися.
(фото з відгуку)
Попри це декларації про початок будівельних робіт як за вказаною адресою, так і в пошуку за виконавцем робіт СТ «Кооператор» в реєстрі не міститься. Відсутня декларація і про завершення робіт, наведених у листі відгуку.


Отже, подані на тендер документи про фактичне виконання ремонтних робіт, підписані Липовецькою РСТ та СТ «Кооператор», скоріш за все сфабриковані та є фіктивними. Метою їх оформлення слугувало виконати одну з прописаних в тендері умов щодо наявності у виконавця належного досвіду аналогічних будівельних робіт.
В судовому реєстрі міститься не менш цікаві згадки про основну діяльність СТ «Кооператор» та його керівника. Зокрема у 2018 році Липовецький райвідділ поліції виявив, що в кафе «Молодіжному», який належить директору СТ «Кооператор», продають алкоголь без ліцензії. Тоді поліціяни оштрафували щиро розкаяного бізнесмена на 850 грн, одну пляшку коньяку і дві пляшки горілки.


Ще раніше в приміщенні працював нелегальний гральний заклад. Ухвалою слідчого судді Липовецького районного суду 7 жовтня 2016 року провели обшук у приміщенні за адресою м. Липовець вул. 40 років Перемоги 1. В ході обшуку були вилучені комп’ютери та грошові кошти. При цьому приміщення, як і вся вилучена техніка була надана СТ «Кооператор»!!!
«Згідно виявленої та вилученої копії договору оренди обладнання (8117) від 01 вересня 2016 р. на 2 арк. та на зворотній стороні останнього аркушу договору АКТ № 1 прийому-передачі обладнання від 01 вересня 2016 року на 1 арк., орендодавцем 10 персональних комп’ютерів, комп’ютерних столів та стільців являється директор споживчого товариства «КООПЕРАТОР» ОСОБА_5, Код ЄДР юридичної особи 25845497, юридична адреса м Липовець вул. Леніна, буд. 53. Крім того, згідно виявленої та вилученої копії договору суборенди приміщення (8117) від 01 вересня 2016 року на 1 арк. та скріплений до нього за допомогою степлера ОСОБА_1 (8117) від 01 вересня 2016 року, суборендодавцем, який передав у тимчасове користування 59 м2 в нежилому приміщенні, яке розташоване в м. Липовець вул. 40 років Перемоги, буд. 1, являється директор споживчого товариства «КООПЕРАТОР» ОСОБА_5, Код ЄДР юридичної особи 25845497, юридична адреса м Липовець вул. Леніна, буд. 53, - наводиться в ухвалі суду.


Суддя задовольнив клопотання прокурора та погодив обшук та вилучення документів за юридичною адресою споживчого товариства.
Але для директора СТ «Кооператор» кримінальне провадження завершилося легким переляком: слідчі організаторів грального залу так і не виявили.
Не менш вдало директор СТ «Кооператор» виплутується з численних історій де він  роз’їжджає на машині в алкогольному сп’янінні, збиваючи стовпи та опори.


Попри неодноразові порушення правил дорожнього руху за кермом у нетверезому стані позбавляти його водійських прав поліція чомусь не поспішає. Гаряча любов до алкоголю доповнюється бійками, дебошами та побоями оточуючих, включно з дружиною.

Мають настільки колоритний бекграунд не дивно, що для виграшу в тендері, організованому Нацполіцією Житомирської області, директор СТ «Кооператор» Юрій Турбовець вдався до махінацій з поданими документами. Та викликає подив як керівництво поліції не довідалося з ким вони підписують угоди, не пересвідчилося у справжності договорів та до яких наслідків це може призвести. Чи правоохоронці навмисно не бажають все це помічати?



 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up