Блокування податкової накладної: чому так відбувається та як цього уникнути - роз'яснення житомирських податківців

Блокування податкової накладної: чому так відбувається та як цього уникнути - роз'яснення житомирських податківців

12 жовтня під час чергового засідання КМУ було затверджено постанову про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Постанова набрала чинності 14 жовтня.

Після змін в порядку блокування податкових накладних, які розпочали діяти з 14 жовтня цього року, низка платників податків стикнулись з проблемою подачі податкових накладних.

Щодо цього журналісти “20 хвилин” поспілкувалися з начальником управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Житомирській області Денисом Мельниченком.

  • <

    Відео дня
    /li>

Хотів би одразу зазначити: це не блокування, а тимчасове призупинення на деякий час. Якщо операція припадає під якийсь критерій ризиковості, реєстрація податкової накладної призупиняється до моменту, поки платник не подасть повідомлення на розблокування, для його подання дається 365 днів. Призупинення відбувається в автоматичному режимі без втручання людського фактора. 

Всього їх п'ять. Наймасовіший, який блокується - відсутність товару у придбанні. Або перевищення реалізації у 1,5 раза над залишком. Наприклад, підприємство - сільгоспвиробник, вони придбали добрива, бензин, насіння - у нього це йде під один кодом, а на виході - готова продукція, нехай буде кукурудза, яка є зовсім іншим товаром. Оскільки база аналізує по кодах - відбувається блокування.

Ні, вони були ще до цього, ще з 2019 року, просто цієї новою Постановою було прибрано критерій ризиковості товарів. Раніше була формула розрахунку, а зараз її прибрали.  

Раніше деякі платники зловживали цим і купували товар не за необхідністю, а по принципу, що товар не є ризиковим. Зараз так не вийде.

Продавець, який відправляє на реєстрацію податкову накладну і її реєстрація зупинена, у будь-якому випадку залишається податково зобов'язаним. А його покупець не матиме права на податковий кредит.

Є право платника, ще з 2019 року, подавати таблицю даних платника. Це спеціальна таблиця для виробників товарів, робіт та послуг: якщо у вас на вході йде сировина, а на виході - готова продукція, ви маєте право подати таблицю з поясненням своєї діяльності. Податкова приймає таблицю і навіть якщо у вас “заходить” інший код УКТ ЗЕД - система його не блокує.

Існує лише штраф за несвоєчасне подання податкової накладної. Якщо ви вчасно її подали на реєстрацію, маєте квитанцію, то коли комісія розгляне та прийме позитивне рішення - датою реєстрації буде вважатися дата подачі накладної. 

Марія Кравчук

--

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up