«Апетити» житомирських перевізників: накрутка 100 % – не межа! Інфографіка

«Апетити» житомирських перевізників: накрутка 100 % – не межа! Інфографіка

Виходячи з економічної ситуації, що склалася в Україні протягом останніх місяців, підвищення цін вже не стільки дивує житомирян, як просто рівномірно вганяє у шоковий стан. Однак вартість проїзду, запропонована приватними перевізниками, може стати справжнім «ударом в спину» для більшості городян.

 

Не так давно на сайті Житомирської міської ради оприлюднили надані приватними перевізниками розрахунки, у яких вони показали, скільки незабаром може коштувати «турне» містом.

«Відповідно до Методики розрахунок тарифів перевізниками здійснюється відповідно до запланованих на рік (на підставі фактичних) обсягів транспортної роботи, характерних для даного виду перевезень перевізника в регіоні, та кількості перевезених пасажирів з використанням економічно обґрунтованих планових витрат, визначених з урахуванням вимог законодавства, на підставі галузевих норм, ставок податків і зборів (обов’язкових платежів), прогнозного індексу цін», – йдеться у повідомленні міської ради.

Однак, як запевнив заступник міського голови Дмитро Ткачук, робити висновки і конкретні прогнози поки що зарано.

Відео дня

«Інформація, оприлюднена на сайті міської ради – просто для ознайомлення, щоб люди розуміли, з якими пропозиціями прийшли приватні перевізники, їхні межі. Наразі немає ані проекту рішення, ані навіть якоїсь орієнтовної дати прийняття. Остаточне рішення щодо цін прийматиметься на виконкомі», – заспокоює чиновник.

Взагалі питання розміру тарифів виникло ще минулоріч, у вересні, коли перевізники звернулися до органу місцевого самоврядування з проханням підняти вартість перевезення пасажирів. Однак тоді підприємці не змогли надати достатньо доказів у необхідності подібної дії. З огляду на це, їх зобов’язали привести розрахунки у відповідність до вимог Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженого наказом Міністерства транспорту і зв’язку України від 17.11.2009 №  1175.

Протягом усього цього часу перевізники удосконалювали свої розрахунки і тепер, власне, «маємо те, що маємо».

До речі, якщо проаналізувати, то «найскромнішим» перевізником виявилося ТДВ «Житомирське автотранспортне підприємство 11827», яке обслуговує маршрути № 2, 5, 11, 14, 26, 58 і ФОП «Бабкіна М. О.», на плечах якого частина маршрутів № 4. У них вартість підвищилася «лише» на 2 грн.

У діапазон від 5 до 6 грн «вписалися» перевізники ТОВ «Залізний Пегас» (№ 27), ФОП «Бабкіна  Т. А.» (частина маршруту № 4), ТОВ «Легіон – Авто» (№ 37), ФОП Добровінський О. В. (№ 23), ФОП «Бабкіна І. В.» і ФОП «Бабкіна Л. А.» (№ 10), ПП «ІваницькаТ. В.» (№ 25, 8) і ПП «Шеріфф» (№ 30, 47, 19, 19-а, 33, 58). Згідно з розрахунками цих перевізників, вартість виросте від 70,3 % до 100 %.

І, здавалося б, куди вже вище? Але «досконалість не має меж», – пишуть класики. І хоча нові анонсовані тарифи «досконалими» назвати язик не повертається – все ж, меж їм також немає.

Завершує трійку «лідерів» ПП «ПАТП – 2007» з маршрутом № 44 – 6,55 грн і плюс 118,3 %. На другому місці – ФОП «Савіцька А. А.» (№ 1) з вартістю 7,90 за поїздку (+ 163,3 %). Ну і очолює п’єдестал ФОП «Савіцький А. А.» і маршрут № 40 – плюс 174,3 %, що складає 8,24 грн за одну поїздку.

Попри такий різнобій цін, посадовці мають звести все до більш-менш єдиної вартості, хоча й не виключається, що тарифи все одно відрізнятимуться.

«Ціна за проїзд на різних маршрутах може відрізнятися, – пояснює Дмитро Ткачук. – Є маршрути, які вважаються маршрутним таксі, а є такі, які курсують у звичайному режимі руху. Й у них може коливатися вартість, тобто тарифи може бути два. Нові ціни на проїзд у комунальному транспорті також наразі невідомі. Нововведення відбуватимуться разом», – одразу уточнив заступник міського голови.

До речі, цікаве спостереження: якщо порівняти цифри, подані перевізниками на 2016 і на 2017 роки, то можна побачити, що деякі підприємці навіть знизили ціни за 1 поїздку. Так, ціни перерахували в нижчий бік на проїзд по маршруту № 4 (5,20 і 5 грн замість 9,35 і 3,10 грн), № 10 (5,94 і 5,72 грн замість 10,26 і 9,97 грн), № 27 (5,11 замість 5,97 грн), № 40 (8,24 замість 9,29 грн) і номер 23 (5,50 на противагу 5,70 грн) – дрібниця, а все ж приємно.

Однак не лише на пасажирів громадського транспорту очікують зміни. Заступник міського голови Дмитро Ткачук анонсував, що якщо на житомирян чекають нові тарифи, то на маршрутчиків – нові договори.

«Це зробимо ще до підняття цін. Тому спочатку будуть нові договори, а вже потім – нові тарифи», – підсумував Дмитро Ткачук.

Ціни на проїзд зростуть, та чи стане житомирський транспорт комфортнішим – покаже час.

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up