17 мільйонів за оновлення комунального басейну

17 мільйонів за оновлення комунального басейну

Скандал довкола укладання плитки в Житомирі має усі шанси спалахнути знову. Департамент регіонального розвитку ОДА підписав угоду на реконструкцію єдиного обласного плавального басейну з фігурантом кримінального провадження з розкрадання бюджетних коштів.

Реконструкція плавального басейну включили в програму «Велике будівництво». Такі плани анонсував голова Житомирської ОДА у березні 2021 року:

- Обсяг фінансування на басейн «Авангард» 6,5 млн грн: це 5,8 млн грн з державного бюджету і 652 тис грн, тобто 10% з місцевого бюджету, - повідомив очільник області Віталій Бунечко.

Завершити роботи з ремонту басейну ДЮСШ «Авангард» пообіцяли до кінця 2021 року. І за два місяці після озвучення головою Житомирської ОДА намірів, Департамент регіонального розвитку оголосив про закупівлю.

 

Львівський десант

У публічній системі «Прозорро» тендер на «Капітальний ремонт будівлі басейну Житомирської дитячо-юнацької спортивної школи «Авангард» за адресою: Старий Бульвар, 9 в м. Житомирі» (додаткові роботи) призначили на 7 червня.

В доданому до тендерної документації технічному завданні наведений значний перелік робіт. Зокрема передбачено проведення демонтажу і будівельних робіт з першого по третій поверх, улаштування пандусу, ремонтні роботи фасаду, головного входу, оновлення огорожі, укладання тактильних елементів. До того ж передбачено замінити водопровід, в тому числі й господарсько-протипожежний, відремонтувати каналізацію, вентиляцію, тепловий вузол, систему опалення та електрообладнання, пожежну сигналізацію та систему оповіщення.

Привести до ладу адміністративні та господарські приміщення та зовнішній вигляд споруди – ініціатива, безперечно, важлива. Однак про оновлення чаші басейну та плавальних доріжок до перелік робіт мова не йде. Хоча тренуються спортсмени саме на воді, а не в коридорах та службових кабінетах.

До того ж два роки тому, у 2019 році Департамент регіонального розвитку вже проводив тендер на «Капітальний ремонт будівлі басейну Житомирської дитячо-юнацької спортивної школи "Авангард" за адресою: Старий Бульвар, 9 в м.Житомирі». Тоді перемога в торгах дісталася ТОВ "Візин Річ", який за 7 млн 340 тис грн взявся капітально відремонтувати споруду.

Проте за увесь цей час зміг провести лише зовнішні роботи, на які підряднику сплатили понад 2 млн 311 тис грн. Решта внутрішніх робіт також мають завершити в цьому році, очікуючи на решту 5 млн з бюджету.

Наскільки доцільно проводити ще одні закупівлі з капітального ремонту басейну за наявності повністю не виконаного договору з чинним підрядником – питання відкрите.

Водночас на новий ремонт басейну запланували виділити більш ніж вдвічі більше попереднього разу – аж 17 млн 338 тис 383 грн. В аукціоні взяли участь двоє учасників: підприємство об’єднання громадян «Центр Комплекс» з пропозицією 17,33 тис. грн. і ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», запропонувавши на 5 тис більшу ціну. Згодом останній знизив вартість до 17 млн 228 324 грн.

Відповідно пропозицію ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» визнали більш економічно вигідною. Тендерний комітет, не виявивши жодних порушень, визнав товариство переможцем торгів і підписав з ним угоду.

Досліджуючи подані «Центр Комплекс» документи виконувала функцію певної імітації конкуренції. До такого висновку можна дійти з огляду не подання ним повного переліку необхідних документів. Учасник навіть не спромігся надати розрахунки договірної ціни. Також була відсутня й банківська гарантія, що з самого початку означало відсутність жодних шансів виграти торги.

До того ж переглядаючи попередні закупівлі, знаходимо неодноразову спільну участь підприємств в торгах. Яскравим прикладом тому слугує тендер з реконструкції дитсадка в Чоповичах, Малинського району. Договір тоді також уклали з ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект». Однак інші учасники звернулися зі скаргами про безпідставність такого рішення і за декілька місяців договір розірвали.

Та цього разу таких учасників немає.

 

Від плитки до басейну

Слід зауважити, що про обраного департаментом виконавця робіт ми неодноразово писали. Рік тому ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» вдалося отримати підряд на ремонт хірургічного корпусу Новоград-Волинської лікарні за 110 млн грн. Тогорічним керівником та номінальним власником новоствореної в Житомирі фірми був Микола Баранівський. З судового реєстру нам вдалося дізнатися, що ще декілька років назад він притягувався до кримінальної відповідальності за… крадіжку мопеда.

Керівник підрядної фірми тоді ще вчився у 9-ому класі Зарічанської школи і, згідно з матеріалами кримінальної справи 278/5318/14-к, разом зі своїм товаришем 2 серпня 2014 року, «знаходячись поблизу с. Зарічани Житомирського району, з метою незаконного заволодіння транспортним засобом, вступив у злочинний зговір з неповнолітнім студентом 2-го курсу Житомирського автомобільного коледжу м. Житомира».

Невдовзі після підписання угоди на ремонт за понад 110 млн грн хірургічного корпусу власник та директор змінюються. Невідомо, що стало цьому причиною: чи хтось розчарувався у здатності після крадіжки мопеду керувати «Великим будівництвом» чи вихід публікації та публічний розголос. Але наразі керує ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» львів’янин Роман Гринкевич.

Змінивши славне місто Львів на Житомир, він встиг ще прийняти участь в місцевих виборах. У статусі фінансового директора «Будівельний альянс Монтажпроект» балатувався в депутати Житомирського району від провладної партії «Слуга народу». Та необхідної підтримки від людей не отримав і вибори програв.

Натомість голова Житомирської ОДА не оминає молодого керівника своєю увагою. На спільному фото Віталій Бунечко потискаючи руку не забуває хвалити його за виконані роботи.

Під час огляду реконструкції будівлі Магістрату заступник голови Житомирської обласної ради спілкується знову ж таки з Романом Гринкевичем. Хоча виконавцем робіт є інша фірма - «Візин Річ». І саме з нею департамент у 2019 році уклав угоду на досі не завершену реконструкцію басейну. Виходить, формально оформлені на різних людей, насправді фірми знаходяться під контролем сім’ї Гринкевичів.

Підтвердження цьому слугує відкрите кримінальне провадження. Під час обшуку правоохоронці знайшли печатки та кутові штампи «Візин Річ», «Перспектива «Місто Буд», скандального підрядника з укладання плитки в Житомирі - «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», а також близько десяти інших фірм. Серед них: «АТ Західенерго», «Рівне Тепло Транс Сервіс», «Бориславтепло», «Еко-Н», «Вест Білдінг Груп», «Будгарант Плюс», «Буд Імперіал Груп», «Мегабудмакс», «Енерго Девелопмент», «Мастер трейд компані», «Львівський будівельний Холдинг», «Будівельний Альянс Монтажпроект», та «Красно» засноване Житомирською обласною радою Українського фонду «Реабілітація інвалідів». За однією адресою у Львові розмістили цілий фінансовий центр, де бюджетні кошти переводилися в готівку.

Частині фірм відводилася роль формального власника необхідного обладнання та машин. До прикладу, у багатьох тендерах таку функцію виконувало ТОВ «Еко-Н», яке надавало передбачені вимогами тендеру договори оренди транспорту та механізмів. Однак насправді угоди були фіктивними, оскільки жодною одиницею техніки товариство ніколи не володіло.

Згідно з фінансовими звітами ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» зарплата штатних працівників й зараз сплачується ледь більше встановленого мінімуму. Натомість кошти продовжують виводити через численних ФОПів. Найбільші суми отримав ФОП Владислав Гамоцький. У лютому 2021 року товариство сплатило йому 470,7 тис грн, а у березні - аж 1 млн 186,8 тис грн.

Разом з тим у кошторисі, за яким переможець проводить ремонт обласного басейну, вартість матеріалів значно завищена. До прикладу, в розрахунку системи відеоспостереження ціна кожної з 4-ох відеокамер DS2D2043G0 вказана 4039,9 грн. В той час як у роздріб їх легко можна придбати по 3200 грн. Аналогічна ситуація з відеореєстратором. Ціна в калькуляції – 13988,5 грн, коли ринкова вартість не перевищує – 11200 грн. Тобто на кожній позиції переплата становить близько 20%.

Порівняно недорогі товари це 1 або 2 тисячі зайво сплачених коштів. Коли ж йдеться про підіймачі для людей з обмеженими можливостями за 410 тис грн – переплата може досягнути й 100 тис грн. А на всьому будівництві – декілька мільйонів, які через відкриті на своїх підприємців рахунки, розійдуться по кишенях підприємливих ділків.

Певно на цьому місці має бути реакція Житомирської ОДА: на кшталт – «особисто розберусь з ситуацією» чи «доручу провести перевірку». Але поки залишимо для неї місце. І вчергове переконаємося скільки зайвих мільйонів облдержадміністрація готова сплатити фірмі, очолюваній кандидатом в депутати від пропрезидентської партії.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up