144 мільйони за дорогу між двома корівниками

144 мільйони за дорогу між двома корівниками

На початку 2021 року Житомирська ОДА підписала угоду на ремонт 11 км відрізку дороги обласного значення між двома селами. Пролобіював виділення коштів депутат обласної ради, в якого, разом з екс головою Прикордонної служби, в цьому селі є бізнес. А кошти освоюватиме посередник за відсутності власної дорожньої техніки, що з призначенням нового очільника області виграє тендери на сотні мільйонів гривень.

Проблема поганого стану доріг на рівні районів області не вирішувалася роками. Стан дорожнього покриття в більшості випадків критичний. Однак обрання з величезного числа проблемних ділянок тих, котрі слід негайно відремонтувати відбувається не публічно. Фактично це є прерогатива виключно чиновників.

Одна з таких є дорога місцевого значення С060202 Суємці – Рогачів в Новоград-Волинському районі, яка сполучає два  села. У вересні минулого року в с. Рогачів ПП «Галекс-Агро» завершило будівництво нової ферми на 600 голів великої рогатої худоби. І постало питання ремонту дороги, по якій підприємство має забирати молоко на переробку. А оскільки власниками «Галекс-Агро» є донька екс голови Державної прикордонної служби України Миколи Литвина у парі з депутатом Житомирської обласної ради Олександром Ющенком, дорогу між двома філіями підприємства терміново включили у поточний план фінансування.

Про цинічність та лобізм з приводу включення даної ділянки дороги, при повній відсутності коштів на ремонт решти ділянок доріг в області, почали говорити навіть в стінах Верховної ради України:

  • Шановні Володимир Михайлович Литвин та Олександр Миколайович Ющенко! Я звертаюся до вас з проханням відмовитися від 140 млн грн, які вам вдалося "відстояти" в обласної влади на будівництво дороги до корівника, який належить вашому спільному бізнесу! Давайте краще за ці шалені кошти відремонтуємо дороги в Новограді, Баранівці, Пулинах та Ємільчине! На всіх вистачить! – заявив народний депутат України Дмитро Костюк.
  • З іншого боку, я зроблю все від себе можливе, щоб ці кошти, на які область вже навіть тендер провела, були переглянуті та виділені на дороги, які важливі для більш значної кількості людей! – додав народний обранець.

Однак ремонтуватиме цю «золоту» дорогу між двома селами не випадковий підрядник.

 

Чим дорожче – тим краще

Тендер «Реконструкція автомобільної дороги загального користування місцевого значення С060202 Суємці - Рогачів км 0+000 - км 11+335, Житомирської області» Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив 10 листопада 2020 року. На ремонт 11 км 335 м відрізку дороги шириною 6 метрів запланували витратити 147 млн 802  тис 792,80 грн.

Тобто реконструкція кожного 1 кв м сільської дороги оцінили в немало-небагато 2 тис 173 грн. В описі також вказано, що наразі «дорожнє покриття представлена шаром асфальтобетону потужністю 0,050м, щебенем кристалічних порід, потужністю 0,11-0,22 м, під яким йде шар бруківки мостової потужністю 0,15- 0,17 м. Конструкція дорожнього одягу складається з піщаної підсипки дрібним піском потужністю 0,11-0,16 м».

Звідки тоді взяла така колосальна вартість робіт? Заглянувши в кошторис бачимо, що в технічному завданні вказані земляні роботи: з «розробки ґрунту вручну» на площі 6450 м кв та навантаження ґрунту на транспортні засоби вручну вагою 1064 тонн. Іншими словами, спочатку слід буде лопатами розкопати землю, а згодом так же вручну завантажити 106 повних КамАЗів з ґрунтом. Тільки взявши дану, досить сумнівні статтю, можна обрахувати наскільки «роздувається» кошторис ремонту дороги, коли порахується заробітна плата землекопів та простій машин, доки їх вручну не завантажать.

Та для учасників торгів чим більший кошторис, тим він більш привабливіший. На організований департаментом регіонального розвитку тендер подали свої заявки троє учасників: ТОВ Данко,  ВКФ "Урарту" та ТОВ "Будстандарт ЛТД".

Найнижчу ціну в 129 млн 840 тис грн запропонувало київське ТОВ «Данко». Однак організатор торгів, розглянувши подані документи, 27 листопада відхилив пропозицію через відсутність в державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців інформації в розділі про кінцевого бенефіціара товариства. При цьому до протоколу долучили копію запиту, де в розділі про засновника включена інформація і про кінцевого бенефіціара.

ТОВ «Данко» намагалося оскаржити відхилення пропозиції в Антимонопольний комітет України. Однак подана товариством скарга не змінила рішення і відхилення пропозиції визнано обґрунтованим.

Наступною економічно вигідною ціною була ВКФ «Урарту», яка погодилася виконати роботи за 139 млн 103 тис 856 грн. В надісланих учасником документах віднайшли цілий ряд невідповідностей та, в підсумку, також відхилили пропозицію.

 Найвищу ціну в 140 млн 67 тис 161,59 грн виставило київське ТОВ «Будстандарт ЛТД», понизивши її до 139 млн 328 тис 100 грн. Відхиливши попередні дві пропозиції, тендерний комітет перейшов до розгляду останньої і також знайшов невідповідність. Полягала вона в тому, що лист-відгук, підписаний керівницею департаменту регіонального розвитку ОДА за день до початку тендеру. Себто торги ще не оголосили, а «Будстандарт ЛТД» вже знав, що потребуватиме такий відгук і отримав його в організатора торгів!

Однак тендерний комітет 2 грудня 2020 року дав час на усунення цієї невідповідності. «Будстандарт ЛТД» протягом одного дня завантажив новий відгук, підписаний знову ж таки очільницею департаменту регіонального розвитку ОДА за декілька днів до цього. Феноменальне передбачення!

Отримавши підписаний керівницею відгук тендерний комітет, який складається з підпорядкованих їй працівників департаменту, визнав  «Будстандарт ЛТД» переможцем торгів.

Згодом закупівлею зацікавилася Держаудитслужба, надіславши 13 січня 2021 року поцікавилася на підставі яких документів обґрунтувано розмір «бюджетного призначення, технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та визначено його очікувану вартість». У відповідь департамент Житомирської ОДА надав розрахунки та експертний висновок, що повністю задовольнило аудиторів і моніторинг на цьому завершився…

Улюблений підрядник

Отримання ТОВ «Будстандарт ЛТД» замовлень на сотні мільйонів від Житомирської ОДА розпочалося після приходу Віталія Бунечка на посаду очільника області. До цього товариство взагалі не працювало і не мало жодного досвіду роботи в дорожній сфері. 

Згідно фінансової звітності до 2019 року ТОВ «Будстандарт ЛТД» не отримувало жодного доходу

Активні закупівлі розпочалися у вересні 2019 року з тендеру на ремонт дороги «Попільня  –  Ружин». Управління дорожнього будівництва ОДА запланувало витратити понад 68,8 млн грн на капітальний ремонт 6210 м дороги.

Фото з Порталу державних закупівель

Подані на тендер пропозиції ПП «Автомагістраль», ТОВ «Мего ЛТД», ПП «Артембуд», ТОВ «Спец Комплект Постач» і ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» організатори за різними причинами відхилили. До прикладу, ПП «Автомагістраль» через не зазначення в документі з постачання асфальту відстані від власного асфальтобетонного заводу до об’єкта будівництва.

Хоча принципового значення для визначення переможця це не має, однак управління дорожнього будівництва ОДА вирішило інакше. І прийняло рішення укласти угоду з ТОВ «Будстандарт ЛТД», пропозиція якого дорожча більш ніж на 20 млн грн, тобто у півтора раза за конкурентів.

При цьому тендерний комітет пропустив цілий ряд порушень серед поданих переможцем документів. У наданому гарантійному листі ТОВ «Будстандарт ЛТД» вказало, що замість дороги Попільня – Ружин зобов’язується капітально відремонтувати вул. Цадика у Бердичеві.


Скріншот з Гарантійного листа Будстандарт ЛТД з проігнорованою помилкою

Не відповідають умовам тендерної документації й подані відомості про матеріально-технічну базу та обладнання, оскільки в них не вказано, хто його поставлятиме. Також переможець до договору про послуги лабораторних вимірювань «забув» надати копії підтверджень атестації та сертифікації відповідної лабораторії. У згоді на обробку персональних даних директор ТОВ «Будстандарт ЛТД» не вказав місце проживання, як це вимагалося тендерною документацією. У порушення вимог тендеру у листі-відгуку переможця відсутня навіть згадка про фактичні основні види та обсяги виконаних робіт.

За відсутності власного приміщення дорожню техніку ТОВ «Будстандарт ЛТД» орендувало в ТОВ «Інвестиційно-будівельна група "Фортуна". Створене у серпні 2018 року, товариство "прописане" за адресою масової реєстрації.

У нас виникли сумніви щодо наявності перелічених у договорі оренди близько 30 одиниць техніки. І щоб їх розвіяти, ми надіслали запит до Міністерства внутрішніх справ про володіння товариством транспортними засобами. В отриманій офіційній відповіді повідомили, що у Єдиному державному реєстрі за ТОВ «Інвестиційно-будівельна група "Фортуна"» транспорт не значиться!
У реєстрі судових рішень ми знайшли порушені кримінальні провадження щодо діяльності ТОВ «Інвестиційно-будівельна група "Фортуна"». В цілому ряді судових ухвал слідчі стверджують про фіктивну діяльність товариства, відсутність будь-якої інформації про наявні складські приміщення, наявність автомобільного чи іншого транспорту.

Згідно із судовими документами, товариство створене для «переведення грошових коштів у готівку та мінімізації податкових зобов`язань суб`єктів господарювання реального сектору економіки, які безпосередньо використовувалися у схемі ухилення від сплати податків».

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up