Виконали лише половину, і то з порушеннями: «Укравтодор» розірвав договір з китайською компанією, що ремонтувала житомирську об’їзну

Виконали лише половину, і то з порушеннями: «Укравтодор» розірвав договір з китайською компанією, що ремонтувала житомирську об’їзну

Працівники китайської компанії «Sinohydro Corporation Limited», які ремонтувала об’їзну ділянку дороги «Київ – Чоп» на перетині з трасою «Житомир – Виступовичі», виконали усього-на-всього половину робіт, передбачених договором, та й ті з низкою порушень.

Про це нам розповів начальник відділу держпідприємства «Укрдорінвест» Віктор Кравченко. Він повідомив, що підрядник неякісно виконав всього половину передбачених контрактом будівельних робіт. 

У травні представники китайської компанії обіцяли відкрити об’їзну 19 червня, а натомість ця дорога і досі залишається об'єктом незавершеного будівництва:

«На сьогодні роботи не завершені підрядником. Частково виконані роботи з відсипання земляного полотна, спорудження дорожнього одягу та споруд водовідведення, зведення штучних споруд – мостів, шляхопроводів і так далі. Це все розпочаті, проте незавершені роботи», – зазначає Віктор Кравченко.

Відео дня

Нагадаємо, що реконструкція проводиться в межах проєкту Укравтодору, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) – «Пан’європейські коридори»/Європейські дороги України II».

Відповідно до останньої програми робіт (від 25 травня 2020 року) станом на початок жовтня відсоток виконання будівельних робіт підрядником мав би скласти близько 80%. Натомість фактичне виконання – 49,17%. З них велика частина містить серйозні зауваження щодо якості виконання.

Китайська компанія «Sinohydro Corporation Limited» працювала на автошляху М-06 з листопада 2017 року і за контрактом мала реконструювати 22 кілометри дороги до червня 2020 року. 

Представник підрядника запевняв, що відкрити рух по відремонтованій ділянці до 19 червня компанія встигне, але це виявилось не так.

Також на об’єкті збільшували кількість працівників та техніки, затримки у роботах пояснювали карантином та відсутністю досвіду роботи на українському ринку. 

Ще 15 жовтня на своєму сайті у Facebook «Укравтодор» повідомив про розрив контракту з китайською компанією за порушення умов контракту, низькі темпи та погану якість робіт.

«Роботи в будь-якому випадку будуть завершені, цим чи іншим підрядником, імовірніше, іншим. Чинний підрядник не показав ні якісних темпів, ні знань і потенціалу для якісної праці. Рішення по зміні підрядника має прийняти замовник – компанія "Укравтодор"», – запевняє начальник відділу держпідприємства «Укрдорінвест» Віктор Кравченко.

Компанія з технагляду виявила низку порушень та недоліків у ході виконання робіт, зокрема, руйнування цементобетонного покриття на ділянці, недоущільнення земляного полотна, замокання його нижніх шарів, неякісний монтаж залізобетонних труб, систематичні порушення при знятті рослинного шару, розмиви по всій ділянці, пошкодження балок та плит прогонової будови при демонтажу шляхопроводу.

«Розірвання відбувається на підставі загальних умов контракту, зокрема:

Серед конкретних прикладів робочого браку – руйнування цементобетонного покриття на ділянці. За висновками компанії технагляду «IRD ENGINEERING S.R.L.», руйнування виникли внаслідок недотримання підрядником методології проведення будівельних робіт. Технагляд виявив також інші порушення, які стосуються влаштування асфальтобетонного покриття, зведення штучних споруд тощо. Ці та інші випадки змушують Укравтодор припинити дію контракту», – йдеться у повідомленні Укравтодору

«Прикро, що співпраця з Sinohydro дійшла до точки неповернення. Зі свого боку ми намагалися робити все, щоб дати шанс компанії реабілітуватися та виправити ситуацію. Однак через подібне ставлення втрачає держава та громадяни. Ми не можемо дозволити собі зволікати чи очікувати на зустрічні кроки – дорога потрібна Україні вже зараз», – так розірвання співпраці прокоментував на сторінці у Facebook Олександр Кубраков, голова Укравтодору.

Марія Кравчук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася 11:40 5 аргументів про необхідність щеплення від кашлюку 11:20 У Коростені відбувся ХІV відкритий Всеукраїнський конкурс юних баяністів-акордеоністів імені Анатолія Білошицького 11:00 Гороскоп на тиждень 22 - 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up