У Житомирі за рахунок зменшення магістральних смуг було створено вбогу велосипедну смугу для самовбивць

У Житомирі за рахунок зменшення магістральних смуг було створено вбогу велосипедну смугу для самовбивць

Житомирські громадські діячі перевірили розмітку на відремонтованій ділянці дороги по Великій Бердичівській від вулиці Театральної до Старого бульвару.

У п’ятницю, 13 вересня, активні житомиряни викликали наряд патрульної поліції, аби перевірити відповідність нанесеної розмітки на дорозі до норм та правил безпеки дорожнього руху.

Поліцейські заміряли ширину смуг, і з’ясувалося, що ширина так званої велосмуги складає 70 см, ширина бокової смуги – 2,7 метра, основної – 2,5 метра. Це при тому, що габарити тролейбуса по ширині також становлять 2,5 метрів. Тобто тролейбус не може фізично вписатися в смугу, а під час руху обов’язково буде вимушений заїжджати за нанесену смугу у той чи інший бік. 

Відео дня

Було написано заяву до поліції з аргументацією порушень, яку прийняли та зареєстровали.

Основні зауваження до нанесеної розмітки:

 1. Вулиця В. Бердичівська у м. Житомирі належить до магістральної вулиці; згідно з ДБН В.2.3-5:2018 таб.5.1, мінімальна ширина смуги руху – 3 м. Фактично зараз ширина 2,7 м та 2,5 м;

2. На велосмузі немає розмітки 1.29 (позначення доріжки для велосипедистів).

3. На велосмузі не встановлені знаки 3.34 (зупинка заборонена) та знак 4.12 (доріжка для велосипедистів).

4. Облаштування велосипедної інфраструктури передбачає позначення велосипедних маршрутів, встановлення велопаркувальних стійок, організацію оренди велосипедів, створення консультаційних та інформаційних пунктів тощо.

5. Проектом не передбачено перед перехрестями зон очікування для велосипедистів. 

6. На проїжджій частині велосмугу доцільно відокремлювати іншим кольором, щоб привернути увагу водія.

7. Згідно з ДБН.В.2.3-5:2018, мінімальна ширина велосипедних смуг та доріжок – 1,50 м. Фактично – 0,7 м.

8. За наявності паркування на вулиці слід передбачати смугу безпеки не менше 0,5 м (за паралельного паркування) та 0,75 м (за паркування під кутом до проїжджої частини чи перпендикулярного паркування).

9. У разі влаштування велосипедної смуги на вулиці населеного пункту з дозволеною швидкістю руху понад 50 км/год її ширину необхідно приймати не менше 2,0 м за нового будівництва та 1,85 м – в умовах реконструкції.

Заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук у коментарі нашому виданню зазначив: «Невідомо хто і як міряв розмітку, та вся розмітка відповідає діючим нормам. Всі погодження від відповідних служб в наявності».

Але у відділі безпеки дорожнього руху нам повідомили: «Жодного погодження з ними не було, і зараз співробітники відділу готують листа до Житомирського міського голови Сергія Сухомлина із запереченням даної розмітки».

Також відкритим залишилося питання про те, в яку суму обійдеться приведення розмітки до діючих норм та хто саме компенсує витрачені кошти з бюджету. А також хто відповідатиме за самоправство в даному випадку.

Додамо, що порушення, зафіксовані ч. 2 ст. 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт», тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів господарської діяльності – у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки або пошкодження транспортних засобів, вантажів, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб, громадян – суб'єктів господарської діяльності – в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб.

Крім того, у випадку кримінального провадження за халатність чи зловживання владою або службовим становищем, що передбачені ст. 364. Кримінального кодексу України, такі дії можуть каратися позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up