У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать!

У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать!

Про дороги у Романові сьогодні говорять дуже багато.

В основному висловлюються у негативному тоні. Бо ж відомо – дороги на Романівщині погані. Чому так сталося, причин багато, і всі вони різні. Ми ж сьогодні розповімо про те, як Романівська селищна рада збирається покращити стан доріг, що перебувають у її підпорядкуванні. Це в основному дороги між селами Романівської селищної ради або у самих селах (так звані сільські вулиці). Як правило, такі дороги ремонтуються за допомогою автогрейдерів. Ремонт та благоустрій дороги зводяться до того, що автогрейдер вирівнює вибоїни, які утворюються у момент проїзду важкого автотранспорту. У разі, коли дорога вимагає вже не простого вирівнювання (так званого грейдерування), на дорожнє полотно встеляють щебеневу суміш (відсів із щебенем дрібної фракції). Якраз такий ремонт чималої кількості доріг у майже десяти селах Романівської ОТГ було зроблено у 2023-му році. У поточному році Романівська ОТГ вже зараз оголосила тендер на закупівлю щебеневої суміші, яку підприємство, що перемагає під час тендеру, самотужки вивозить до місць, вказаних замовником.

Поки що відомо про те, що на закупівлю щебеневої суміші Романівська селищна рада готова витратити 600 тисяч гривень. За прогнозами фахівців, які враховують нинішній рівень цін на щебеневу суміш, за такі кошти Романівська селищна рада зможе купити приблизно 1 670 тонн щебеневої суміші, які будуть доправлені до місць із найгіршим станом доріг між селами Романівської ОТГ. Поки що, станом на 25-27 березня 2024-го року, ділянки для майбутнього ремонту шляхом грейдерування із одночасним підсипанням щебеневої суміші не визначалися. Якщо врахувати, що результати аукціону-тендера із визначення постачальника щебеневої суміші будуть відомі не раніше 5-7 квітня 2024-го року, то зрозуміло, що раніше завершення квітня 2024-го щебенева суміш у селах і на дорогах Романівської громади не з’явиться.

Відео дня

Якщо ще реальніше, суміш для ремонту (грейдерування) доріг у Романівську громаду завезуть упродовж травня, коли і дороги остаточно підсохнуть, і буде переконливо зрозуміло, де і яким саме чином ремонтувати дороги за допомогою грейдера. Ну а сам процес ремонту має пройти вже у червні 2024-го року. Зрештою, так було у минулому році, коли увесь обсяг робіт із використанням щебеневої суміші було виконано упродовж червня і ще двох липневих тижнів. У поточному році обсяг закупленої щебеневої суміші точно не перевершить минулорічних об’ємів, а кількість аварійних і вщент розбитих ділянок автодоріг між селами Романівської ОТГ поки що невідома. Хтозна, наскільки поправить стан місцевих доріг Романівщини обсяг щебеневої суміші, який вміститься у 85-87 двадцятитонних самоскидів? Щонайменше у десяти місцях сільські дороги у межах Романівської селищної ради вже влітку можна буде суттєво поліпшити. Щодо інших місць та ділянок, то поки що мова йтиме хоча б про добротне грейдерування. Ну а як буде із грошима у бюджеті Романівської громади за підсумками дев’яти місяців і чи можна буде хоча б ще 250 чи 300 тисяч гривень витратити на ремонт доріг вже напередодні зими, поки що відповіді ніхто не дасть. Хоча сподівання та надії залишаються!

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up