Скільки людей повинні ще загинути на пішохідних переходах області, щоб влада звернула на це увагу?

Скільки людей повинні ще загинути на пішохідних переходах області, щоб влада звернула на це увагу?

Ранок 8 серпня цього року почався для шанувальників театру з сумної звістки. Увечері 7 серпня 2020 року на пішохідному переході було збито завідуючу трупою Житомирського обласного драмтеатру ім. Івана Кочерги Руслану Анатоліївну Скороход.

Друзі та колеги робили що могли, лікарі намагалися створити диво, але не вийшло. Більше трьох годин йшла операція. Потерпіла перебувала в глибокій комі. Всі молилися та сподівалися на краще. Але так не вийшло.

На сторінці e Facebook Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Кочерги 14 серпня 2020 року з'явилося повідомлення: «Наше життя змінилося безповоротно – погасла Зірочка нашого театру, яка світила всім, хто її знав, – Руслана Скороход. Русю, таку сонячну й світлу, не можна було не любити. Завжди життєрадісна, мила, доброзичлива, вона дарувала свою привітну посмішку при кожній зустрічі й ніколи не скупилася на добре слово, підтримку, не шкодувала ні сил, ні часу для свого рідного театру. До театру Руслана прийшла будучи ще студенткою у 2007 році і відразу стала його невід’ємною частиною. За 13 років відданої служби в театрі вона стала серцем і душею колективу. Ми щиро сподіваємося, що Господь оселить її там, де спочивають праведні. Бо саме такою вона була тут, на землі. Боже, прийми у обійми її добру і світлу душу. 

Колектив Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги висловлює глибоке співчуття рідним та близьким з приводу трагічної загибелі Руслани Скороход. Світла їй пам’ять!». 

Відео дня

Наша редакція зробила спробу розібратися, чому на пішохідних переходах нашої області постійно гинуть люди, а всі ті заходи, про які рапортують відповідні служби, більше нагадують танці з бубном, аніж реальні дії, спрямовані на безпеку руху.

З поліції нам надійшло повідомлення щодо розслідування обставин травмування жінки у ДТП, що сталась у Житомирському районі: 

«Дорожньо-транспортна пригода трапилась 7 серпня близько 21:30 на 188 км автодороги Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський, поблизу с. Пряжева. Попередньо водій автомобіля «АУДІ», 36-річна жителька Житомирського району, вчинила наїзд на жінку-пішохода, яка переходила проїжджу частину по неосвітленому пішохідному переходу.

У результаті ДТП пішохід, 34-річна житомирянка, отримала тілесні ушкодження та була ушпиталена до Житомирської обласної клінічної лікарні. Водійку авто було освідувано на вміст алкоголю у крові. За результатом, вона перебувала у тверезому стані». 

Поліцейські розпочали кримінальне провадження за ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатація транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. 

У зв'язку з тим, що справа була передана до прокуратури і отримана відповідь була неповною, через деякий час ми надіслали повторний запит до поліції з проханням повідомити про стан розслідування справи.

Наша редакція отримала листа, в якому йшлося про наступне: «Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Житомирській області було надано відповідь, що 08.08.2020 органом досудового розслідування Житомирського райвідділення поліції відомості про зазначене кримінальне правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020060170000568, з правовою кваліфікацією за ч. 2 статті 286 КК України, за даним фактом було розпочато досудове розслідування.

3а клопотанням слідчого управління ГУНП від 20.08.2020, постановою заступника прокурора Житомирської обласної прокуратури від 27.08.2020 подальше здійснення досудового розслідування у зазначеному вище кримінальному провадженні було доручено слідчому підрозділу вищого рівня, при цьому процесуальне керівництво цим досудовим розслідуванням здійснюватиме група прокурорів Житомирської обласної прокуратури.

В даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється групою слідчих слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління ГУНП, якими у кримінальному провадженні вже проведено ряд слідчих (розшукових) дій, призначено необхідні судові експертизи, у тому числі з метою встановлення причини смерті постраждалої, технічного стану причетного до ДТП автомобіля та встановлення місця, в якому стався наїзд на пішохода. Крім того, оперативним підрозділам були дані доручення на встановлення очевидців наїзду на пішохода, а за клопотанням слідчого на причетний до ДТП автомобіль був накладений арешт (Ухвала слідчого судді Богунського районного суду від 20.08.2020). Станом на 17.09.2020 у межах даного кримінального провадження жодній особі про підозру не повідомлялось». 

Від Управління патрульної поліції в Житомирській області 17.09.2020 року було отримано відповідь, що власником вулично-дорожної мережі, який відповідає за експлуатаційне утримання автодороги Виступовичі – Житомир – М. Подільський з км 3 + 805 по км 232 + 517, є Служба автомобільних доріг у Житомирській області.

Ми звернулися телефоном до Служби автомобільних доріг у Житомирській області із запитанням щодо того, чому саме на цьому відрізку дороги відбуваються найстрашніші автомобільні аварії і чому вказаний пішохідний перехід не мав освітлення.

«Справа в тому, що на вказаному кілометражі дороги М-21 був проведений поточний середній ремонт. Питань щодо організації безпеки руху у нас немає взагалі. Цей кілометр, де зазначено, що сталася ДТП, – це взагалі не пішохідний перехід, то зона поза межами пішохідного переходу. Ми б теж хотіли подивитися організацію дорожнього руху, який вказаний в акті чи засвідчений працівниками поліції, але ми його не маємо. Єдине, що можу сказати, – це не пішохідний перехід; що стосується дорожніх знаків, розмітки, обмежень швидкості біля пішохідного переходу – там все в нормі», – пояснила керівник пресслужби Служби автомобільних доріг в Житомирській області Світлана Чернях-Кондрацька.

Таким чином, Служба автомобільних доріг у Житомирській області намагається відійти від відповіді про освітлення та заявляє про свою непричетність до недостатньої безпечності пішохідних переходів в області.

Ми виїхали на місце події і переконалися в тому, що на стовпах для освітлення відсутні електричні дроти. Тобто електроенергія взагалі не підведена до ліхтарів. Власне і сама ділянка дороги повністю перебуває в темряві. 

Щоб з'ясувати, чи це випадковість або система, ми вирішили проїхати іншими дорогами поблизу Житомира. На жаль, більшість з них були неосвітлені взагалі. Так, навіть на перехресті в напрямку Бердичева і Станишівки немає пішохідного переходу. Люди вимушені стрибати через дорогу, ризикуючи потрапити під колеса транспорту. 

Нагадуємо, що в районі Станишівки кілька років тому сталася аварія, в результаті якої жінку буквально розірвало автомобілем на шматки. Після цього почалося встановлення миготливих ліхтарів на сонячних батареях. Однак за експлуатаційними даними це більше схоже на аферу з відмиванням грошей і замилюванням очей. Справа в тому, що ліхтарик освітлює дуже маленьку смужку дороги, і водії майже не звертають уваги на нього. Якщо ширина дороги становить близько 15 метрів, то ліхтариком можна освітити тільки смужку метра в півтора.

Більшість дорожніх знаків біля траси закриті деревами, кущами або взагалі збиті. За наявністю затверджених дорожніх знаків ніхто не слідкує. 

Поки ми займалися розслідуванням цієї трагедії, з'явилося повідомлення про аналогічну ДТП в районі села Тетерівка. 

Житомирянин Роман Кучер 6 вересня 2020 року у Facebook розповів про трагедію: «Вчора ввечері, біля пошти в селі Тетерівка, авто збило на пішохідному переході Ірину Забродську, мою односельчанку. Лише при моїй пам'яті в цьому злощасному місці було скалічено та вбито автомобілями десятки людей! Питання встановлення світлофору також десятки разів порушувалося у сільській раді. Як автолюбитель зауважу, що там виїхати з вулиці на головну важко, а іноді небезпечно! Авто по головній літають! У мене питання до голови ОТГ та її заступників: на зарплати більше мера Житомира Сухомлина у вас є гроші, а на життєво необхідний світлофор НЕМАЄ?»

Жителі області також коментують цю подію: «Це вже по всій трасі від Житомира до Чуднова є такі трагічні випадки і в основному на пішохідних перехрестях»; «І не тільки де пошта, пару днів назад сама мало не потрапила під авто, реакція спрацювала – водій злетів на узбіччя, на пішохідному переході – вони його не бачать і не хочуть бачити...»

Аварії зі смертельними випадками у Житомирській області – явище непоодиноке. Але замість того, щоб встановлювати освітлювання та світлофори з примусовим переключенням на червоне світло самим пішоходом, дорожні служби встановлюють цілковите непорозуміння. В Інтернеті можна дізнатися, що тільки один комплект ліхтариків на сонячних батареях без самого ліхтарного стовпа коштує від 37 тисяч гривень. Скільки коштів витрачено безглуздо?! Але кого це хвилює, якщо до цього часу навіть підозри нікому не було винесено. 

А тим часом 22 вересня 2020 виповнилося рівно 40 днів із дня смерті Руслани. Друзі поїхали до неї на могилку. А на дорогах продовжують гинути інші люди. І дорожні служби продовжують стверджувати, що в них «все добре»... І, звісно, витрачати кошти на безглузді мигалки на сонячних батарейках... 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Світлана Чернях-Кондрацька

    Колектив Служби доріг щиро співчуває рідним загиблої, але не варто журналісту робити власні висновки, не дочекавшись результатів розслудування та керуватися своїми припущеннями.
    https://zhitomir-online.com/top_news/105134-bezgluzda-smert-molodoyi-zhytomyrskoyi-krasuni-aktorky-foto.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up