Що робити, якщо відмовили у пільговому перевезенні?

Що робити, якщо відмовили у пільговому перевезенні?

За перевезення пільгових категорій громадян витрати перевізнику має компенсувати місцевий бюджет.

Та на практиці це не завжди так. Тому перевізники, боячись втратити свою вигоду, не надто радо перевозять пільговиків, а деякі водії навіть поводять себе некоректно, якщо виникає ситуація з пільговим перевезенням.

Відповідно до пункту 7  частини 1 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надається БЕЗОПЛАТНИЙ ПРОЇЗД УСІМА ВИДАМИ міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а у разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду, також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Безкоштовний проїзд надається на підставі посвідчення учасника бойових дій/особи з інвалідністю внаслідок війни. Особи, що користуються пільгами, повинні звернутися у квиткову касу автостанції для внесення відповідної позначки до касової відомості та отримання квитка на пільговий проїзд.

Відео дня

Безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою відповідальність.

Відповідно до частини 7 статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення БЕЗПІДСТАВНА ВІДМОВА від передбаченого законом пільгового перевезення громадян ТЯГНЕ ЗА СОБОЮ НАКЛАДЕННЯ ШТРАФУ на водіїв транспортних засобів, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.).

У разі безпідставної відмови у безкоштовному проїзді вам необхідно:

- уточнити назву та контактні дані перевізника (інформація, як правило, міститься біля водія), прізвище, ім’я та по батькові водія;

- записати номер транспортного засобу; час, маршрут, а також придбати квиток, зберегти його, а у разі звернення до суду необхідна наявність свідків.

У разі, якщо водій громадського автотранспорту відмовляється слідувати маршрутом, поки ви не сплатите за проїзд, попри наявність у вас посвідчення УБД, або ж коли касир автостанції відмовляє вам у продажу безкоштовного квитка (за наявності вільних місць), викликайте наряд поліції.

Також за захистом вашого порушеного права на пільговий проїзд в міському або приміському транспорті можна звернутись до територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека). До заяви обов’язково додайте копію посвідчення УБД і копію проїзного квитка (якщо такий був).

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права» 

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up