Що чекає гіробордистів та користувачів самокатів?

Що чекає гіробордистів та користувачів самокатів?

Політики перейнялися самокатами, сігвеями та гіроскутерами та вирішили включити їх в єдину транспортну систему України. 

У Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт №5479 від 11 травня 2021 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо включення персонального транспорту до єдиної транспортної системи України та підвищення рівня безпеки дорожнього руху».

ПРОПОНУЄТЬСЯ

1. Внести зміни до Закону України «Про дорожній рух», доповнивши повноваження Кабінету міністрів України питаннями щодо розвитку та безпеки дорожнього руху для користувачів персонального транспорту (зокрема, велосипедів, електровелосипедів, самокатів, електросамокатів, сігвеїв, гіробордів, самобалансуючих електричних одноколісних велосипедів (моноколіс), електроскутерів, гіроскутерів, електроскейтів моноциклів, гіророликів тощо).

Відео дня
div>

2. Внести зміни до Закону України «Про транспорт», включивши до єдиної транспортної системи України також персональний транспорт (зокрема, велосипеди, електровелосипеди, самокати, електросамокати, сігвеї, гіроборди, самобалансуючі електричні одноколісні велосипеди (моноколеса), електроскутери, гіроскутери, електроскейти, моноцикли, гіроролики тощо), а також поклавши на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, повноваження стосовно:

- ведення обліку та здійснення аналізу причин аварій, дорожньо-транспортних пригод на автомобільному, міському електричному, залізничному та персональному транспорті;

- розроблення профілактичних заходів щодо запобігання виникненню катастроф, аварій, дорожньо-транспортних пригод на автомобільному, міському електричному, залізничному та персональному транспорті та контролює їх виконання;

- проведення технічного розслідування дорожньо-транспортних пригод, катастроф, аварій, подій на автомобільному, міському електричному, залізничному та персональному транспорті.

Необхідність змін автори законопроєкту пояснюють тим, що до сьогодні персональний, і, зокрема, велосипедний транспорт не визнано невід’ємною частиною транспортної системи України відповідно до статті 21 Закону України «Про транспорт» і, найголовніше, питання безпеки велосипедистів та інших користувачів персонального транспорту і організації руху велосипедного та інших видів персонального транспорту не віднесено до повноважень жодного центрального органу виконавчої влади.

Інша сторона медалі.. Реалізація запропонованих вище положень законопроєкту може зумовити збільшення видатків державного бюджету для центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті. 

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up