Китайська корпорація Sinohydro нелегально видобуває пісок в Черняхівському районі Житомирської області

Китайська корпорація Sinohydro нелегально видобуває пісок в Черняхівському районі Житомирської області

Для будівництва ділянки міжнародної траси М-06 за кредит ЄБРР та ЄІБ організували нелегальний кар'єр на землях сільськогосподарського призначення.

Про це повідомляє Цензор.нет.

Китайська корпорація Sinohydro Corporation Limited використовує нелегальний пісок для проведення робіт з реконструкції північної об’їзної дороги Житомира по трасі М-06 Київ–Чоп.

Копалина видобувається на нелегальному кар'єрі, який облаштували на 8 гектарах поля поблизу села Городище Черняхівського району Житомирської області.

Відео дня

Китайська державна корпорація Sinohydro Corporation Limited перемогла в тендері на реконструкцію північного об'їзду Житомира по трасі М-06 між сполученням "Житомир - Східний" і "Житомир - Західний" у листопаді 2017 року.

Траса М-06 Київ - Львів - Чоп перетинає Україну зі сходу на захід і забезпечує вихід до ЄС. Це основний транзитний коридор через територію України.

Водночас на ділянці від 129 км до 151 км (об'їзна дорога Житомира) траса М-06 має дві смуги руху і незадовільний стан дорожнього покриття, що обмежує пропускну здатність автотранспорту.

Вартість реконструкції проблемної ділянки становила 42,3 млн євро. Згідно з контрактом, ділянка дороги довжиною 22,3 км буде розширена до чотирьох смуг.

Крім того, проект передбачає будівництво та реконструкцію чотирьох багаторівневих транспортних розв'язок, реконструкцію трьох мостів через залізничні колії і реконструкцію мосту через річку Кам'янка, будівництво 2-х пішохідних мостів, обладнання освітлення і сучасних засобів організації безпеки руху.

Як китайська корпорація Sinohydro за кредит ЄБРР будує в Україні дорогу з нелегального піску 02

Керівник Державного агентства автомобільних доріг Славомір Новак та представник Sinohydro – Mr. Xu Fei підписують контракт на реконструкцію.

Проект реконструкції фінансується за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Строк виконання робіт – 24 календарні місяці. Незважаючи на те, що тендер було проведено в листопаді минулого року до фактичного виконання робіт китайська компанія приступила в червні 2018 року.

У Державному агентстві автомобільних доріг повідомили, що оскільки замовник робіт не наділений правом погоджувати постачальників, то вони не можуть контролювати процес закупівель матеріалів китайським підрядником для реконструкції житомирської окружної.

Контрактною документацією передбачено при виконанні дорожніх робіт з реконструкції житомирської окружної використання орієнтовно 1,1 млн куб. м ґрунту. Копалину китайський підрядник міг би закупити у двох-трьох легальних кар'єрах, які знаходяться в радіусі 100 км.

Однак у серпні 2018 року Sinohydro почала завозити пісок, який нелегально видобуває на звичайному полі, знявши родючий шар грунту. Кар'єр організували на восьми гектарах поля поблизу сіл Вереси та Городище Черняхівського району Житомирської області.

Як китайська корпорація Sinohydro за кредит ЄБРР будує в Україні дорогу з нелегального піску 03

Це в декількох десятках кілометрів від місця проведення реконструкції ділянки траси М-06.

Як китайська корпорація Sinohydro за кредит ЄБРР будує в Україні дорогу з нелегального піску 04
Координати нелегального видобутку_Google Earth

"На чотирьох земельних ділянках сільськогосподарського призначення площею по 2 га із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що перебувають у власності громадян, під виглядом рекультивації порушених земель загальною площею 8 га проводяться роботи з видобутку корисної копалини місцевого значення – піску промисловим способом", - повідомила на початку вересня прес-служба Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

Незаконний видобуток піску ДЕІ зафіксувала ще 20 серпня в присутності слідчо-оперативної групи підрозділу Головного управляння нацполіції в Житомирській області.

Як повідомла ДЕІ БізнесЦензору, представник власників чотирьох ділянок Левкович В.Ю. (юридична фірма "Ярлан") надав інспекторам робочий проект рекультивації порушених земель (штучне відновлення ґрунтів після видобування корисної копалини). Проект нібито передбачав відновлення цих земель, які були виділенні для ведення особистого селянського господарства загальною площею 8 га.

Водночас він не містив матеріалів про дослідження, які б підтверджували необхідність проведення технічної рекультивації земель. Інших дозвільних та проектних документів також не було надано.

Інспектори Державної екологічної інспекції потім зе двічі виєжджали на місце нелегального видобутку і фіксували, що роботи не зупиналися, а глибина виїмки копалини на ділянці досягла понад 6 метрів.  

"У 2001 році ці землі були віддані людям у постійне користування. Потім незаконним шляхом Держгеокадастр віддав їх чотирьом власникам, киянам, для особистого селянського господарства. Вони не сплачували податки, не зробили виведення меж, потім нам їхні юристи пред’явили проект рекультивації (без підписів та погоджень), відповідно до якого треба зняти 3 метри землі, родючий шар, і садити тут смородину й вирощувати в котловані. Повний абсурд", - розповідав на початку конфлікту голова Високівської об’єднаної територіальної громади Черняхівського району Микола Бардук.

За свідченнями місцевих, власне нелегальним видобутком піску на полі займається китайська компанія. Зокрема, на кар'єрі працює техніка підрядника. При цьому на видобуток корисної копалини на цій території немає жодної дозвільної документації.

ДЕІ у своїй відповіді на наш запит також вказувала, що пісок постійно вивозиться у напрямку реконструкції ділянки траси М-06.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Виталий

    Власть дурит людей, китайцам деньги нам долги, и еще котлован на земле никчему не годен или ,есть миллионы на лицензию на добычу ну вы поняли!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up