10 грн за поїздку у «сараї на колесах»: у Житомирі без громадських слухань підняли вартість проїзду

10 грн за поїздку у «сараї на колесах»: у Житомирі без громадських слухань підняли вартість проїзду

З 29 січня вартість проїзду в транспорті Житомира підіймається на 2 грн.

Таке рішення прийняв 19 січня виконавчий комітет Житомирської міської ради.

Будьте готові платити більше

Ще до нового року нас, житомирян, міська влада підготовувала до здорожчання вартості проїзду: ціна на пальне зросла, а отже, будьте готові і ви платити більше. 

Відео дня

Вартість проїзду збільшиться з 29 січня 2022 року.

 «Проєктом рішення пропонується збільшення проїзду на 2 гривні. Якщо зараз в електротранспорті вартість проїзду 4-5-6 гривень відповідно до способу оплати, то пропонується встановити при розрахунку транспортною карточкою чи карткою житомирянина на рівні 6 гривень і 8 гривень, якщо оплата готівкою або банківською карткою. Для автобусних маршрутів оплата транспортною карточкою буде становити 8 гривень, банківською карткою чи готівкою – 10 гривень», – пояснив начальник управління транспорту та зв’язку Костянтин Підпокровний під час засідання виконкому.

Напередодні місцевий перевізник Аркадій Савіцький, що має найбільшу кількість маршрутів по місту, вирішив, що може ставити ультиматум міській владі та вимагати підвищення проїзду. Житомирські чиновники зробили вигляд, що все зможуть влагодити і поставити на місце перевізника, проте просто підняли ціни на проїзд.

Хороше рішення  - піднімати ціни на проїзд взимку, погодьтесь. Коли не прибраними від снігу тротуарами набагато небезпечніше пересуватися, ніж у маршрутці, що ледве їде.

До речі, про комфортабельність маршрутних таксі нашого міста. Одна справа платити 10–14 грн і їхати в чистій маршрутці, без хама водія, що слухає шансон, та де тобі не капає на голову дощ, що йде на вулиці. Зовсім відрізняються житомирські реалії. Для справедливості зауважимо, що не так давно автопарк житомирських маршруток покращився, проте все ж у більшій частині транспорту їздити лячно. 

Дощ у житомирській маршрутці

Одним підвищенням не обійдеться

Ба більше, з 1 липня влада планує ще підняти вартість проїзду в тролейбусах та трамваях до 10 грн.

«Проєктом рішення передбачається два етапи підняття: перший, який озвучено, планується встановити з 29 січня поточного року, на другому етапі, з 1 липня 2022 року, тариф фактично по автобусних маршрутах не змінюється, зміни стосуються електротранспорту – збільшення на 2 гривні готівкової вартості оплати, оскільки до того часу планується, що вже не буде кондукторів», – анонсував начальник управління транспорту та зв’язку Костянтин Підпокровний.

Згідно із Законом України про місцеве самоврядування, «територіальна громада має право проводити громадські слухання – зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування». Також у законі зазначається, що пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

За 2021 рік вартість проїзду в Україні зросла майже на 33%. За даними Держстату, за січень-грудень 2021 року тарифи на проїзд у міському транспорті зросли на 32,8%: з 5,5 до 7,3 грн. Найвища вартість проїзду в Івано-Франківській області: квитки там подорожчали з 6 до 10 грн, а також на Львівщині: з 7 до 10 грн. Далі йде Донецька область: там проїзд подорожчав з 6 до 9,5 грн.

Валідатори, тобто їхня відсутність

Нагадаємо, що на початку 2017 року у тролейбусах та трамваях Житомира встановили перші валідатори для оплати проїзду банківською карткою, проїзним, смартфоном.

У квітні 2019 року жителям міста (пільговикам) почали видавати картки житомирянина – банківську картку Ощадбанку з транспортним чіпом. Людям поставили умову: скористатися нею в електротранспорті можна лише на терміналі, який носить кондуктор. На дверних валідаторах вона не працювала 3 роки. 

На початку серпня 2021 року на кількох тролейбусних маршрутах була здійснена нова прошивка валідаторів від КП «Житомиртранспорт». Тоді ці валідатори на середніх дверях почали приймати карту житомирянина для пільгового проїзду. Але не надовго: нещодавно особисто була свідком, коли валідатор неодноразово не приймав карту житомирянина – видавав помилку.

Здорожчання проїзду «Житомир – Київ»

Не тільки міський транспорт подорожчає – у рейсових автобусах сполученням «Житомир–Київ» також піднімають вартість проїзду. Нині вартість такої поїздки становить 120 грн, а вже з 28-30 січня за проїзд доведеться заплатити на 20 гривень дорожче.

Про це йдеться в оголошеннях, які 21 січня з’явилися у маршрутках «Житомир–Київ».

«Шановні пасажири, у зв’язку з підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, запчастини та комплектуючі автобусів, для забезпечення здійснення перевезень вартість проїзду на маршруті "Житомир-Київ" з 28.01.2022 року підвищується і становитиме 140 грн. Дякуємо за розуміння», – йдеться в оголошеннях в автобусах.

Що говорять житомиряни

У зв’язку з тим, що житомирян очікує подорожчання комунального транспорту вже цього тижня, підвищення проїзду в маршрутках на Київ просто добило містян.

«Мы очень рады! Ура!» – говорить із сарказмом Татьяна Опанасюк-Сахневич.

«А когда зарплаты будут повышаться?» – цікавиться Зоя Бойко.

«Скоро будет дешевле втроем на такси доехать в Киев», – констатує Евгений Дячук.

«На все піднімають ціни. Проїзд, продукти, комунальні, лише одна заробітна плата не піднімається», – говорить Аліна Валентинівна.

«Перевізники, як завжди, діляться своєю шкідливою звичкою – піднімати ціни. Це вигідніше, ніж впроваджувати нову техніку. Разом з тим у західних країнах є безкоштовний проїзд для працівників, щоб стимулювати сферу бізнесу. У нас піднімати весь час ціни стало традицією. Цей шлях збагачення суперечить розвитку суспільства», – прокоментував Yuriy Docenko.

«Їхати попуткою, яка стає на виїзді з Києва і Житомира, – удвічі дешевше. Якщо людям треба маршрутка, то й платіть за комфорт чи що вам ще в ній подобається!» – написав Саша Ольшевский.

«Для этого и убили электричку "Житомир-Киев" – лоббирование такого прибыльного бизнеса настолько мощное, что даже УЗ не устояла. Ну, конечно, – то же расстояние по тарифам УЗ оценивалось бы в гривен 35-40», – говорить Юрик Вормыч.

«Что не день, все "радостнее и радостнее"», – підсумовує Ирина Исаева.

 «Маршрут 8 або заберіть зовсім! Люди будуть знать, що його немає, промислова зона, на роботу добратися неможливо, так само і з роботи люди збираються і їдуть на таксі. За що 10 гривень?» – запитує Антонина Малярчук.

 «Если по транспортной карте поднимут цену, то я буду ходить пешком, дешевле будет», – говорить Дима Торжинский.

Ще у грудні влада обіцяла провести громадські слухання щодо підвищення ціни на проїзд. Потім вирішили перенести ці слухання перед наступним підвищенням – на липень. Чи допоможуть слухання щось змінити, якщо чиновники уже все давно вирішили в кулуарах– питання риторичне.

Анна Сергієнко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (12)
  • Наталья Зайцева

    Все вірно,нема чого їздить по місту.
  • Читач44

    Транспорт можно  и не менять, а вот мера вместе с его братией наверное стоит поменять.
  • Irena Irena

    Дорого, маршрутки ужасные.
  • Олег Старченков

    Транспорт поменять надо на более современный

keyboard_arrow_up