Як розмитнити «євробляху» за тисячу євро: інструкція

Як розмитнити «євробляху» за тисячу євро: інструкція

Із 15 червня вступило в силу нове законодавство про пільгове розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. За підрахунками, пільгами зможуть скористатися власники понад 500 тисяч автомобілів.

В останні роки в Україні побільшало автомобілів на єврономерах. Разом із тим власники таких авто почали виходити на протести з вимогою дати змогу зареєструвати таке авто в Україні за прийнятною ціною.

15 квітня 2021 року Верховна Рада ухвалила два закони, що тимчасово спрощують механізм розмитнення імпортованих з Європи вживаних автомобілів. Через місяць ці закони підписав президент Зеленський. Із 15 червня вони вступили у дію.

Хто може скористатися пільгами

Пільги стосуватимуться лише вживаних авто, старших 5 років і ввезених до 31 грудня 2020 року. Їхня вага не має перевищувати 3,5 тонни. Розмитнити можна легкові авто, починаючи з «Євро-2» (екологічні норми) і вище. Заборонене пільгове розмитнення автомобілів, ввезених з Росії чи з окупованих частин України. Також закон не поширюється на мікроавтобуси, автобуси й мотоцикли.

Відео дня

Один власник зможе пільгово розмитнити лише один автомобіль, що перебуває в особистому користуванні.

Лише 180 днів

Пільгове розмитнення авто діятиме з 15 червня і впродовж наступних 180 днів. Додаткові три місяці на розмитнення матимуть військові, які перебувають у зоні бойових дій понад 90 днів і можуть це підтвердити відповідними документами. Загалом вони матимуть на розмитнення 270 днів.

Щоб розмитнити автомобіль, треба домовитись із компанією чи фізособою, в якої ви його купили, й зняти авто з обліку за кордоном. Маючи на руках договір купівлі-продажу та документ, що підтверджує зняття з обліку авто за кордоном, треба пройти сертифікацію автомобіля на його справність, піти до митного брокера, сплатити держвнески. Потім митний інспектор видасть декларацію, і власник авто в сервісному центрі має оформити його в Україні.

Як розрахувати вартість розмитнення

За розрахунками Міністерства інфраструктури, вартість розмитнення більшості автомобілів не має перевищувати тисячі євро. Однак вартість залежатиме від віку автомобіля та об’єму двигуна – чим старше авто і більший об’єм, тим дорожче коштуватиме розмитнення.

Упродовж пів року «євробляхи» можна розмитнити за пільговою ставкою ПДВ та акцизного податку – ПДВ розраховуватимуть як 20% від акцизного податку. Також наступні 180 днів можна буде не сплачувати ввізного мита, однак необхідно заплатити фіксований внесок – 8500 грн.

Сума акцизного податку визначається ставкою, що розраховується за формулою: Ставка = Ставка (базова) + Vе + Fе

Ставка (базова) – це ставка податку в євро за одиницю транспортного засобу, яку розраховують віком автомобіля;

 Vе – ставка податку в євро за одиницю транспортного засобу (об’єм циліндрів двигуна помножений на відповідний коефіцієнт). Закон визначає такі коефіцієнти:

0,25 євро/см3 – для авто з об’ємом двигуна до 2000 см3;

0,2 євро /см3 – для авто з об’ємом двигуна від 2001 до 3000 см3;

0,25 євро /см3 – для авто з об’ємом двигуна від 3001 до 4000 см3;

0,35 євро/см3 – для авто з об’ємом двигуна від 4001 до 5000 см3;

0,5 євро/см3 – для авто з об’ємом двигуна понад 5000 см3;

Fе – це ставка податку в євро за одиницю транспортного засобу, що становить:

Також можна скористатися безкоштовними онлайн-калькуляторами, які автоматично порахують вартість розмитнення.

Які штрафи за порушення

Офіційно автомобілі, що підпадають під пільгове розмитнення, тимчасово звільняються від адміністративної відповідальності за порушення митних умов. Однак такі автовласники мають заплатити 8 500 грн добровільного внеску. Після сплати цих коштів власник авто може або вивезти його за кордон, або все ж пройти процедуру розмитнення в Україні.

Чому власникам «євроблях» дають пільги?

Імовірно, тому що вони їх активно вимагають, виходячи на протести та лобіюючи відповідні зміни у законодавстві. І ці пільги – вже не перші. 

23 листопада 2018 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон, який спрощує процедуру розмитнення автівок, зокрема з європейськими номерами, та закон, який посилює відповідальність за порушення правил розмитнення автомобілів.

22 лютого 2019 року сплив термін пільгового розмитнення авто на єврономерах, протягом якого зареєструвати автомобіль в Україні можна було зі знижкою у 50%. Протягом пільгового періоду розмитнили понад 124 тисячі «євроблях». Власники таких авто сплатили до бюджету 7,67 мільярда гривень.

Після цього депутати Ради кілька разів відтерміновували початок дії закону 2612, який мав би почати процедуру з притягнення до відповідальності та накладання штрафів за використання автомобілів на іноземній реєстрації з порушенням митного режиму.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up