«Купівля» авто за довіреністю

«Купівля» авто за довіреністю

«Купівля» авто за довіреністю є досить поширеною на сьогоднішній день. А от чи дійсно це саме купівля та які ризики можуть бути розповімо нижче.

 Згідно положень цивільного законодавства, договір купівлі-продажу передбачає, що одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. 

А от довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. 

Тобто, договір купівлі-продажу і довіреність - це різні за змістом правові відносини. 

Відео дня

За договором купівлі-продажу до покупця переходить право власності на автомобіль, а за так званою генеральною довіреністю лише право представляти продавця автомобіля перед іншими особами.

Тобто, довіреність не тягне за собою перехід права власності на автомобіль, а лише надає повіреному права, що передбачені нею.

Що це означає? Це означає, що коли ви «купуєте» авто за генеральною довіреністю - право власності залишається за тим же власником (продавцем) і він в будь-який момент може розпорядитись своєю власністю на свій розсуд, у тому числі, і продати іншим особам.

Крім того, продавець може у будь-який час скасувати доручення, а тому далі користуватись авто ви не зможете.

Також, довіреність втрачає свою силу у разі смерті довірителя. А значить, спадкоємці мають законні підстави повернути транспортний засіб, який належав померлому на праві власності. 

Окрім того, власник автомобіля («продавець») може передати авто у заставу, на авто може бути накладено арешт за борги дійсного власника, звернуто грошове стягнення та т.і.

Якщо довіреність буде вами втрачена або пошкоджена - вам також буде необхідно шукати власника для видачі дублікату у нотаріуса. Якщо термін довіреності закінчився - прийдеться домовлятись щодо її продовження. 

І це далеко не вичерпний перелік мінусів «купівлі» за довіреністю.

Однак, слід зазначити, що і «покупець» за генеральною довіреністю все ж таки може від імені продавця продати або передоручити авто іншим особам.

Можна зробити висновок, що «купівля» авто за генеральною довіреністю це не найкращий варіант і містить багато «підводних каменів». Найкраще буде сплатити реєстрацію авто, оформити купівлю-продаж у нотаріуса і бути спокійним, що це вже дійсно на 100% ваше авто.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up