Сила фолієвої кислоти: користь для здоров'я для всіх та кожного (Новини компаній)

Сила фолієвої кислоти: користь для здоров'я для всіх та кожного (Новини компаній)

Фолієва кислота — це один з вітамінів групи В, що не синтезується в нашому організмі природним шляхом. Але це ключова поживна речовина, яку наше тіло використовує для створення нових клітин. Її також називають вітаміном В9 або фолатом.

Фолієва кислота необхідна всім. Проте найчастіше її радять вживати жінкам, що планують вагітність, адже вона вкрай важлива для профілактики серйозних вроджених дефектів.

Світові вчені навіть рекомендують приймати БАДи з такою речовиною всім жінкам, що знаходяться у репродуктивному віці, щоб унеможливити ризик дефіциту. Проте на цьому її переваги не завершуються.

Фолієва кислота допомагає:

  • Запобігти виникненню анемії. У разі дефіциту такої речовини кістковий мозок може синтезувати незвичайно великі та незрілі еритроцити. А ці клітини, як відомо, відповідають за перенесення кисню до тканин організму. Відповідно, у разі порушень їх функціональності може розвинутися анемія. Фізично такий стан проявляється втомою, задишкою, відчуттям серцебиття та виразками в роті.
  • Уникнути гіпергомоцистеїнемії. Такий стан розвивається у разі надлишку амінокислоти гомоцистеїну в крові та збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань (зокрема атеросклерозу та тромбозу) та нейродегенеративних хвороб (хвороби Альцгеймера тощо).
  • Знизити ризик вікових проблем із зором. Такий вітамін вкрай корисний для сповільнення вікової макулярної дегенерації — поширеного розладу очей, який може призвести до втрати зорової функції. Ризик виникнення такої хвороби значно зростає після 65 років.
  • Знизити ризик онкології. Дефіцит фолієвої кислоти пов'язаний з канцерогенезом, тоді як додаткове вживання такого нутрієнту може допомогти зменшити вірогідність виникнення раку та сприяти збалансованому росту клітин.
  • Покращити чутливість до інсуліну. Зниження чутливості клітин до інсуліну — це поширена метаболічна проблема, яка корелюється з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету. Адже у такому випадку підшлункова залоза має синтезувати більшу кількість інсуліну, що згодом може викликати цукровий діабет 2 типу. Низькі рівні фолієвої кислоти в крові пов'язані з вищим ризиком інсулінорезистентності, тому адекватне вживання такої речовини вкрай важливе для профілактики цукрового діабету.
  • Покращити стан волосся, шкіри та нігтів. Як і всі вітаміни групи В, фолат дуже важливий для гарної зовнішності, він сприяє росту та відновленню клітин, запобігає випадінню та ламкості волосся, появі передчасних зморшків та ламкості нігтів. Також є дані, що його дефіцит збільшує ризики передчасного посивіння.
  • Підтримати психічне здоров'я. Було показано, що у людей, які страждають на депресію, рівень фолієвої кислоти в крові дещо нижчий, ніж у людей без такого порушення. Лікарі навіть рекомендують пацієнтам з депресивними розладами приймати фолат разом з антидепресантами.
  • Покращити фертильність у жінок та чоловіків. Фолієва кислота відіграє активну роль у синтезі молекули ДНК ооцитів, відповідно, вона здатна підвищувати їх якість. До того ж вважається, що цей вітамін збільшує швидкість імплантації ембріона в ендометрій. А у чоловіків прийом фолату з цинком допомагає покращити якість сперми — збільшити кількість активних сперматозоїдів.

А от якщо плануєте купувати вітамін В9 і хочете дізнатися, яка фолієва кислота краща — тоді рекомендуємо ознайомитись з цією розширеною статтею: Все про вітамін В9.

БАДи допоможуть втамувати потреби організму у цій важливій речовині та скоригувати дефіцит. Такі дієтичні добавки відмінно засвоюються та не викликають симптомів передозування, адже фолієва кислота не накопичується в організмі. 

 

 

keyboard_arrow_up