Rum, Rhum і Ron: чи існує різниця між поняттями (Новини компаній)

Rum, Rhum і Ron: чи існує різниця між поняттями (Новини компаній)

Спекотний вечір п’ятниці — прекрасний момент, щоб приготувати порцію «Мохіто».

 Для цього потрібно замовити ром — міцний алкогольний напій на основі соку цукрової тростини. Якщо в інтернет-магазині продукція здебільшого зібрана в одній категорії, то на оригінальних етикетках використовують різні варіанти написання назви, що збиває з пантелику:

  • Rum;
  • Rhum;
  • Ron.

Rum — напій в англійському стилі

Під цією назвою ховається ром, виготовлений на основі патоки — залишків цукрового виробництва. Його випускають у колишніх колоніях Британії, таких як Ямайка, Барбадос, Тринідад і Тобаго, Сент-Люсія, Гаяна. Культова торговельна марка — El Dorado.

Дистиляція проходить у мідних перегінних кубах. Готовий напій має в’язку консистенцію, інтенсивний смак, яскравий аромат.

Ром в англійському стилі — вдала основа для приготування смачних коктейлів. Хороший приклад — «Дайкірі». Ямайський ром краще вживати без добавок, оскільки він має високий вміст алкоголю. Насичена композиція перебиває смак та аромат інших компонентів у складі коктейлю.

Rhum — французько-карибська версія

Категорія рому, який отримують не з патоки, а зі свіжого соку цукрової тростини. Рослини вирощують спеціально для виготовлення алкоголю. Назва — скорочення від rhum agricole, що в перекладі з французької означає «сільськогосподарський ром». Першу таку продукцію виготовляли на карибських островах, що належали Франції. Приклад — Мартиніка, Гваделупа, Гаїті.

Смак — свіжий, з яскравими земельно-трав’яними акцентами, що пояснюється мінімальним впливом на сировину. На карибських островах зазвичай виготовляють світлий ром із короткою витримкою. Культовий виробник — Karukera. Смак французько-карибського рому гармонійно розкривається в складі Ti Punch — міксу на основі цукрового сиропу та великої кількості лайма.

Ron — іспанський варіант

Так називають ром, виготовлений із патоки в колишніх іспанських колоніях, таких як:

  • Венесуела;
  • Пуерто-Рико;
  • Гватемала;
  • Куба;
  • Панама;
  • Нікарагуа;
  • Домініканська Республіка.

Виробники дотримуються класичної технології. Перегонку проводять у вертикальних колонах. Дистиляція підвищує показники алкоголю, але дає змогу випускати легку та свіжу версію популярного напою. Відомі виробники:

  • Diplomatico;
  • Matusalem;
  • Zacapa;
  • Rum Nation.

Іспанську версію рому найчастіше використовують як алкогольну складову коктейлю «Піна Колада». Завдяки пікантному присмаку легко збалансувати солодкий мікс на основі ананасового соку та кокосового лікеру.

Описані різновиди — гарна відправна точка для розуміння того, що мається на увазі під різними назвами. Водночас їх не можна вважати загальними, оскільки на сучасному ринку з’являються напої, що виходять за межі визначених категорій.

keyboard_arrow_up