Різновиди шампанського: що потрібно знати (Новини компаній)

Шампанське асоціюється з особливими моментами. Кожен продукт виготовляється з винограду. Далі — очищення й пресування ягід, подвійна ферментація, витримка на дріжджовому осаді, розлив до вишуканих скляних пляшок, вкритих мюзле.
Однак шампанське виготовляється з різного винограду, а також містить різну концентрацію залишкового цукру.
Основні інгредієнти ігристого напою
Якщо шампанське виготовили у Франції, а саме таку продукцію можна маркувати як «Champagne», то використовуються три сорти винограду в різних пропорціях:
- Шардоне. Білий виноград, який надає готовому напою свіжості, ніжності та витонченості.
- Піно Нуар. Червоний сорт, відповідальний за формування гладкої структури й насиченого аромату.
- Піно Меньє. Ще один темно-фіолетовий виноград. Ягоди привносять легкий квітковий мотив, а також яскравий фруктовий посмак.
Також дозволено використовувати Піно Грі, Піно Блан, Арбан. Однак сорти рідко зустрічаються в купажі.
Класифікація за кількістю залишкового цукру
Повторна ферментація під час виготовлення традиційного шампанського відбувається в закоркованих пляшках. Коли видаляється дріжджовий осад, вільне місце заповнюється експедиційним лікером. Він складається з цукру та дріжджів. Саме від кількості цього цукру залежить показник солодкості. Різновиди:
- Brut Nature — 0–3 г/л;
- Extra Brut — 0–6 г/л;
- Brut — 7–12 г/л;
- Extra Dry — 13–17 г/л;
- Dry — 18–32 г/л;
- Demi Sec — 33–49 г/л;
- Doux — від 50 г/л.
Клас Brut Nature також має іншу назву — Brut Zero. У такому разі цукор у складі взагалі відсутній. Найпопулярніший варіант на ринку — Brut. Шампанське залишається сухим, однак невеликий відсоток цукру зменшує терпкий присмак, тому ігристий напій вдало поєднується з різноманітними стравами. Продукцію з позначкою «Extra Dry» подають як аперитив. Найсолодший варіант Doux вигідно поєднується з вишуканими десертами.
Додаткові позначки
За кольором ігристий напій буває не лише білим, а й рожевим. Тоді він маркується як «Rose». Що стосується використаного винограду:
- Non-Vintage — суміш винограду, зібраного в різні роки;
- Vintage — продукт одного року, який зазначається на етикетці;
- Prestige Cuvee — найвища відзнака, що вказує на походження винограду зі спеціалізованих виноградників Гран Крю;
- Blanc de Blancs — шампанське виключно з сорту Шардоне;
- Blanc de Noirs — ігристе вино, виготовлене з суміші темно-фіолетового винограду (без шкірки та кісточок).
Класифікації нерідко переплітаються між собою. Наприклад, в інтернет-магазині RUMKA.ONLINE можна замовити шампанське Brut Rose.