Різновиди шампанського: що потрібно знати (Новини компаній)

Різновиди шампанського: що потрібно знати (Новини компаній)

Шампанське асоціюється з особливими моментами. Кожен продукт виготовляється з винограду. Далі — очищення й пресування ягід, подвійна ферментація, витримка на дріжджовому осаді, розлив до вишуканих скляних пляшок, вкритих мюзле.

Однак шампанське виготовляється з різного винограду, а також містить різну концентрацію залишкового цукру.

Основні інгредієнти ігристого напою

Якщо шампанське виготовили у Франції, а саме таку продукцію можна маркувати як «Champagne», то використовуються три сорти винограду в різних пропорціях:

  1. Шардоне. Білий виноград, який надає готовому напою свіжості, ніжності та витонченості.
  2. Піно Нуар. Червоний сорт, відповідальний за формування гладкої структури й насиченого аромату.
  3. Піно Меньє. Ще один темно-фіолетовий виноград. Ягоди привносять легкий квітковий мотив, а також яскравий фруктовий посмак.

Також дозволено використовувати Піно Грі, Піно Блан, Арбан. Однак сорти рідко зустрічаються в купажі.

Класифікація за кількістю залишкового цукру

Повторна ферментація під час виготовлення традиційного шампанського відбувається в закоркованих пляшках. Коли видаляється дріжджовий осад, вільне місце заповнюється експедиційним лікером. Він складається з цукру та дріжджів. Саме від кількості цього цукру залежить показник солодкості. Різновиди:

  • Brut Nature — 0–3 г/л;
  • Extra Brut — 0–6 г/л;
  • Brut — 7–12 г/л;
  • Extra Dry — 13–17 г/л;
  • Dry — 18–32 г/л;
  • Demi Sec — 33–49 г/л;
  • Doux — від 50 г/л.

Клас Brut Nature також має іншу назву — Brut Zero. У такому разі цукор у складі взагалі відсутній. Найпопулярніший варіант на ринку — Brut. Шампанське залишається сухим, однак невеликий відсоток цукру зменшує терпкий присмак, тому ігристий напій вдало поєднується з різноманітними стравами. Продукцію з позначкою «Extra Dry» подають як аперитив. Найсолодший варіант Doux вигідно поєднується з вишуканими десертами. 

5-champagne-tips-from-an-expert-to-make-you-look-like-a-pro-144337-2.jpg

Додаткові позначки

За кольором ігристий напій буває не лише білим, а й рожевим. Тоді він маркується як «Rose». Що стосується використаного винограду:

  • Non-Vintage — суміш винограду, зібраного в різні роки;
  • Vintage — продукт одного року, який зазначається на етикетці;
  • Prestige Cuvee — найвища відзнака, що вказує на походження винограду зі спеціалізованих виноградників Гран Крю;
  • Blanc de Blancs — шампанське виключно з сорту Шардоне;
  • Blanc de Noirs — ігристе вино, виготовлене з суміші темно-фіолетового винограду (без шкірки та кісточок).

Класифікації нерідко переплітаються між собою. Наприклад, в інтернет-магазині RUMKA.ONLINE можна замовити шампанське Brut Rose.

 

keyboard_arrow_up