Літієві акумулятори для сонячних станцій: використання, переваги (Новини компаній)

Літієві акумулятори для сонячних станцій: використання, переваги (Новини компаній)

Альтернативні джерела енергії мають попит, адже за багатьма показниками є більш зручними, ніж невідновлювальні. Використання сонячної енергії для електроживлення будинку, підприємства або промислового об'єкта дає можливість не залежати від централізованого постачання. Це практичне рішення, особливо для регіонів, де часто вимикають світло чи бувають перепади напруги.

Обладнання для використання відновлювальної енергії складається з різноманітних пристроїв, що забезпечують стабільну роботу. Для накопичення електроенергії та її подальшої подачі до домашньої мережі через інвертор встановлюють літієві акумулятори або Li-ion батареї. Це джерела постійного струму, які по усіх критеріях кращі за класичні кислотно-свинцеві.

 

Встановлення та експлуатація

Щоб зручно користуватися сонячною електростанцією і отримувати напругу в потрібному обсязі, обов’язково встановлюють акумулятори. Літієві пристрої мають високий ККД, розраховані на довготривалу експлуатацію, відрізняються великою місткістю. Завдяки здатності вивільняти багато енергії саме такі батареї радять встановлювати усім користувачам альтернативних джерел.

Електричний потенціал літієвих акумуляторів високий при малій щільності – це забезпечує оптимальну місткість і розрядну напругу. Щоб батарея працювала стабільно, після її встановлення слід дотримуватись певних вимог. Так, бажано, щоб вона ніколи не розряджалася повністю – тільки-но заряд падає до 20%, краще відразу підзарядити. Якщо цього не зробити, почнеться деградація АКБ.

Акумулятор працює за рахунок того, що іони літію пересуваються між двома електродами. Під час заряджання батареї це відбувається в напрямку від негативного до позитивного полюсу, при розрядженні – навпаки. Через активність літій не може використовуватись як електрод в чистому вигляді, тому він, зазвичай, є сплавом та поєднується із залізом, фосфатами, іншими елементами.

Чому варто придбати

Літієві акумулятори вважаються оптимальним рішенням для сонячної електростанції. Вони поєднують у собі велику кількість переваг:

  • здатність видавати високу напругу – цей показник буде вищим, ніж у інших моделей. Саме завдяки цій особливості Li-ion батареї рекомендують використовувати для побутових чи промислових електростанцій;
  • невисокі показники саморозрядження. Якщо постійно підтримувати заряд батареї, встановити її в теплому приміщенні й захистити від впливу зовнішніх негативних факторів, вона втрачатиме не більше 20% за рік;
  • відсутність ефекту пам’яті. За рахунок цього можливе часте підживлення, важливе для сонячної електростанції. Заряджати пристрій повністю немає потреби, для стабільної роботи достатньо 80%;
  • широкий температурний діапазон. У рекомендаціях виробника вказано, що агрегати зберігають повну працездатність за показників від -20 до +50. Проте варто стежити, щоб вони не перегрівались;
  • простота обслуговування. Накопичений заряд зберігається дуже довго, при цьому, не потрібно доливати електроліт чи додавати дистильовану воду.

За відсутності перевантажень і при дотриманні усіх умов експлуатації літієві акумулятори здатні працювати близько 12-15 років, деякі зберігають повну працездатність і протягом 20. Для однієї моделі передбачено двадцять тисяч циклів розряджання-заряджання, тільки після вичерпання цієї кількості починається деградація пристрою. Так, встановлюючи Li-ion батареї, можна надовго забути про капітальний ремонт сонячної електростанції.

Як правильно користуватися акумулятором

Щоб батарея прослужила довго, варто дотримуватися ряду правил для безпечної експлуатації. Агрегат встановлюють у спеціально обладнаному для таких цілей приміщенні, додатково потрібно передбачити захист від прямих сонячних променів. Не зважаючи на високу робочу температуру, важливо стежити, щоб акумулятор не нагрівався більше ніж до +30.

АКБ можна встановити у приміщенні без опалення, але в такому випадку на зиму їх варто утеплити фольгованим пінофолом. Сильне охолодження також небажане, через нього пристрій раніше виходить із ладу. Накопичувачі встановлюють на певній відстані один від одного для стабільної конвекційної вентиляції.

 

keyboard_arrow_up