Чим корисний варочний електричний котел? (Новини компаній)

Розмову про варочний електричний, чи будь-який інший, котел слід починати із запитання: «Навіщо він потрібен?»
Дійсно, чи треба витрачатися на ще один пристрій, коли можна просто поставити на плиту відповідних розмірів каструлю? У тому й річ, що не можна. Доведено, що коли мова йде про готування сировини (наприклад, шматки м’яса, морепродукти, овочі тощо) у великій кількості, то вода в таких котлах закипає набагато швидше, ніж у великих каструлях. Тобто останні на виробництві використовувати не можна через їхню низьку рентабельність. Не говорячи вже про те, що досить складно знайти каструлю на тисячу літрів, хіба що зробити її самотужки. Але, чи безпечно буде з нею працювати кухарям? Так що для ресторану, кафе, їдальні або будь-якого іншого закладу харчової промисловості треба придбати варочний котел https://rozfood.net/p/electric-boiler-cooker-industrial/.
Типи варочних котлів
Відносно того, який вид енергоносія використовується для нагріву води, котли бувають твердопаливні, газові, парові (під’єднані до котельних) та електричні. Перші вважаються застарілими, на сучасних виробництвах їх вже не побачиш. Останні — найбільш розповсюджені, тому надалі мова буде йти лише про них. Вони можуть бути звичайні із ТЕНами, або індукційні (поки малопоширені), що використовують силові лінії електромагнітного поля.
Тип нагрівання води буває безпосереднім чи опосередкованим. У перших ТЕНи під’єднані прямо до стінок ємності з водою. Їх недолік у тому, що рідина гріється нерівномірно, отже процес варіння потребує регулярного перемішування та ретельного контролю температури. У других варильна ємність має подвійні стінки («сорочка нагріву»), між якими циркулює мінеральна олива чи пароводяна суміш. У таких моделях компоненти страв не підгоряють.
Кришка котла може закриватися щільно, хоча це й не обов’язково. Але, якщо так, то він тоді працює як скороварка, тобто з прискореним готуванням страв. Крім того, за конструкцією варильної ємності котли бувають стаціонарними зі знімними баками чи вивантажувальними кошиками, а також перекидними чи з поворотними редукторами.
Будова електричного варочного котла
Сучасні електричні пристрої для варіння, обладнані ТЕНами, складаються з таких компонентів:
- Корпус з регульованими підніжками з нержавіючої сталі.
- Кришка герметична чи ні.
- ТЕНи.
- Варильна ємність із сорочкою нагріву.
- Вивантажувальний кошик (не обов’язково).
- Міксер (не обов’язково).
- Вимірювальні та контрольні прилади.
- Пульт керування.
Деталі та поверхні, що контактують з водою чи харчовими інгредієнтами, зроблені із кислотостійкої харчової сталі. Керування може бути механічним (для застарілих моделей) або електронним, у тому числі по заздалегідь введеним програмам.
Режими роботи
Для варочних котлів передбачено два основних режими. Коли готують перші страви, то пристрій вмикають на повну потужність, а після закипання рідини — на знижену. Для других продуктів спочатку працює так само, а коли вода закипить, ТЕНи вимикають, після чого інгредієнти «доходять» за рахунок остаточної теплоти.