Яка подальша доля житомирського музею Природи?

Яка подальша доля житомирського музею Природи?
Колекція музею Природи, як відомо, була започаткована Волинським губернатором М. І. Чертковим у жовтні 1865 року, коли в Житомирській публічній бібліотеці були виставлені для огляду 48 зразків мінералів та гірських порід. Пізніше сюди долучили колекцію геолога Г. О. Осовського. Так було закладено основу музею.

За свою довгу історію музей декілька разів був вимушений змінювати приміщення, розташовувався в культових спорудах, абсолютно не пристосованих під вимоги музею. Фонди музею складають понад 12 тисяч експонатів, серед яких можна виділити: колекцію пісковиків з відбитками третинної флори, колекцію корисних копалин області, яку складають зразки граніту, габро, лабрадориту, а також унікальні зразки топазу, моріону, берилу Волинського родовища.

Остання експозиція музею Природи, як відомо, відкрилась у грудні 1987 року в приміщенні колишньої Хресто-Воздвиженської церкви. Уже більше чотирьох років музей не має власного приміщення. Усі його експонати законсервовані.

За деякими відомостями, чергове переселення музею відбулось у зв’язку з поверненням культових споруд релігійним конфесіям. Проте цього разу переселився він у законсервовані фонди, бо ж і досі не знайшлося приміщення для його повноцінного функціонування.

Відео дня

Директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов каже, що музей Природи має бути, але станом на сьогоднішній день об’єкт законсервований до будівництва приміщення:

– Ми маємо до цього опосередковане відношення, оскільки замовником будівництва виступає управління капітального будівництва Житомирської облдержадміністрації, ми ж у підсумку лише отримаємо будівлю. Не знаю, скільки коштів на це виділяється, яким чином здійснюється фінансування чи хто виступає підрядною організацією.

Деякі експонати зараз виставляються у приміщеннях краєзнавчого музею. Роман Анатолійович каже, що музей Природи – відділ Краєзнавчого музею і це одна з його основних складових:

– Краєзнавчий музей, у першу чергу, базується на експозиціях з історії, на другому ж плані – природнича колекція. У свій час наш музей започаткував свою історію саме з природничої колекції, тому образливо носити назву краєзнавчого і майже ніде не представляти природних експонатів – це нонсенс.

Директор Житомирського обласного краєзнавчого музею запевняє, що з колекції природничого відділу планують створити нові експозиції, але в силу обставин, що склалися, зокрема через відсутність достатнього фінансування, працівники не можуть відкрити ще один зал.

Поки говорити про чіткі дати чи приміщення зарано – музею Природи бути, але коли, не знає ніхто.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up