Житомир бореться з насильством

Житомир бореться з насильством
У сімей переважає бажання отримати великі прибутки і вони їдуть закордон. Бідність все ж є фактором насильства. В Новоград-Волинську, наприклад, в тенети рабства потрапив один чоловік і в нього забрали документи, телефони, закрили в будинку оточеному собаками і змушували працювати. Раз в день привозили собакам їжу, і виділяли одну буханку хліба десятку чоловіків.

Про це говорить психолог Надія Павлік.

Якщо ви та людина, якій коли-небудь казали, «ти хто така, аби висловлювати свою думку», якщо старші учні у вас відбирали ваші речі в школі, якщо ви стали учасником незрозумілої для вас бійки чи скандалу, то ця стаття для вас. Мова йде про насильство, його різновиди та методи, як від нього захищатися.

Житомир бере участь Міжнародній акції “16 днів проти насильства”.

Відео дня

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу щорічно активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети:

збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства.

Психологи розповіли, що існують багато видів насильства. І кожна людина, як не крути, все одно була жертвою насилля, як мінімум психологічного.

«Є багато різноманітних причин, чому люди вдаються до насильства. Якщо розглядати з біологічної точки зору, то найбільш схильними до насилля є люди, в який підвищений рівень тестостерону в крові. Тому у нас і більше чоловіків у в’язницях. Але, якщо говорити про психологічні передумови, то кожному із нас дуже важливо бути прийнятими в суспільстві, актуалізованими. Якщо людина не володіє про соціальними способами(брати участь у громадському житті, авторитетом в стосунках, на роботі), то вдається до агресії», - каже психолог Надія Павлік.

Під насильством ми розуміємо:

побиття

знущання

приниження

присилування

примус

безпідставне покарання

ігнорування

економічний контроль

примус до шлюбу

сексуальні домагання

примус до проституції

державний тиск

фемінізація бідності

секс-продаж

зґвалтування

секс-насильство (включно зґвалтування у воєнних конфліктах)

брудні лайки, образи

маніпулювання

моральний та психологічний тиск

звинувачення, формування почуття провини

насильне обмеження, в тому числі й інформаційне

ізоляція (наприклад, заборона працювати)

насилля на національному ґрунті

насилля на релігійному ґрунті.

До найпоширеніших видів відносять насильство вдома(30%) та торгівлю людьми.

Психолог Надія Павлік каже, що жертвою у сфері торгівлі людсьми може стати кожна людина: "Одні більш свідомо ставляться до поїздок закордон та вибору роботи, ініші - легковажніше. Аби себе захистити варто все ж їхати офіційно, прискіпливо обирати місце та умови роботи, зробити ксерокс документів та щодня спілкуватися з рідними, повідомляти про наступний контакт".

Психологи пояснюють, що насильство небезпечне і для тих людей, які його чинять. Крайня форма самоагресії – це самогубство.  «Насильники» часто вдаються і до тютюнопаління та вживання алкоголю, наркотиків. Людина поступово вбиває себе.

Агресію та ненависть ми переживаємо всі, але різниця є в тому, яким чином ми це проявляємо.

Як побороти агресію:

1.Розберіться в причинах агресії. Постійно стримувати свої негативні почуття неможливо, тому ретельний самоаналіз необхідний.

2.Подумайте, що може допомогти вам змінити ставлення до проблеми, якщо усунути її корінь на даний момент неможливо. Привнесіть у своє життя щось нове. Займіться малюванням, бісероплетінням, гончарним мистецтвом, верховою їздою. Записавшись на курси, ви не тільки дізнаєтеся багато нового і відвернетеся від обридлих проблем, а й розширите коло своїх знайомих. Можливо, нові друзі допоможуть впоратися з труднощами.

3.Знайдіть вихід агресії. Надійним способом виплеснути всі негативні почуття, не заподіявши шкоди собі та оточуючим, є фізичні навантаження. Можна почати плавати, грати в теніс, бігати по ранками перед сном або освоїти незвичайний вид спорту, такий як веслування.

4.Розкажіть членам родини та друзям про свій стан. Близькі люди мають право знати, що відбувається у вашій душі. Тоді й різкі спалахи дратівливості і агресії будуть більш зрозумілі. Не забудьте вибачитися за свою поведінку в минулому.

5.Запишіться на прийом до психолога. Зараз це вже не соромно, а модно.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up